Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
czesc, chcialbym sobie zrobic time lapse
1. co o tym myslicie, czy nie zajedzie sie lustro (50D) i w razie czego ile kosztuje wymiana lustra do 50D?
2. jakis interwalometr, nie chce z laptopem chodzic wiec chyba juz lepiej kupic taki, widzialem na allegro za 200-250zl , nie ma nic tanszego?
ew jakies cuda typu z LV zrzucanie bo chyba wtedy lustro sie nie zajezdza
a jak normalnie robisz zdjęcia to lustrem nie klapie? pomyśl, przecież do timelapsów są strzały co jakieś 10/30/60 sekund. to już na jakimś koncercie strzelasz częściej
Na allegro bida i jeśli już są, to drogo.
Na ebay dostępne od ok. 15 EURO - YOUNGNUO
Czasem da się taniej upolować.
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz; Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie" 50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150 tylko... czy to jest ważne???"Galeria - zapraszam."
30 sekund na YouTube to 720 zdjęć
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a co do tego ebaya to pewnie dlugo bede czekac i wieksze ryzyko jest chyba jak w polsce?
Ostatnio edytowany przez 10minutemail; 33352.
Powód: Automerged Doublepost
a co do tego ebaya to pewnie dlugo bede czekac i wieksze ryzyko jest chyba jak w polsce?
Ryzyko takie samo jak i z allegro.
Kupowałem 50D w HK - przesyłka 5 dni,
akumulator dotarł po 3 dniach od zapłaty.
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz; Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie" 50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150 tylko... czy to jest ważne???"Galeria - zapraszam."
tak ale między tymi pstrykami są dłuższe przerwy - przecierz nie strzelasz 700 zdjec w serii. uwierz ze zdjecie, a nawet 700 zdjec z przerwami co minute nie zaszkodzi lusterku.
ja kręciłem timelapsy z filmów z 500d ale miało to swoje ograniczenia - max 20/30 minut i po przyspieszeniu wychodziło ok minuty albo dwóch gotowego filmu
tak ale między tymi pstrykami są dłuższe przerwy - przecierz nie strzelasz 700 zdjec w serii. uwierz ze zdjecie, a nawet 700 zdjec z przerwami co minute nie zaszkodzi lusterku.
tylko przy 1 filmie masz 7200 zdjec, jesli wszystko poszlo tak jak mialo
a zywotnosc migawki jest 13 razy wieksza
iso, moglbys pokazac te time lapsy w HD na YT/Vimeo? bo jestem ciekaw jaka jakosc, myslalem nad dokupieniem 500D zeby se krecic...
roshuu, jak by mnie bylo stac to bym kupil 5DmII...
kupilem tego pilota na allegro za 200zl... zobaczymy co z tego bedzie
Ostatnio edytowany przez 10minutemail; 33352.
http://www.youtube.com/watch?v=cNcsUukPjgA nie wiem dlaczego tak dziwnie wyostrzone - moze to przez picture style. okolo 20 minut ściśnięte do 2.
a no i to był kit otwarty zdaje się na 3.5, więc bez reweli. tam w moich filmach masz film z reggae day - tam już z fishem na f8 - więc da się z tego coś więcej wycisnąć.
Ostatnio edytowany przez iso; 28399.
Do timelapse polecam stary kompakt canona, chdk i jakas tulejka, w ktora mozna wkrecic konwerter wide. Wszystkie timelapsy robie, canonem s2 + wide 0,7 sony. Daje mi to 24mm. Jest naprawde ok.
super, niestety kompakt tylko od rodzicow mam jak by co sony dsc h20, hd tam nagrywa 29min, a karta mi na 3 starcza, ale jakosc po zmroku jest tragiczna, poza tym najwyzej 1,5h nagram, a innego aparatu nie mam, za to z 50D, to przy HD 1080p, to hmm chyba nawet moge leciec luzem 6400 iso
Time Laps'ow nie robi sie filmujac. To zdjecia klatka po klatce. Albo Soniak ma taki tryb w korpusie, a jak nie to albo wezyk spustowy z taka opcja, albo custom FW.
przyslona na max, ostrosc ustaw recznie, dalej juz jak sie spodoba. Najwazniejsze pamietaj aby AF wylaczyc, bo moze ogniskowa sie zmieniac i bedzie kadr w filmiku "latał".
Komentarz