Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam.
Mój pierwszy post.
Straciłem poczciwego PowerShota A610.
Myślę intensywnie nad kupnem lustrzanki,
wybór padł na EOS 500D lub... no właśnie myślę jeszcze nad Nikonem D3100.
Obiektywnie co polecicie? Mam niemały dylemat.
Zabawne, że piszę o tym na forum Canona
Czy może też kupić sobie dobry kompakt z serii G?
Aparat potrzebuje w zasadzie do fotografii rodzinnej, z dodatkowym parciem na dobre zdjęcia przyrody, otaczającego świata. Lubię robić zdjęcia, traktuję to jako czyste hobby. Z racji małego budżetu zakupiłem super zooma Fujifilm HS10, jednak oddałem do sklepu, kompletnie nie spełnił moich oczekiwań
Sam mam 500D i do zastosowań "domowych" w zupełności wystarcza, jeżeli dalej planujesz zabawę w fotografię to tylko lustrzanka, a jak chcesz jedynie "dobry" aparat w miarę kompaktowy do zdjęć rodzinnych to seria G, będzie idealna, ewentualnie S90 lub S95
Canon EOS 500D + BG-E5 | Canon EFS 10-22 USM | KIT | Canon EF 24-105/4L IS | Tamron 70-300 Di LD | Canon EF 28/1.8 USM |
Canon EF 50/1.8 II | Samyang 500/6.3 DX | Speedlite 430 EX II | Pixel TR-332 | Polary i UV | Lowepro NOVA 200 AW |
Mialem 500D - jako pierwsza lustrzanka to idealny aparat. A jesli chodzi o zdjecia rodzinne (portrety) to do tego Canon 50mm 1.8 i efekty Cie zadziwia. Polecam.
Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B
Obiektywnie? (na forum Canon) Sam mam 500D. Zakupiłem go nie tak dawno temu. Uważam (jako amator, plus osoba która przesiadała się z Panasonica FZ50), że jest to naprawdę dobry sprzęt. Mój kolega również zmieniał aparat ostatnio i wybrał... Sony A55. Również jest zadowolony. Cokolwiek weźmie amator z aktualnej oferty - powinien być zadowolony. W moim przypadku za Canonem przemawiała jedna ważna zaleta - mam znajomych dla których fotografia to nie tylko hobby, lecz również praca. Pracują na sprzęcie firmy Canon. Od nich mogę pożyczać obiektywy, na które normalnie nie byłoby mnie stać
Dla mnie czasami wydaje się za mały (rozmiar ręki - średnie wiosło) w połączeniu z 50 1.8 lub 18-55 nawet wydaje się mniejszy od FZ50 (lub może jest, nie sprawdzałem). Ciężki na pewno nie. Noszę go w małej torbie na ramieniu - czasami muszę sprawdzać czy mi nie spadł, czy jeszcze jest
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Może jeszcze trochę namieszam - taki link:
Canon czy Nikon to spór typu Intel czy AMD. Racjonalnie oderta obu firm bardzo podobna, ale jest duża grupa ludzi (zapaleńców, fanów), którzy wybierają sercem.
Bierz Canona, bo Nikon jest fuj
Canon 500D + dual kit (18-55 + 55-250) a na dodatek stałka 50 1.8 i masz niedrogi uniwersalny zestaw w sam raz dla kogoś, kto lubi robić zdjęcia.
SPROCKET
80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi Moja wycieczkowa galeria
A jak wygląda sprawa z gabarytami? Mały nie jest... czy nie ma problemu z taszczeniem go na imprezy, na wycieczki itp.? Idzie się przyzwyczaić?
W przedmiocie zakupu 500D decyzję wstrzymuje istnienie Nikona D3100, ten też ma sporo do zaoferowania. Stąd dylemat.
odnośnie gabartytów to lustrzanka zawsze będzie większa i teoretycznie mniej wygodna, ja mam takie odczucie po nabyciu lustrzanki, a bardzo szczególnie to podkrela moja żona, której się po prostu nie chce taszczyć sprzętu jak gdzieś sama idzie... no ale to kwestia przyzwyczajenia
a odnośnie porównania 500 do d3100 to chyba sam musisz zdecydować...
Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.
Tak, tylko te aparaty w zasadzie mają podobne możliwości. Nikon jest może ciut bardziej zaawansowany technologicznie (jest ponad rok młodszy), ma trochę większą matrycę... Ale na moje oko lepsze zdjęcia robi Canon, chociaż w testach ta jakość wypada gorzej od Nikona.
