watermark problem...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piter_zdw
    • 2006
    • 5

watermark problem...

Witam.
    Mam problem ze stworzeniem własnego znaku wodnego do zdjęć.
    Do tej pory używałem do tego celu wbudowanych czcionek w Adobe Lightroom tak jak na przykładzie tej fotografi:

Ale wydaje mi się trochę zbyt kiczowaty. Przeszukałem już sporą część postów w internecie, używałem już do tego wielu programów czy wtyczek ale to wszystko mało.
    Mam małe problemy z obsługą PS'a.

I moje pytanie brzmi czy ktoś mógłby zaproponować jakiś konkretny podpis "Piotr Gadawski" lub "Fot. Piotr Gadawski" w formie tekstowej lub grafiki? Chodzi mi o wysoki poziom tego jakże znaczącego elementu każdej fotografii.

Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc.
    Z góry dziękuję
    Ostatnio edytowany przez piter_zdw; 8439.
  • wiktor2323
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1290

Moim zdaniem jeżeli już koniecznie musisz podpisywać zdjęcia to zwykła standardowa czcionka np w Lightroom3 i do tego krycie ustawione na 30-50%. Jeżeli chodzi o jakąś grafikę to wątpię żeby ktoś Ci podał na tacy.
    Facebook

Komentarz

• o rly??
      Dopiero zaczyna
      • 2011
      • 24

korzystam z programu "Mark IT now!", bezproblemowo podpisuje nawet hurtowo, a co do sygnaturki to polecam otworzyć PSa, "skomponować" sobie z jakiejś ładnej czcionki imie nazwisko etc co chcemy, tło transparent i wczytujemy do tego programu. Tam ustawiasz co gdzie jak i o ile stopni ma być ewentualnie obrócone i inne mniej/bardziej ważne szczegóły.

pozdrawiam

Komentarz

• wiktor2323
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1290

Zamieszczone przez o rly??
        https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink

korzystam z programu "Mark IT now!", bezproblemowo podpisuje nawet hurtowo, a co do sygnaturki to polecam otworzyć PSa, "skomponować" sobie z jakiejś ładnej czcionki imie nazwisko etc co chcemy, tło transparent i wczytujemy do tego programu. Tam ustawiasz co gdzie jak i o ile stopni ma być ewentualnie obrócone i inne mniej/bardziej ważne szczegóły.

pozdrawiam
        I taki oczojebny podpis jest doskonałym przykładem jak się podpisywać nie powinno.. Jak już macie takie parcie na podpisywanie zdjęć to róbcie to tak, żeby na pierwszy rzut oka było to niewidoczne.
        Facebook

Komentarz

• piter_zdw
          • 2006
          • 5

Dobra, dzięki wszystkim za odpowiedzi.
          Po bardzo długich poszukiwaniach w końcu sam znalazłem odpowiedź na moje pytanie.

Znaduje się pod linkiem: http://tv.adobe.com/watch/the-comple...-in-lightroom/

w bardzo przyjemnym filmie. Dokładnie o to mi chodziło.
          Pozdrawiam

Komentarz

• artd4
            Początki nałogu
            • 2007
            • 307

https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink

pozdrawiam

a czy po tym programie tzn "Marki IT Now" zostaje Ci Exif i geotaging?
            Chodzi mi o to by znak wodny, Exif i dane GPS-u nie "wygryzały" się wzajemnie.
            Ostatnio edytowany przez artd4; 13641.
            Zaawansowany NIE FANATYK !!!
            2x dSLR ()

Komentarz

• o rly??
              Dopiero zaczyna
              • 2011
              • 24

Zamieszczone przez artd4
              a czy po tym programie tzn "Marki IT Now" zostaje Ci Exif i geotaging?
              Chodzi mi o to by znak wodny, Exif i dane GPS-u nie "wygryzały" się wzajemnie.
              niby w wersji (bardziej) pro (niż lite), ale ostatnio cos nie mam czasu się zagłębiać w te sprawy.

a co do "oczojebności" to można tak nazwać pana we wściekle żółtej odblaskowej kamizelce, jak się każdemu fotografowi podoba tak robi, a na razie siebie fotografem bym jeszcze nie nazwał.

Komentarz

• wiktor2323
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1290

a co do "oczojebności" to można tak nazwać pana we wściekle żółtej odblaskowej kamizelce, jak się każdemu fotografowi podoba tak robi, a na razie siebie fotografem bym jeszcze nie nazwał.
                Nie chodzi o to na jakim etapie ktoś jest, ale o to, ze czesto taki widoczny napis odwraca uwage od glównego tematu a jak ktos bedzie chciał zwinąc wasze zdjęcie to i tak sobie to wytnie
                Pozdrawiam serdecznie
                Facebook

Komentarz

• sylwek2k
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 352

Zamieszczone przez wiktor2323
                  I taki oczojebny podpis jest doskonałym przykładem jak się podpisywać nie powinno.. Jak już macie takie parcie na podpisywanie zdjęć to róbcie to tak, żeby na pierwszy rzut oka było to niewidoczne.
                  Pytanie czemu ma sluzyc podpis - czy tylko poznaniu autora, czy zapobieganiu (a raczej utrudnianiu) 'kradziezy' zdjec.

Jak publikujesz zdjecia w HiRes to raczej chodzi o to drugie, jak tylko 'miniaturki', to o to pierwsze

Komentarz

• krisnrj
                    Początki nałogu
                    • 2010
                    • 365

jak ma być dla zabezpieczenia to dajesz watermarka przez całą długość foto i to bardzo blisko środka tylko opacity zmniejszasz na 15% albo robisz z mieszanym kryciem wieloelementowy mark.
                    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Komentarz

Pracuję...