Przysłona

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Domini-Q
    Bywalec
    • 2005
    • 151

Przysłona

Witam, mam bardzo lamerskie pytanie. To związane jest z próbą kupienia obiektywu. Czyto teoretycznie, czy obiektyw o stałym światełku 2.8 przysłonięty do 4 da to samo co obiektyw ze stałym światłem 4. czy to 4=4?
    EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.
  • Polaco
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1135

Nie do konca, obiektyw "przymkniety" jest ostrzejszy niz na pelnej dziurze. Napisz o jakim obiektywie mowisz, wtedy da sie cos wiecej na ten temat powiedziec...
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

Zamieszczone przez Domini-Q
      Witam, mam bardzo lamerskie pytanie. To związane jest z próbą kupienia obiektywu. Czyto teoretycznie, czy obiektyw o stałym światełku 2.8 przysłonięty do 4 da to samo co obiektyw ze stałym światłem 4. czy to 4=4?
      pod wzgledem funkcjonalnym (od strony swiatlomierza znaczy sie) zasadniczo to samo, choc f/4 drugiemu f/4 niekoniecznie jest idealnie rowne.

natomiast pod wzgledem jakosci obrazu, to jak napisal Polaco - przymkniete szklo raczej bedzie ostrzejsze
      www albo tez flickr

Komentarz

• Domini-Q
        Bywalec
        • 2005
        • 151

chodzi o obiektywy Canona 70-200 f4 i f2.8? szukam uzasadnienia dla kupna tego drugiego.
        EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.

Komentarz

• bebop
          Uzależniony
          • 2005
          • 755

Zamieszczone przez akustyk
          pod wzgledem funkcjonalnym (od strony swiatlomierza znaczy sie) zasadniczo to samo, choc f/4 drugiemu f/4 niekoniecznie jest idealnie rowne.

natomiast pod wzgledem jakosci obrazu, to jak napisal Polaco - przymkniete szklo raczej bedzie ostrzejsze
          czyli 70-200 f/2.8 przymnięty do f/4 będzie ostrzejszy od 70-200 f/4 przy pełnej dziurze czyli f/4?
          gra i buczy bebop

Komentarz

• Marfackib
            Bywalec
            • 2005
            • 169

Zamieszczone przez Domini-Q
            chodzi o obiektywy Canona 70-200 f4 i f2.8? szukam uzasadnienia dla kupna tego drugiego.
            Kiedyś natrafiłem (w jakiej niemieckiej gazecie) na ranking obiektywów 70-200, obiektywy Canona 70-200/2.8 były tam na pierwszych 2 miejscach. 70-200/4 był już na dalszym.
            20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

Komentarz

• Semtex
              Początki nałogu
              • 2005
              • 347

Zamieszczone przez bebop
              czyli 70-200 f/2.8 przymnięty do f/4 będzie ostrzejszy od 70-200 f/4 przy pełnej dziurze czyli f/4?
              Tak tak będzie ale tak czy inaczej w praktyce l-ki f4 ostrzą idealnie już od pełnej dziury - ja nie widzę żadnej różnicy pomiędzy f4 a przymknięciem o dwie przysłony 17-40 czy 70-200
              5d + plecak

Komentarz

• bebop
                Uzależniony
                • 2005
                • 755

Zamieszczone przez Semtex
                Tak tak będzie
                czyli można kupować jasne szkła... ;-)
                gra i buczy bebop

Komentarz

• Semtex
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 347

Zamieszczone przez bebop
                  czyli można kupować jasne szkła... ;-)
                  Nawet trzeba ale no właśnie trzeba kupować dobre jasne szkła - niestety te zwykle mhmmm nie są tanie z wyjątkiem Tamronika ( o ile 1300 pln to tanio )
                  5d + plecak

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

Zamieszczone przez bebop
                    jak napisalem: raczej tak. ale czy na pewno, jest kwestia do sprawdzenia
                    www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...