Oddychaj kolego głęboko bo nawet MK4 nie pomoże, najlepszy aparat nie zastąpi oka fotografa i pomysłu na sesję...popadanie w onanizm sprzętowy to niebezpieczna przypadłość.
15mm FISHEYE vs 10-22mm na CROPie
Zwiń
X
-
Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
http://rafalfoto.y0.pl -
Oj tam zaraz wielka pomyłka, po prostu trochę dziwnie wyglądają zniekształcenia obrazu.
A skoro masz już w torbie tego 10-22, a nie masz jeszcze FF to po co już szaleć. Dozbieraj na 5Dmk2 i wtedy sprzedaj dopiero EF-Sa i kup 15. Jak zmienisz na pełną klatę to kąty z 16-35 będą przeciez podobne do tych z EF-Sa na cropie.
A co do czekania na 5Dmk3 to nie wiem czy jak rzeczywiście już się pojawi, to może będzie warto poczekać na 5Dmk4, bo na pewno będzie jeszcze lepszy... i tak w nieskończoność...
sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....
Komentarz
-
Idealny rebus dla wróżki, ale myślę ,że da radę...no i nie przepłacisz teraz bo klientów sporo...taki czas.
Mark II jest imho na dziś w bardzo dobrej cenie, raptem kilka setek ponad magiczne 6550 przy której to cenie już kolejka kupujących....sprawdzone, więc sam rozumiesz.5D, 30D, C 50/1.4 , 85/1.8 , 300/4L , 17-40/4L , 70-200/4L , z16/2.8 , N Di866Komentarz
-
IMHO porównanie fisha z UWA nie ma najmniejszego sensu, podobnie jak czekanie na 5D Mark III
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXIIKomentarz
-
Jedynka odpada - jednak wole taki sprzet nowy. Od poczatku go uzytkuje sam i nie musze sie martwic o przebieg migawki.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Idealny rebus dla wróżki, ale myślę ,że da radę...no i nie przepłacisz teraz bo klientów sporo...taki czas.
Mark II jest imho na dziś w bardzo dobrej cenie, raptem kilka setek ponad magiczne 6550 przy której to cenie już kolejka kupujących....sprawdzone, więc sam rozumiesz.
Kolego gdzie taka piatke mozna kupic nowa za kwote 6550 ???
W sumie juz mineły 2 lata od premiery 5d II wiec w tym roku powinna sie pojawic 5d III i wtedy powinna spasc choc troche cena 5d II
Wiadomo ze jak pojawi sie model to znajda sie osoby ktore beda narzekać ze cos nie tak z aparatem ze mogli sie bardziej postaracKomentarz
-
To zacznij od modlitwy by nie było tak jak z 50D. Jeśli wejdzie 5d mk3 i ceny spadną chociaż o 2000 5dmk2 to już będzie dobrze. Jednak bardziej bym się obawiał czy nie znajdą się tacy, co używki za 8000 sprzedawać będą.
Pamiętaj, że oszczędzając płacisz 2 razy
Komentarz
-
Tak wiem że oszczedzajac mozna 2 razy stracic, ale narazie jednak chyba pofoce tym co mam, bo zbyt duzo musiałbym dolozyc do 5d II a crioa chyba jednak sobie drugiego zostawie
Komentarz
-
Raczej nie ma szans żeby w najbliższym czasie ceny 5DII spadły. Zobacz jak stoi w cenie 5D w pierwszej wersji i cięgle chętnych nie brakuje
Poza tym nowa pucha będzie koszmarnie droga znając marketing Canona
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXIIKomentarz
-
Ja po sporych rozważaniach doszedłem do wniosku, że crop zostanie jak na razie. Gdy patrzę na te stare piątki to odechciewa mi się kupować. Jak już mam kupić na poważnie ten sprzęt, to będę go kilkakrotnie sprawdzał.
Dwa tygodnie temu sprawdziłem około 7 modeli 5D. Tylko jedna przykuła moją uwagę, ale sprzedawca okazał się nie znać na sprzedawanym sprzęcie. W dodatku cena 2800 była w sam raz. Już miałem płacić - gdy dostałem maila, że aukcja została zakończona. Teraz ponownie jest wystawiona (bynajmniej była) za 3500 :sad:
Chyba jednak poczekam z tym
No i zapomniałem o najważniejszym
Jak już zostaje się przy cropie to lepiej odłożyć jeszcze kasiorki na dodatkowe szkła. Ja w swoich rozważaniach mam zamiar zakupić jeszcze jakiś 70-200/4IS i 200/2.8L no i uwa
czyli jeszcze mi brakuje do FF
Komentarz
-
50D to inna bajka. Tutaj na jego cenie po premierze następcy zaważył fakt czym następca się okazał (choć moim skromnym zdaniem najważniejsze z serii zostało czyli AF). Na chwilę obecną nie ma powodów, aby podejrzewać o to samo następcę 5dmkII.7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|Komentarz
-
5DmkII, 400D
24-70 f/2.8L, KIT, 50 f/1.8, 85 f/1.8, 70-300 f/4-5.6 IS USM
580exII, 300EZKomentarz
-
Przepraszam że się wtrącam ale to jest wątek o "15mm FISHEYE vs 10-22mm na CROPie" czy mi się tylko tak wydaje
?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
Komentarz