szybki transfer zdjęć

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krolewicz
    Początki nałogu
    • 2010
    • 254

szybki transfer zdjęć

mam kolejne pytanie do użytkowników Canona

w nikonie zaznaczałem sobie kłódką zdjęcia, a potem przez oprogramowanie Nikona zgrywałem tylko te zaznaczone

da się zrobić coś podobnego w Canonie?

już samo zaznaczenie kłódki jest nieco upierdliwe, bo trzeba grzebać w menu (50d), czy też się mylę?
  • Andrus
    Początki nałogu
    • 2005
    • 269

Zamieszczone przez krolewicz
    mam kolejne pytanie do użytkowników Canona

w nikonie zaznaczałem sobie kłódką zdjęcia, a potem przez oprogramowanie Nikona zgrywałem tylko te zaznaczone

da się zrobić coś podobnego w Canonie?

już samo zaznaczenie kłódki jest nieco upierdliwe, bo trzeba grzebać w menu (50d), czy też się mylę?
    hehe, walcze z tym tematem pod windowsem od 3 dni i na razie mam 2 rozwiazania:
    1. uzywanie wlasnie nikon transfer - wada: nie dziala z rawami canona
    2. otworzenie folderu ze zdjeciami, podglad szczegolowy i dodatnie kolumny atrybuty. Pozniej sortujemy i te z zawartoscia RA to te zablokowane recznie kopiujemy i jest

Idealem bylby taki nikon transfer dzialajacy z rawami canona....

PS. pod linuksem mam pare taki programow.... problem jest pod windowsem...
    | galeria | portfolio |

Komentarz

• Adlatus
      Początki nałogu
      • 2010
      • 255

A w instrukcji to tak ładnie opisali. Dla mojego 30d rozdział pt "Transfer obrazów do komputera" na stronie od 157-163.

W skrócie - niebieskie menu - "Transfer order" - "Order" zaznaczasz zdjęcia.
      Po podłączeniu aparatu (konieczna instalacja oprogramowania EOS DIGITAL Solution Disc) do komputera, na wyświetlaczu aparatu pojawi się menu transferu plików i z niego wybieramy "DPOF Transfer Images" zatwierdzasz "SET" i już.

Komentarz

• Andrus
        Początki nałogu
        • 2005
        • 269

Zamieszczone przez Adlatus
        A w instrukcji to tak ładnie opisali. Dla mojego 30d rozdział pt "Transfer obrazów do komputera" na stronie od 157-163.

W skrócie - niebieskie menu - "Transfer order" - "Order" zaznaczasz zdjęcia.
        Po podłączeniu aparatu (konieczna instalacja oprogramowania EOS DIGITAL Solution Disc) do komputera, na wyświetlaczu aparatu pojawi się menu transferu plików i z niego wybieramy "DPOF Transfer Images" zatwierdzasz "SET" i już.
        czyli trzeba aparat podpiac do pc co odpada

kluczyk w niektorych aparatach (np. 1D) jest dostępny pod oddzielnym przyciskiem, przez to selekcja jest szybka i latwa podczas normalnego przegladania zdjec

kluczyk nadaje plikowi po prostu atrybut tylko do odczytu
        | galeria | portfolio |

Komentarz

• Adlatus
          Początki nałogu
          • 2010
          • 255

Zamieszczone przez Andrus
          czyli trzeba aparat podpiac do pc co odpada
          W takim razie gdzie ty chcesz te fotki transferować jeżeli nie do PC?

Komentarz

• Andrus
            Początki nałogu
            • 2005
            • 269

W takim razie gdzie ty chcesz te fotki transferować jeżeli nie do PC?
            do pc, ale nie podpinajac aparatu do pc, czyli przez czytnik kart
            | galeria | portfolio |

Komentarz

• Adlatus
              Początki nałogu
              • 2010
              • 255

do pc, ale nie podpinajac aparatu do pc, czyli przez czytnik kart
              To ja się meczę, wertuję instrukcje obsługi dla Ciebie a Ty dopiero w trzecim poście piszesz że chodzi o czytnik kart?

