60 macro czy 100 macro

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Eduardosss
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 23

60 macro czy 100 macro

Witam,
    Mam problem, ponieważ chcę kupić obiektyw macro, a nie wiem jaki. W grę wchodzą tylko canon 100 f/2.8 usm i 60 f/2.8 usm. Wiem, że 60 nie jest pod FF. I tu moje pytanie. Co polecacie kupić? Nie sądzę, żebym przesiadał się na 100 L, więc to będzie obiektyw na lata. Oczywiście mam aparat z matrycą APS-C. Proszę o pomoc.
    Z góry dziękuję.:-P
    1000D, C70-300 4-5.6 IS USM, C100 2.8 Macro USM, C18-55 3.5-5.6, C50 1.8
  • trothlik
    Uzależniony
    • 2004
    • 782

Jeżeli to ma być szkło na lata to dla mnie wchodzi w grę tylko
    100 2.8L Zapłacisz raz ale będziesz miał spokój na wieki wieków.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Komentarz

• JaBlam
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1304

Jak do biżuterii i kwiatkow to obijętne co wezmiesz... Jesli chcesz do robaków... z 100mm dostaniesz troche większą minimalna odleglość ostrzenia co przydaje się przy płochliwych owadach...
      Szczerze? Jesli nie chcesz kupowac 100 "L" Zamiast wymienionych przez Ciebie obiektywów, zaintestuj w Sigme 150 2.8 Macro HSM .... bedziesz mega zadowolony. A szklo w kilku egzemplarzach ostatnio na allegro było nawet za 1700 zl.
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Poszukaj sobie info o tej Sigmie, wiem , ze teraz ma wyjsc lub wyszla wersja z OS (odpowiednik IS) ale bedzie cos kolo 3000.... wiec podejrzewam ze masa ludzi zmieni swoje wersje bez OS na te nowe... Ja znam wiele przypadkow gdzie ludzie sprzedawali swoje Canony Macro 100 USM i nawet Nikkory 105 2.8 VR na rzecz tej Sigmy. I są mega zadowoleni.
      Ostatnio edytowany przez JaBlam; 4940. Powód: Automerged Doublepost

----------------------------------------
      Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• WiatruMistrz
        Początki nałogu
        • 2008
        • 402

Setka ma większą odległość roboczą o jakieś 5cm oraz ładniesze rozmycie tła...dlatego ją polecam. Do 2:1 czyli portert + makro lepszy jest tamron F2.
        Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
        Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
        http://rafalfoto.y0.pl

Komentarz

• JaBlam
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1304

Z Tamronow... musze kolejny raz powiedziec ze zawiodlem sie na tym producencie.. po roku użytkowania Tamrona 90 macro Di, ktory ma dosc specyficzny sposob zmiany trybu AF/M (przesuwany pierscien) stopniowo coraz rzadziej zaskakiwal przelączniki Af/M... po 3 miesiacach zmiana trudu w ogole odmowila posluszenstwa, czasem, raz na 20 przesuniec pierscienia zalapal tryb AF. Zmuszony bylem sprzedac go jako uszkodzony, i w to miejsce zakupilem S150 2.8 ... 2 przypadki (wczesniej 17-50) nauczyly mnie , zeby od porducenta Tamron trzymac sie z daleka.

----------------------------------------
          Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• N00bek
            Zablokowany
            • 2010
            • 734

Kwestię kupowania co i czego zostawmy autorowi, bo ja i zapewne żaden z was nie będziemy podejmować tej decyzji za niego.

Jeśli miałbym kupować, to tylko 100/2.8L - szkło na lata, to pewne i nie będzie się, co przejmować

Drugą sprawą jest, to że warto by się wybrać do jakiegoś saloniku i spróbować sobie te 60mm i te 100mm, dla mnie jak najbardziej 100 jest przydatna.

Jeśli chodzi o bigmy jak i tamrony - odpadają, z bigmami to af nie trafia, to coś szwankuje, to hsm przymula, u tamrona jest głośno i mulasto jak na wsi...

