Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Posiadam skromne 40D z 18-55 IS, 50/1,8 oraz 135/3,5
Chciałem kupić 15-85/3,5-5,6 - 2444zł
Natomiast przez myśl mi się przebija.
17-55/2,8 - 3300zł
Albo 85/1,8 - 1600zł? + 35/2,8 - 580zł ?
Jeśli chodzi o lampe mam Metz 36 AF4. Myślałem swego czasu nad 430EX - jest sens?
Chciałbym fotografować raczej "modelki", "imprezy", dwa śluby znajomych i może jakieś street foto.
Trochę skołowany jestem bo nie miałem apratu w ręku już od ponad 5 miesięcy a sezon się zaczyna i chciałbym ostro wystartować.
Czy jeśli 3,5k to 15-85 i 430EX nie lepiej czy jak... nie wiem - trochę skołowany jestem. Przesiadkę na FF na razie nie przewiduje (przez 2-3 lata), jeśli stać będzie mnie na FF to będzie stać też na nowe szkła
GG: 538295
SPRZEDAM: EF85/1.8 + marumi UV (1300zł), EX430 (850zł). 6-7 msc gwarancji, stany idealne sklepowe. Bardzo rzadko używane
Raczej wzialbym 17-55 + 580EX jesli jakos mialbym tym sluby obleciec. Do tego 85/1.8 w przyszlosci lub od razu jesli wystarczy pieniedzy [ albo wymiana 50/1.8 na 50/1.4 ]. Mozna go miec za duzo mniej niz 1600 zl. 17-55 uzywanego zreszta tez. Na lampie bym nie oszczedzal, zwlaszcza przy dosc ciemnym szkle jakim jest 2.8 w ciemniejszych kosciolach, bo na takie pewnie tez trafisz.
Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.
Czemu nie wypał? Bardzo ostry porównywany do 24-105L przy FX (bo 15-85 przy dx to 24-128 okolo tak) tylko ta jasność.
Pytanie czy lepiej to + lampa czy jednak tylko 17-55 a lampą się cieszyć którą mam.
Nie chce typowo robić zdjęć ślubnych. Tylko dwa mam w planach
17-55 + lampa to trochę dużo - za dużo jak dla mnie na raz. Co dopiero 85 jeszcze.
Kiedyś mi mówiono, jak przesiadać to tylko na stałki...ale ciężko na stałkach i 40d... tak mnie się zdaję przynajmniej. Może Sigma jakaś?
w 15-85 razi mnie światło małe... do tego ja bardzo jestem uczulony na dystorsje beczkowatą... a on na początku trochę zniekształca, bawiłem sie nim kiedyś i ma tak samo jak 17-85 początek beczkowaty...
w 17-55 jest to mniej widoczne moim zdaniem i do tego 2.8
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zestaw idealny w/g mnie do cropa to:
10-22 canon
17-55 2.8 IS
24-105 L IS
100-400 L IS
masz wtedy wszystko :-D
do tego będę dążył osobiście... narazie to co w stopce :neutral:
Ostatnio edytowany przez bernard78; 31974.
Powód: Automerged Doublepost
Canon 7D mk II + TAMRON 17-50 2.8 VC + C24-105 4 L IS + C70-200 2.8LIS + SIGMA 100-300/4 DG + SIGMA 50/1.4 EX DG + 50/1.8II + SIGMA x1.4 APO + Manfrotto 055XPROB + Manfrotto 804RC2 SZUKAJKA Canon-Board
Ja osobiscie poszedlem raczej w stalki niz zoomy i to stalkami robie znakomita wiekszosc zdjec. Po prostu w kiepskim swietle ich jasnosc jest nie do przecenienia, ponadto oferuja znacznie lepsza jakosc niz wiekszosc zoomow. Trzeba sie z nimi troche nachodzic, ale zoom to tez nie tylko prosty obrot pierscienien i "wszystko w porzadku" Tak ze musisz znalezc jakis kompromis miedzy jakoscia a uniwersalnoscia - tutaj dobry wydaje sie ten 17-55, a dopiero pozniej zainwestowac w cos innego..
"Mir 37/2.8 , Helios 58/2, Jupiter 135/3.5" Takie szkiełka właśnie mam - tak jak Ty...dobrze mi się z nimi pracowało ale jakość Jupka i Mira szczególnie przy dużym słońcu koszmarna.