Z tego co widzę oprogramowanie Canona nie rozpoznaje karty w czytniku jako źródła do importu zdjęć czyli pozostaje tylko zabawa w zmianę atrybutu pliku.

Chyba szybciej będzie zgrać zdjęcia z karty i selekcjonować na PC.

Komentarz

• Andrus
                Początki nałogu
                • 2005
                • 269

To ja się meczę, wertuję instrukcje obsługi dla Ciebie a Ty dopiero w trzecim poście piszesz że chodzi o czytnik kart?
                tutaj 99,9% uzywa czytnik kart przyjalem, ze nie musze tego pisac

Chyba szybciej będzie zgrać zdjęcia z karty i selekcjonować na PC.
                szybsze sa te 2 sposoby, ktore podalem

no nic, w wolnych chwilach jeszcze poszukam lepszego spsoobu
                | galeria | portfolio |

Komentarz

• krolewicz
                  Początki nałogu
                  • 2010
                  • 254

ja robię w jpg, rawy moge sobie w domu przeglądać na spokojnie

wiec jeden problem rozwiazany, gorzej z ta kłódką

Komentarz

• krisnrj
                    Początki nałogu
                    • 2010
                    • 365

możesz używać eos utility, fakt nie jest to czytnik i nie jest super szybki ale zanim wyjmiesz browara z lodówki, przelejesz w kufel i się rozsiądziesz wygodnie przed monitorem to się duża część lub całość zdjęć zrzuci...
                    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Komentarz

• mxw
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2315

kluczyk nadaje plikowi po prostu atrybut tylko do odczytu
                      jesteś pewien?
                      tzn. jesteś pewien, że nie zmienia też daty zapisu/modyfikacji pliku?

nie sprawdzę teraz tego, ale gdyby tak było (bez zmiany daty), to można by tę opcję dodać do fotoloadera i działałaby bez problemu dla JPG, CR2, NEF, filmów i co tam jeszcze się załapie.

oczywiście, gdy tylko powstanie nowa wersja

Zamieszczone przez krisnrj
                      zanim wyjmiesz browara z lodówki, przelejesz w kufel i się rozsiądziesz wygodnie przed monitorem to się duża część lub całość zdjęć zrzuci...
                      używam teraz dysku zewnętrznego USB 3.0 do zrzucania zdjęć - szybkość zapisu naprawdę wzrosła. jeszcze tylko czytnik USB 3.0 i o browarze nie ma mowy :wink:
                      pozdro.,
                      m.

Komentarz

• Andrus
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 269

Zamieszczone przez mxw
                        jesteś pewien?
                        tzn. jesteś pewien, że nie zmienia też daty zapisu/modyfikacji pliku?

nie sprawdzę teraz tego, ale gdyby tak było (bez zmiany daty), to można by tę opcję dodać do fotoloadera i działałaby bez problemu dla JPG, CR2, NEF, filmów i co tam jeszcze się załapie.

oczywiście, gdy tylko powstanie nowa wersja
                        sprawdzilem teraz na szybko i daty modyfikacji nie zmienia

program sobie na szybko (bez gui i obslugi wyjatkow) sklepalem wczoraj na wykladzie i wystarczylo if (!file.canWrite())

jakbys mogl dodac te funkcje do fotoloadera to byloby swietnie bylbym wdzieczny
                        | galeria | portfolio |

Komentarz

• krisnrj
                          Początki nałogu
                          • 2010
                          • 365

Zamieszczone przez mxw
                          jeszcze tylko czytnik USB 3.0 i o browarze nie ma mowy :wink:
                          zawsze wiedziałem że lepsze jest wrogiem dobrego
                          to ja zostanę przy dyskach USB 2.0 jednak...
                          Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Komentarz

Pracuję...