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Zamieszczone przez N00bek
              Jeśli miałbym kupować, to tylko 100/2.8L - szkło na lata, to pewne i nie będzie się, co przejmować
              [...]

Jeśli chodzi o bigmy jak i tamrony - odpadają, z bigmami to af nie trafia, to coś szwankuje, to hsm przymula, u tamrona jest głośno i mulasto jak na wsi...
              Eduardosss - jeśli nie chcesz się wpędzić w jakieś problemy posłuchaj kolegi^^^^ - naprawdę z serca radzi :cool:.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• tadpaw
                Coś już napisał
                • 2010
                • 56

Ciekawy temat - właśnie mam zamiar kupić 60 i myślałem trochę o makro, ale też o portrecie - takie połączenie. Mam pytanie od użytkowników - jak wypada kwestia portretów w tym obiektywie? Czytałem, że on taki super ostry i w ogóle, ale jak to widzą posiadacze?

Wprawdzie jest wątek o 60 mm, ale tu doszła kolejna kwestia.
                Digart Modelarstwo

Komentarz

• J.J.
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 177

Jeśli do owadów, to tylko coś 180 mm.
                  Tamrona 180 Macro mam już kilka lat, i nic się nie dzieje. Ostrość brzytwa
                  moja strona

Komentarz

• sprocket73
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 489

Zamieszczone przez tadpaw
                    Ciekawy temat - właśnie mam zamiar kupić 60 i myślałem trochę o makro, ale też o portrecie - takie połączenie. Mam pytanie od użytkowników - jak wypada kwestia portretów w tym obiektywie? Czytałem, że on taki super ostry i w ogóle, ale jak to widzą posiadacze?
                    Również chciałem mieć 2 w 1. Zarówno makro, jak i portret to u mnie działalnosć uboczna, więc chciałem obie sprawy załatwić za jednym zamachem i po łebkach, a przy okazji posmakować stałki. Obiektyw mam od 3 miechów, trochę fotek już zrobiłem i jestem zadowolony, bo ogólne założenia spełnił. Potwierdzam, że obiektyw jest ostry od 2.8, af jest szybki, ale pod warunkiem, że od razu trafi... jak nie trafi i ma przelecieć cały zakres to trochę trwa, ale taka już przypadłość obiektywów makro. Do statycznych ujęć przy słabym świetle brakuje IS.
                    SPROCKET
                    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
                    Moja wycieczkowa galeria

Komentarz

• Sunders
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 2746

Jeśli nie 100L, to 100/2,8USM.
                      http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• tadpaw
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 56

Dzięki Sprocket73 - zachęciłeś mnie!
                        Digart Modelarstwo

Komentarz

• ch4rli3
                          Dopiero zaczyna
                          • 2010
                          • 43

Zamieszczone przez sprocket73
                          ... za jednym zamachem i po łebkach...
                          ...to nagiemu można nasrać do kieszeni!

A tak na poważnie. Niewiele wynika ze sprzętu jaki posiadasz i budżetu jaki chcesz przeznaczyć. Jak masz kasę to inwestuj w L, jak będziesz focił tylko amatorsko to może być bez L. Różnica w kwocie między 100usm i 60usm jest naprawdę niewielka (kilkaset złotych na nowym). Dodatkowo jak sam zauwazyłeś 60usm nie jest pod ff

Wybór oczywiście należy do Ciebie

Pzdr

Komentarz

• igor58
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1872

za to "sranie" powinieneś dostać bana

Komentarz

• ElSor
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 504

Mialem 60 macro i 100USM macro. Nie wiem czemu ale ogolnie lepsze wrazenie na mnie zrobila 60tka i ogolnie lepiej mi sie z nia pracowalo. Inna kwestia ze do portretu i tak zawsze wolalem zapiac 50 f/1.4 lub 85 f/1.8 .... ale ja lubie mala GO
                              A490+SDK
                              Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Komentarz

Pracuję...