płynne przybliżanie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stalkat

płynne przybliżanie

Proszę się nie śmaić, ale być może zadam głupie pytanie (ale dopiero się uczę).
    Dotychczas fotografie robiłem cyfrowym aparatem z reguły na ustawieniach automatycznych, ale trochę mnie to wciągnęło i chcę dalej poznawać tajniki fotografii.
    Namówiłem rodzinę, aby kupili mi aparat Canon 350d - dziś go nawet oglądałem i bawiłem się nim, ale....
    chyba miałem pecha. trafiłęm na sprzedawcę, który chyba był większym amatorem ode mnie

Pytanie: czy w cyfrowych lustrzankach jest dostępny "płynny zoom", czyli czy mogę za pomocą wizjera kadrować ujęcie (płynnie przybliżać i oddalać - oczywiście w zakresie możliwości danego obiektywu)? CZy tylko mogę przestawiać np. 18mm 24mm 35mm 55mm.
    Mam na myśli taki zoom jaki dają cyfrowe kompakty

Sprzedawca mi pokazywał, ale tylko wychodizło ustawienia ostrości - blisko, daleko, nie było możliwości "najechania" np. na jakiś przedmiot

Proszę o informację
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

mozna zmieniac ogniskowa dokladnie w zakresie jaki posiada obiektyw czyli np obiektyw 24-70, ma zakres 24mm ÷ 70 mm

kadrowac na wizjerze w dSLR nie mozna!
    Ostatnio edytowany przez Jac; 857.
    Instagram

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

oczywiscie ze zoom jest plynny, jesli tylko jest w ogole. tak jak i w kompaktach.
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Gizzmo
        Początki nałogu
        • 2004
        • 266

Moze podpiety byl obiektyw staloogniskowy. Z obiektywami zoom zmieniasz ogniskowa plynnie.
        EOS 30D | EOS 30V + grip | G3

Komentarz

• stalkat

czyli, czy dobrze rozumię - ogniskowa się zmienia, ale jak napisał Jac nie widze tego w wizjerze, tylko dopiero na zrobionej fotce (czyli na jej podglądzie) ??

Komentarz

• Jac
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4813

nie blad zle napisalem nie widzisz tego na wyswietlaczu, chodzilo mi o wyswieltacz ... w wizjerze widzisz tak jak wyjdzie fotka
            Instagram

Komentarz

• Alzail
              Uzależniony
              • 2005
              • 574

nie dobrze ;] jak krecisz pierscieniem ogniskowej w obiektywie to w wizjerze przybliza i oddala sie obraz ale nie mozna kadrowac przez ekran LCD

PS: jak pisalem ten post to tego u gory jeszcze nie bylo
              350D

Komentarz

• stalkat

właśnie dziwne, ze u niego nic się nie zmianiało w wizjerze - o tym, ze na LCD jest dopiero po wykonaniu pstryk to wiem, ale w wizjerze nic nie chciało się przybliżyć - wchodził w menu, szukał, kombinowało i nic .... ;-)

Komentarz

• Gizzmo
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 266

W wizjerze widac to co bedzie widac na zdjeciu. Wiec w wizjerze ogniskowa tez zmienia sie plynnie. Popros sprzedawce zeby podpial jakiegos zooma to sam zobaczysz.
                  EOS 30D | EOS 30V + grip | G3

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

bo do przyblizania menu nie jest potrzebne tylko pierscien na obiektywie
                    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Alzail
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 574

lal moze ten sprzedawca mial podpieta stalke ? ciekawe ile sprzedaje dslr`y ;]
                      350D

Komentarz

• Jac
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4813

to jest nie mozliwe zeby sie zmianialo na zdjeciu a niezmienialo w wizjerze.. zakladajac ze to byl jeden z produkowanych dSLR na Ziemi... no chyba ze fotka ciagle byla ta sama a on jedynie zoomowal juz zrobiona fotke - przyblizał taką lupką z + lub oddalal z - :-)
                        Instagram

Komentarz

• gr86
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 328

Zamieszczone przez Jac
                          to jest nie mozliwe zeby sie zmianialo na zdjeciu a niezmienialo w wizjerze.. zakladajac ze to byl jeden z produkowanych dSLR na Ziemi... no chyba ze fotka ciagle byla ta sama a on jedynie zoomowal juz zrobiona fotke - przyblizał taką lupką z + lub oddalal z - :-)
                          pogratulować sprzedawcy wiedzy o tym co sprzedaje

Komentarz

• Semtex
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 347

pewnie była stałka a na ekranie gościu Ci pewnie powiększał lub pomniejszał obraz - ( + , _ ) do podglądu zdjęcia - to nie był zoom
                            5d + plecak

Komentarz

• Cichy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 7450

Zamieszczone przez stalkat
                              właśnie dziwne, ze u niego nic się nie zmianiało w wizjerze - o tym, ze na LCD jest dopiero po wykonaniu pstryk to wiem, ale w wizjerze nic nie chciało się przybliżyć - wchodził w menu, szukał, kombinowało i nic .... ;-)

Może nie zdjął kapsla z obiektywu :P W wizjerze widać, jak zoomujesz , płynnie nawet
                              O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

Pracuję...