A więc skuszę się na 17-55/2,8...chyba że ktoś jakoś mi solidnie uzasadni wybór 15-85 + 430 EX jako słuszny
SPRZEDAM: EF85/1.8 + marumi UV (1300zł), EX430 (850zł). 6-7 msc gwarancji, stany idealne sklepowe. Bardzo rzadko używane
Oprócz 17-55 żaden z obiektywów które proponujesz też światłem nie grzeszy.
do tego ja bardzo jestem uczulony na dystorsje beczkowatą... a on na początku trochę zniekształca, bawiłem sie nim kiedyś i ma tak samo jak 17-85 początek beczkowaty...
w 17-55 jest to mniej widoczne moim zdaniem i do tego 2.8
Porównaj beczkę na 17 mm, nie na 15. Te 15 mm potraktuj jako bonus.
zestaw idealny w/g mnie do cropa to:
10-22 canon
17-55 2.8 IS
24-105 L IS
100-400 L IS
Nie do końca rozumiem w tym zestawie roli 17-55. Zakres już masz pokryty innymi obiektywami, a jeśli chodzi o światło, to 2.8 też jakoś super jasno nie jest.
IMHO fajnie może być z zestawem: 15-85 + 70-200 i ew. coś dłuższego albo 10-22, 24-105 + 100-400, przy czym oba zestawy uzupełnione o 2-3 jasne stałki.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
przy tym budżecie lampy bym nie ruszał bo nie wiem co ci da zamiana
obiektyw 85/1.8 jest znakomity szczerze polecam do portretów, szczególnie że sam piszesz że chcesz
Zamieszczone przez misieek
Chciałbym fotografować raczej "modelki", "imprezy"
używany to wydatek około 1100-1200, nowy niewiele wiecej
Trochę mnie inni ubiegli i przekazali już to samo innymi słowami, ale spróbuję:
Porównywanie EF-S 17-55 do 15-85 to, używając słów Tyma z Misia, mieszanie dwóch systemów walutowych, inny target.
Moje przemyślenia bardziej ogólne - w segmencie cropa Canon "zasonił". Mamy dwa obiektywy systemowe EF-s, które można zakwalifikować do semi-pro: 10-22 i 17-55. Optycznie bardzo dobre, ale drogie, awaryjne, wątpliwej konstrukcji mechanicznej.
Resztę oferty systemowej wypełniają kompromisowe szkła amatorskie oraz - wiem, to może być pogląd kontrowersyjny - na siłę wkręcane obiektywy EF, które zaczynają w związku z innym obrazowaniem pełnić tu role, do których nie zostały powołane. W tym kontekście seria xxD aparatów Canona albo traci sens, albo powinna być traktowana jako seria dla tylko NIECO ambitniejszych amatorów - a częściowo również takich, którzy nie czują jeszcze tego, że różnice w jakości zdjęć między serią xxxD a xxD istnieją głównie w świadomości tych, którzy dokonali upgradu
Sytuację EF-s ratuje trochę oferta 3th party. W tym kontekście choćby Tamron 17-50 (i to bez stabilizacji, która przy tym świetle zda się raczej do fotografowania figur woskowych w ciemności, nie ludzi) jest lepszą ofertą UZUPEŁNIAJĄCĄ, niż bezkompromisowy 17-55.
Radzę podejść do wyboru przez analizę ilościową zdjęć robionych do tej pory. U mnie sprawa była dość oczywista - większość zdjęć to kanikuła z dużą ilością światła zastanego i jednocześnie z kiepskimi warunkami do zmiany obiektywów. Canon pod EF-s ma tu fajną ofertę, ja wybrałem najdroższe z tym uniwersalnych szkieł wycieczkowych, ale nie potrafiłbym z czystym sumieniem wymówić nikomu 18-200, 18-135 czy kombo 18-55+55-250. Reszta moich zdjęć to ludzie w dość ciemnych wnętrzach, a tam to niestety i f2.8 nie jest wybawieniem. Rozwiązań alternatywnych jest sporo, lampa, stałki, wysokie iso w nowych korpusach.
No dobra. Dobrze że mi wybiliście z głowy 15-85 na którego w sumie się napaliłem. Teraz kwestia czy stałki czy 17-55. Za około 4k jest też 24-70 2.8 l o którym nic nie wspominacie. To by było u mnie 37mm. Na ślub chyba za dużo hmm? Zdaje sobie sprawę że nie ma rzeczy uniwersalnych.
Komentarz