Moja rada - kup czytnik kart CF i nie wgrywaj niczego z płyt dostarczonych z aparatem. To idealne rozwiązanie, jeśli masz dobry konwerter plików RAW, np. CameraRAW 3.1 z PS CS2.
Raw+L ?!
Zwiń
X
-
-
No zapewne, trzeba było przeczytać instrukcję, albo poczytać forum.Zamieszczone przez aquaNa początku nabroiłem, bo podłączyłem aparat przed wgraniem programu i to się chyba teraz mści?350D | Canon 18-55/3.5-5.6 II | Canon 50 1.8 II | Canon 70-200/4 | Lowepro Nova 4 AW | reszta w planach...Komentarz
-
wyrzuc instrukcje i uzywaj programow tematycznych ;-)Zamieszczone przez maverickMoja rada - kup czytnik kart CF i nie wgrywaj niczego z płyt dostarczonych z aparatem.
Jezeli nie wgrasz tego co jest na plytach to stracisz mozliwosc np robienia zdjec poprzez komputer.Komentarz
-
Przesadzasz, CameraRAW ver. 3.1 jest o niebo lepszym programikiem od tego Canonowskiego niby"pro" programu, który nie jest ani wygodny, ani bardziej funkcjonalny od wspomnianego pluginu do PS.Zamieszczone przez gonzo44wyrzuc instrukcje i uzywaj programow tematycznych ;-)
Jezeli nie wgrasz tego co jest na plytach to stracisz mozliwosc np robienia zdjec poprzez komputer.
Jeśli ktoś potrzebuje robić autoportrety, to się zgadzam, że ten soft się przyda, ale ile można pstrykać własną gębe...Ostatnio edytowany przez maverick; 2119.EOS 5D MIII, MI | 17-40/4L + 24-70/2.8L + 70-200/4L | 600EX-RT + 550EXKomentarz
-
ten RAW i duzy jpg to dla mnie największa wada tego aparatu. Skoro nie chcieli dać możliwości wyboru wielkości jpg to powinien on być wg jak najmniejszy by mół słuzyć jako prevka internetowa albo do szubkiego podglądu w terenie - dobrze ze chociaż ceny kart lecą na łeb - pamiętam jak swoją pierwszą CF 128MB okazyjnie za 178 $ w Kaliforni kupowałemKomentarz
-
Allee o sssoochoodzii ??
Przeciez w 20d mozna swobodnie wybierac wielkosc i jakosc jpg'a zapisywanego wraz z raw'em - w takiej samej skali w jakiej mozna wybierac wielkosc i jakosc "pojedynczego" jpga.Komentarz
-
Proponuje myslec troche mniej egocentrycznie, sa przeciez na swiecie niezliczone tabuny owadow, kwiatkow itp, ktore swietnie foci sie ze statywu z aparatem przypietym kablem do kompa - szczegolnie jezeli ostrosc ustawiasz recznie.Zamieszczone przez maverickJeśli ktoś potrzebuje robić autoportrety, to się zgadzam, że ten soft się przyda, ale ile można pstrykać własną gębe...Komentarz
-
Hmmm... wydaje mi sie ze wygodniej bylo by tu uzyc wezyka niz taszczyc kompa w jakies ugory zeby kwiatki pofocic
Za to takie zdjecia wyzwalanie z kompa idealnie nadaja sie do wypracowania szkolnego z biologii o wzroscie rosclin - podpinamy zasilacz, kompa, celujemy w kwiatka, i idziemy sobie a pozniej zbieramy zniwo
Szkoda tylko ze juz nie musze pisac takich wypracowan :-/Komentarz
Komentarz