Konkretnie chodzi mi o taki efekt w bokeh że np. gdy umieszczam w tle cekiny i odbijam od nich światło to powstają takie specyficzne okręgi; moje pytanie jest takie: od czego zależy ich kształt? a konkretniej co zrobić aby były jak najbardziej okrągłe ?
Pytanie o Bokeh
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Należy zaopatrzyć się w odpowiedni obiektyw, na bokeh ma wpływ budowa przesłony. Najbardziej okrągły bokeh to max otwarte szkło.Komentarz
-
OK dzięki, mam 8 listków - niektóre bliki są ładnie okrągłe, niektóre jednak kanciaste - i to w jednym ujęciu, zastanawiam się czy to po prostu niedoskonałość szkła czy może inny czynnik ... pokombinuję z różnymi odległościami i przysłonami. Zastanawia mnie to bo kiedyś widziałem fotkę z idealnymi blikami równo rozłożonymi w kadrze, ale nie wiem jakie to szkiełko było.
Męczę w tym celu EF 100 macro 2.8 canona na matrycy FFKomentarz
-
-
Głównie własności obiektywu, ilości listków przysłony, jasności tego obiektywu i przysłony z jaką zrobisz zdjęcie.
pozdrKomentarz
-
-
jak chcesz robić bardziej odjechane rozmycia , to tutaj masz fajne krótkie poradniki
http://yelloweleven.deviantart.com/a...w-To-113855776
http://katherinedavis.deviantart.com...okeh-146740220patrze na świat poprzez jasne słoikiKomentarz
-
najlepszy bokeh:
- przysłona max 2.8
- b. dobre optycznie szkło - tak jak powyżej: "okrągłość" zależy od ilości listków
- focia pod światło - b. ładny bokeh wychodzi na rosie, śniegu itp
najtańszy sposób na świetny bokeh to jakieś stare szkiełko m42 czy Praktica PB np. stary poczciwy helios 44mm f2. czy pentacon 50mm f1.8Komentarz
-
robić fotę na pełnej dziurze.
wtedy w każdym obiektywie, niezależnie od jakości i budowy, nawet w takim, co ma tylko dwa listki przysłony, otwór obiektywu jest idealnie okrągły (poza nielicznymi, głównie szerokokątnymi wyjątkami), i efekt, o który pytasz, też będzie idealnie okrągły.pozdro.,
m.
co to kółek osiąganych w naturalny sposób to póki co najlepsze wychodzą mi ze wspomnianego canona 100macro na 2.8, po prostu kwestia testów, odległość, focus, przysłona, ukierunkowanie światła - kombinując tymi parametrami można osiągać niezłe efekty
ale z tymi patentami z linka na pewno pokombinuję bo do zdjęć które robię na co dzień przydadzą się takie lekko kiczowate efekty
dziękiKomentarz
-
W zoomach ze stałym światłem niekoniecznie tak musi być. Mają one na stałe wbudowaną funkcję domykania przesłony w zależności od ogniskowej.robić fotę na pełnej dziurze.
wtedy w każdym obiektywie, niezależnie od jakości i budowy, nawet w takim, co ma tylko dwa listki przysłony, otwór obiektywu jest idealnie okrągły (poza nielicznymi, głównie szerokokątnymi wyjątkami), i efekt, o który pytasz, też będzie idealnie okrągły."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
OdkopałaśZamieszczone przez kasiulapWzorki i inne pierdółki, można wyciąć samemu z tekturki, kiedyś widzialam artykuł w digital photo
No można, ale trzeba je odpowiedni ustawić przed szkiełkiem, żeby to nie zawadzały
Komentarz
-
najlepiej bookeh uzyskać na stałkach, o dosyć dużej światłosile. bardzo fajnie zdjęcia wychodzą ze stałek na m42 o świtle 1,4Komentarz
-
Bokeh w głównej mierze zależy od budowy optycznej szkła. Każdy mówi aby max otworzyć, i co? Jak max otwarte to czy obiektyw będzie miał 2 listki czy 22 przesłona nie wpłynie ona na bokeh, wtedy o jakości czy rodzaju rozmycia decyduje budowa optyczna szkła (ilość soczewek, grup), materiały z jakich zostały wykonane soczewki itp. i to ma największy wpływ na rozmycie. Gdzieś kiedyś był fajny artykuł na ten temat w necie.
Tak na marginesie, znacie obiektyw o nazwie cyklop? obiektyw do noktowizora, z dołożoną przysłoną nazywa się to helios 40. Ludzie podorabiali adaptery i podpieli tego cyklopa i trzaskają foty. No i przysłona nie wpływa im na bokeh
pozdr.Komentarz
Komentarz