Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Pytanie jak w tytule.
Robię głownie sport, amatorsko, tak aby mieć zdjęcia z zawodów, gdzie startuje syn i jego koledzy. Latem stadion, zimą hala (czasem ciemna). Zwykle do wrzucenia na stronę (700 px szerokości). Trochę innych imprez (studniówka, ślub w rodzinie, przyroda) wszystko nie za kasę. Na hali 450d (teraz mam) i 85 1.8 daje radę, ale czasy często na granicy poruszenia (lub poza) i autofocus nie ten. Ze szkieł kit IS, C85 1.8, S120-400, C28-80 (stary z analogowego EOS 300).
1d:
zalety: tańszy, z gripem, autofocus z S120-400+konwerter,
wady: brak gwarancji (jakbym kupował 7d, to nowy), bateria?, mniejszy crop...
Wasze opinie?
Czy do 1D można podpiąć T 17-50 i jakie będą tego efekty?
Przy tak opisanym zastosowaniu moje sugetie są zdecydowanie na 7D:
- dobre lub używalne wysokie ISO (1600/3200)
- szybki AF
- stosunkowo solidna budowa
- CROP - o dziwo jednak tak, przy sporcie i przyrodzie (inaczej przy imprezach np. rodzinnych - studniówka, ślub itp bo tu lepszy FF, ale 7D dobrze daje rade)
Do tego sugerowałbym 17-50/2.8 IS USM - masz szeroko, szybko, dobry obrazek i stabilizację - można zastąpić T17-50/2.8 (ja jednak jestem zwolennikiem systemowych), osobiście preferowałbym nawet rozwiązanie używane 7D + 17-50 USM IS zamiast nowe body + niezależne szkło.
Jako alternatywa (wg mnie) 50D a nawet 60D zamiast 7D. Dopiero później 1D m3 (nie mark2).
O zakałdaniu T17-50 na APS-H ktoś już pisał na CB - o ile pamiętam, wienitował mocno przy szerokich
acha - przy przesiadce z 450 na 7D/50D/60D odczujesz różnice na korzyść (budowa, sprawność ogólna i jakość obrazka przy wysokich ISO + możliwość wyższego ISO)
to wszyzstko moje, bardzo subiektywne odczucia
PS
niedawno musiałem wybrać pomiędzy 1Dm3 a 7D lub 5Dm1 więc katowałem się czytaniem wielu wątków w sieci. Wybrałem 5D m1 ze względu na FF i cieszę się teraz tym body. Jeśli wybrałbym każde z alternatywnych wymienionych, też byłbym zadowolony tylko inaczej
Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne FlickrFacebook
Przy tak opisanym zastosowaniu moje sugetie są zdecydowanie na 7D:
- dobre lub używalne wysokie ISO (1600/3200)
- szybki AF
- stosunkowo solidna budowa
- CROP - o dziwo jednak tak, przy sporcie i przyrodzie (inaczej przy imprezach np. rodzinnych - studniówka, ślub itp bo tu lepszy FF, ale 7D dobrze daje rade)
Popieram tutaj kolegę w 100% Jeśli już masz wybierać to skuś się na 7d. Szybki AF i wysokie użyteczne ISO spodoba Ci się po przesiadce z 450D. Dodatkowo klawiszologia inna - trochę poczytasz ale odczujesz tę różnicę w budowie. Po prostu masz masę na plus.
W 1d mk2 obrazek jest naprawdę ładny (panuje taka magia), ale patrząc na Twoje problemy (praca na hali), to niestety ISO jest bodajże do 1250 + to rozszerzony !poprawcie mnie jak się mylę! Więc ciężko byś był w stanie to wszystko utrzymać.
Z tego, co widzę u Ciebie akurat ważny jest crop. Czyli 7d jak byk strzelił.
Odnośnie gwarancji to tutaj mogę się nie zgodzić, bo używki nie są złe, a czasem można całkiem niezłe oferty wyrwać
Ze szkłami jest różnie, kolega sugeruje 17-55/2.8 IS USM - tutaj kultura praca niezła. Porządny AF i cichy silnik. Nie to samo, co Tamron AF nie należy do super szybkich, w dodatku ten dźwięk jakbyś był na stoisku budowlanym.
Ja wybierałem pomiędzy Tamronem 17-50/2.8, Canonem o tym samym zakresie i L-ce 24-105/4 IS. Oczywiście jak widać wg mojej stopki. Wybrałem to ostatnie. Łaj? Szerokiego kąta nie potrzebuję 24 na cropie to 38mm. Tyle mi wystarcza. W dodatku mam spacerniaka
Zamieszczone przez vaas
niedawno musiałem wybrać pomiędzy 1Dm3 a 7D lub 5Dm1 więc katowałem się czytaniem wielu wątków w sieci. Wybrałem 5D m1 ze względu na FF i cieszę się teraz tym body. Jeśli wybrałbym każde z alternatywnych wymienionych, też byłbym zadowolony tylko inaczej
Pytanie, dlaczego nie skusiłeś się jednak (oprócz powodu FF) na 1d mk3? Ja stoję przed tym wyborem i jestem w "cropce"
Na obu myślę, że się nie zawiedziesz. Rozsądek jednak kazałby wziąć 7d.
Mi na cropie 1,6 średnio pasowały zakresy zoomów które posiadam lub zamierzam posiadać. 70-200 jest za długie, 24-105 traci szeroki kąt [ choć niezbyt mi na nim zależy, to jednak od czasu do czasu się przyda - po co mam kupować kolejne szkło do plecaka ]. Gdyby Canon miał coś takiego jak 50-150 2.8L, to bardzo chętnie bym 7d nabył. Tobie zależy na długim zakresie, więc to co oferuje 7d bardziej Ci się przyda. Dodatkowe wartości ISO [ używalnego ] też są ok - nawet ISO 6400 daje się spokojnie wykorzystać. W 1d raczej poza iso 1600 nie wychodzę, awaryjnie 3200 do pracy redakcyjnej wystarcza.
Baterie - w obu aparatach z tym jakichś problemów nie ma, z tym że jedna bateria do 1d waży tyle co dwie lub trzy do 7d
Ja mam 7d i zdecydowanie je polecam, zwłaszcza z Twoją Sigmą 120-400 duet na stadion jak znalazł. Jeśli nagle Cię mania zakupowa nie opadnie to 7D wystarczy Ci na parę ładnych lat. Szybki, celny, solidny. I lżejszy niż jedynka.
EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM
Ja stałem przed takim wyborem około 3 miesiące temu.
Mimo, że seria 1D ma w sobie coś przyciągającego wybrałem 7D.
Relatywnie dawał więcej. Nie tyle w jakości obrazu co w bajerach.
Cały czas siedzi we mnie gadżeciarz i mały chłopiec.
Poza tym nagrywanie filmów daje sporą radochę.
Przekonałem się do nich mimo początkowego sceptycyzmu. :-D
Komentarz