ogniskowa a czas naświetlenia i ISO ...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • j23

ogniskowa a czas naświetlenia i ISO ...

Witam - Może trochę dziwne to będzie pytanie, ale:
    zasada jest, że aby zdjęcie było nieporuszone, to czas naświetlenia powinien wynosić 1/długość ogniskowej
    według znalezionych na forum i w necie opinii - inni polecają, aby w cyfrowych lustrankach jeszcze przemnożyć przez 1,6

1. czyli przy 200 mm - czas ma być 1/200 s czy 1/320 s ???
    a przy 300 mm - czas ma być 1/300 s czy 1/480 s ???

2. dla jakiej wartośći ISO ten wzór jest "wiarygodny" - czy przy zastosowaniu wyższego ISO można odbiegać od tej zasady i czy jest to jakoś określone wzorem ???

3. czy krótsze czasy można jakość zrekompensować błyskiem - jaki wówczas przyjąć czas (przy stosowaniu standardowj lampy z Canona 350d - dodatkowej jeszcze nie mam) ???

4. czy jest określone w jaki sposób zastosowanie monopodu (wiadomo to nie statyw, ale w czasie wędrówek zajmuje mniej miejsca) wpływa na dobór czasu - nigdy jeszcze nie fociłem z monopodu, ze statywem już wielokrotnie, ale chcę kupić mono... (uzasadnienie powyżej)
    Jaki monopod polecacie - zaznaczam, ze jestem wysokim człowiekiem i chciałbym aby było mi wygodnie
  • gawryl
    Uzależniony
    • 2004
    • 810

Wyoski Czlowieku na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedzi przeszukujac forum. powodzenia
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• Mac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2063

Wiesz gdybyś podał jeszcze pytającemu linki to pewnie byłby bardzo zadowolony A poza tym można byłoby być troszkę wyrozumiałym dla nieopierzonych...
      EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• j23

szukałem, ale znajdując sprzewczne informacje - chciałem to uściślić - 200mm - 1/200 czy 1/320
        ISO - nie znalazłem nic z powiązaniem do czasu naświetlenia i ogniskową - stąd pytania
        monopod - może jest ktoś kto także ma 190 cm i może jest w stanie doradzić

Komentarz

• gawryl
          Uzależniony
          • 2004
          • 810

Zamieszczone przez j23
          szukałem, ale znajdując sprzewczne informacje - chciałem to uściślić - 200mm - 1/200 czy 1/320
          1/320.
          i tak beda za chwile sprzeczne informacje - wiec sprawdz se samodzielnie, kadrujac, np. w linie wysokiego napiecia i focisz przy 2 roznych czasach - wspomniana przez Ciebie 200m z 1/200 (najprawdopodobniej wyjdzie poruszone, chyba ze masz pewna reke ) i z 1/500 - zobaczysz roznice na wlasne oczy.
          Zamieszczone przez j23
          ISO - nie znalazłem nic z powiązaniem do czasu naświetlenia i ogniskową - stąd pytania
          powiazanie jest banalne - zmniejszenie ISO powoduje wydluzenie czasu naswietlania, musisz tak robic, by przy danym ISO regula ,,czas =1/ogniskowa'' zawsze byla spelniona. jak nie jest (tj. czas ma za dlugi) to zwiekszasz ISO
          Zamieszczone przez j23
          monopod - może jest ktoś kto także ma 190 cm i może jest w stanie doradzić
          ja mam tylko 187cm, wiec nie jestem w stanie doradzic
          i proponuje uwaznie przejrzec forum....

Komentarz

• j23

Dzieki za kilka zdań
            Zamieszczone przez gawryl
            ja mam tylko 187cm, wiec nie jestem w stanie doradzic
            ... i poczekam jak podrośniesz to tylko 3 cm

Komentarz

• gawryl
              Uzależniony
              • 2004
              • 810

Zamieszczone przez j23
              Dzieki za kilka zdań

... i poczekam jak podrośniesz to tylko 3 cm
              kilka zdan na zachete, bo jest tego duzo w archiwum....
              ja poczekam az dorosniesz

Komentarz

• Dorn
                Bywalec
                • 2005
                • 131

Zamieszczone przez j23
                Jaki monopod polecacie - zaznaczam, ze jestem wysokim człowiekiem i chciałbym aby było mi wygodnie
                Też się zastanawiam nad kupnem monopodu i tak sobie czytam, szukam itp. (ale najpierw muszę uskładać na 17-40 L)
                (Proponuję wpisać w wyszukiwarke np: Manfrotto -wielu je poleca. otrzymasz co najmnie 3 strony wątków. Znajdziesz tam wiele odpowiedzi na wiele pytań.)

Parę info nt. Manfrotto:

i przykładowe ceny

Miłej lektury
                40D | 17-40/4 | 70-200/4 | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
                ---------------------
                Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
                Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Zamieszczone przez j23
                  1. czyli przy 200 mm - czas ma być 1/200 s czy 1/320 s ???
                  a przy 300 mm - czas ma być 1/300 s czy 1/480 s ???
                  Odpowiednio 1/320 i 1/480. Ale to jest naprawdę bardzo uproszczony wzór, w zależności od egzemplarza fotografa odchylenia mogą dochodzić i do x2 w jedną i w drugą.

Zamieszczone przez j23
                  2. dla jakiej wartośći ISO ten wzór jest "wiarygodny" - czy przy zastosowaniu wyższego ISO można odbiegać od tej zasady i czy jest to jakoś określone wzorem ???
                  Tak jak Gawryl napisał - ISO nie ma tu nic do rzeczy. Oczywiście wyższe ISO da Ci możliwość skrócenia czasu, ale w ostatecznym rozrachunku to czas jest istotny.

Zamieszczone przez j23
                  3. czy krótsze czasy można jakość zrekompensować błyskiem - jaki wówczas przyjąć czas (przy stosowaniu standardowj lampy z Canona 350d - dodatkowej jeszcze nie mam) ???
                  Hmm.. w pewnych, bardzo szczególnych przypadkach tak: jeśli lampa jest głównym źródłem światła, to czas może być dłuższy, a naświetli się i tak tylko tak długo, jak błyskać będzie lampa. No, ale wtedy trzeba się nauczyć dobrego pomiaru - zresztą to nie moja działka, bardziej gdybanie.

Zamieszczone przez j23
                  4. czy jest określone w jaki sposób zastosowanie monopodu (wiadomo to nie statyw, ale w czasie wędrówek zajmuje mniej miejsca) wpływa na dobór czasu
                  W pewnym sensie tak. Mając monopod możesz w razie potrzeby czasem nagiąć czas - a zdjęcia, które zrobisz zgodnie z regułą 1/f mogą być jeszcze lepsze. Natomiast nie ma reguły, która mówi "jeśli masz monopod, to pomnóż minimalny czas przez dwa"

Zamieszczone przez j23
                  A na to pytanie sam bym chętnie usłyszał odpowiedź
                  zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Polaco
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1135

Co do czasow, kazdy ma inna lape, jednemu sie trzesa jak galarety inni maja stalowe lapy, ten wzor 1/ogniskowa to jest tylko taka propozycja. Zobacz czy Tobie sie on sprawdza. Nie zapomnij ze jak jestes zmeczony to tez sie rece bardziej trzesa...
                    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
                    Troche moich knotow

Komentarz

Pracuję...