Odnośnie gabarytów pewnie żonie trzeba będzie kupić kompakt za 300 zł, wilk syty owca cała
Ja kupiłem 500d właśnie ze względu na wymiary(a szukałem kompakta). Teraz po roku użytkowania uważam że gabaryty przy możliwościach jakie daje lustro tracą jakiekolwiek znaczenie :-) I gdybym miał kasiore bez zastanowienia wybrałbym teraz 60d..
Co do systemu, proponuję wybrać się do sklepu typu MM, pomacać i wybrać to co lepiej leży w dłoniach.
Pozdrawiam.
A jak wygląda sprawa z gabarytami? Mały nie jest...
Oj... jak miałeś wcześniej powershota, to gabaryty lustrzanki mogą przerażać. Szczególnie na wycieczkach, gdzie cały dzień trzeba to wszystko nosić i mieć pod ręką. Ktoś gdzieś napisał, że skoro nosi bez problemu 1,5l. butelkę z wodą to sprzęt foto o podobnej wadze też nie będzie stanowił problemu. Ale wg mnie jest różnica, bo sprzęt foto powinien być ciągle pod ręką, jak do tego dochodzi obiektyw/obiektywy na zmianę to przeszkadza to znacznie bardziej niż dużo większy ciężar ale statyczny w plecaku. Na dodatek butelka z wodą można rzucać, a na aparat trzeba uważać.
Ale można się do tego przyzwyczaić, jak się lubi robić zdjęcia
SPROCKET
80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi Moja wycieczkowa galeria
Ale to naturalna kolej rzeczy.
Na początku czlowiek lata z kitem, ciesząc się kompaktowością lustrzanki. Później kupuje zamiennik kita, cięższy, ale poprawa jakości zdjęć przysłania większe gabaryty. Kolejne obiektywy, kupuje wygodny plecak. I tak dalej i tak dalej a na koniec kupuje się wypasionego kompakta typu lx3 czy g11 :-)
(...) Odnośnie gabarytów pewnie żonie trzeba będzie kupić kompakt za 300 zł, wilk syty owca cała
mysłałem o tym, ale ona nie ma aż takiego parcia na zdjęcia, to ja mam w domu foto-bzika
Zamieszczone przez namoamo
(...) gabaryty przy możliwościach jakie daje lustro tracą jakiekolwiek znaczenie :-) I gdybym miał kasiore bez zastanowienia wybrałbym teraz 60d..
Co do systemu, proponuję wybrać się do sklepu typu MM, pomacać i wybrać to co lepiej leży w dłoniach.
Pozdrawiam.
zgadzam się w pełni z tekstem o gabarytach vs. jakość oraz konieczności pomacania aparatów przed zakupem, ale osobiście jeśli miałbym kasę na 60d to zastanowiłbym się mocno nad Nikonem D7000...
Zamieszczone przez sprocket73
(...) jak do tego dochodzi obiektyw/obiektywy na zmianę to przeszkadza to znacznie bardziej (...)
dlatego na wycieczki, moim zdadniem. najlepiej zabierać jakiś uniewerslany obiektyw, np. 18-135 lub coś podobnego 8)
Dokładnie, gabaryty to pojęcie względne, dla jednego lustro z kitem, będzie już za duże, trochę to męczące jak chcesz iść gdzieś na plaże, jezioro itp itd i porobić zdjęcia rodzinie, a cały czas musisz się martwić o sprzęt Dlatego w takich wypadkach przydaje się wypasiony kompakt typu LX3 czy G11. Ale coś za coś.
Canon EOS 500D + BG-E5 | Canon EFS 10-22 USM | KIT | Canon EF 24-105/4L IS | Tamron 70-300 Di LD | Canon EF 28/1.8 USM |
Canon EF 50/1.8 II | Samyang 500/6.3 DX | Speedlite 430 EX II | Pixel TR-332 | Polary i UV | Lowepro NOVA 200 AW |
dlatego na wycieczki, moim zdadniem. najlepiej zabierać jakiś uniewerslany obiektyw, np. 18-135 lub coś podobnego
Zgadzam się z tym, dlatego swego czasu wybrałem Tamrona 18-250 zamiast dual kina canona.
Obecnie jest jeszcze Canon 18-200 lub Tamron 18-270 i ba bym wśród tych dwóch wybierał wycieczkowca.
Tylko że jak się lubi robić zdjęcia, to pojawia się potrzeba dalszych obiektywów. Np. szeroki kąt na wycieczkach jest w pewnych sytuacjach super. Albo zrobienie fajnego makro.
SPROCKET
Komentarz