wybór lustrzanki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Karolas

wybór lustrzanki

Witam!

Mam do Was gorąco prośbę od przyszłego roku wybieram się do szkoły fotograficznej, i będę potrzebować lustrzanki obecnie korzystam z sx100is, ale gdy wejdę w krąg osób zajmujących się fotografiką to siła rzeczy będę musiał mieć dobry aparat.

Myślę o jakimś canonie albo nikonie ale niezbyt znam się na tych lustrzankach, chce żeby był to aparat nowy z obiektywem w kicie najlepiej 18-55. Zależy mi bardzo żeby aparat miał możliwość podłączenia go do tych wszystkich specjalistycznych sprzętów w studio foto co byście doradzili, oczywiście jestem ograniczony w kosztach do 3 tys. Wiem że 1000d odpada bo to bardzo amatorska lustrzanka. wspomnę jeszcze że zależy mi na aparacie nowej generacji że tak powiem czyli DIGIC 4 żeby już miał.
    Ostatnio edytowany przez Gość; 26742.
  • Handelson
    Uzależniony
    • 2009
    • 789

Ja bym polecił canona 50D. Nowego do 3k nie kupisz ale za niewiele więcej Za 3k są już oferty za używki w bardzo dobrym stanie i z minimalnym przebiegiem. Sam się zastanawiałem czy nie sprzedać swojej ale za takie pieniądze to sobie wolę*zostawić jako backup. Aaaa... DIGIC 4 ma Kita dokupisz za niewielkie pieniądze. Może bardziej doświadczeni koledzy polecą coś innego/lepszego...
    Ostatnio edytowany przez Handelson; 24543.

Komentarz

• preinwher
      Początki nałogu
      • 2008
      • 458

Seria xxxd na początek w zupełności Ci wystarczy. Zwłaszcza z Twoim budżetem.
      Najważniejsze i tak jest dobre szkło.
      Rozważ zakup 450d.

http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• MarcinG
        Bywalec
        • 2007
        • 123

Zamieszczone przez Karolas
        Zależy mi bardzo żeby aparat miał możliwość podłączenia go do tych wszystkich specjalistycznych sprzętów w studio foto
        wystarczy złącze PC jeśli będziesz wyzwalać po kablu- modele xxD i oczywiście xD to mają, xxxD nie mają ale można dokupić kostkę na gorącą stopkę.
        Jeśli masz tylko 3tys. to ciężko będzie o DIGIC IV jak Handelson pisze nowy 50D się nie zmieści, 500D prawie też nie,
        a 5D mk II to już wogóle. Tak bardzo potrzebujesz nowego procesora?
        Zdjęcia na CB i www

Komentarz

• Karolas

wydaje mi się ale nie wiem czy na pewno tak jest ze im nowszy procesor obrazu tym lepsza jakość obrazu (pomijam tu jakość obiektywu), a zależy mi żeby aparat był "świeży". nie wiem czy dobrze rozumiem im oznaczenie ma mniej cyfr przed literka "d" tym aparat z wyższej polki tym samym xd będzie lepszy o xxxd?

jak patrzę na allegro to 450d i 500d z kitem 18-55 to do 3 tysięcy można się spokojnie wyrobić.
          Ostatnio edytowany przez Gość; 26742.

Komentarz

• Sunders
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 2746

nie wiem czy dobrze rozumiem im oznaczenie ma mniej cyfr przed literka "d" tym aparat z wyższej polki tym samym xd będzie lepszy o xxxd?
            Dokładnie-im mniej cyfr przed D tym lepszy aparat:-)
            http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• Karolas

Zamieszczone przez Sunders
              Dokładnie-im mniej cyfr przed D tym lepszy aparat:-)
              dobra to już wiem, poczytałem teraz na forum o porównaniu 50d z 500d, duzo osób mówi że główna różnica jest w ergonomii, a zdjęcia z obu aparatów są podobne do siebie z korzyścią dla 50d oczywiście, niebęde ukrywać że chciałbym mieć pro aparat i to przemawia za 50d ale jego cena mnie przeraża.

Wiem że to forum Canona i sam używam aparatu tej marki i jestem z niego zadowolony, ale kumpel wspominał mi coś o pentaxie k20d i samsungu gx20 czyli klonie pentaxa k20d właśnie i mówi że zapoznał się z tymi aparatami i słyszał bardzo pochlebne opinie o obu tych aparatach, możę jakiś nikon

Komentarz

• pank
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1502

Najważniejsze są szkła. Kupując aparat decydujesz się na system obiektywów, najnowszy procesor i "pro" lustrzanka z kitem to podejście mocno dziecinne i niezbyt mądre. 450d plus stałka 50/1.8, albo 1.4 jak Ci starczy pieniędzy to moim zdaniem najsensowniejsze rozwiązanie.
                Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• KrzysK
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 203

Witaj!
                  Nie robię zdjęć w studio i nie wiem w co chciałbyś się doposażyć i co z czym podpiąć, ale pank dobrze radzi. Tak podziel finanse, abyś miał dobre szkło, które bardzo długo Ci posłuży a za resztę kup body.
                  Gdyby przygoda z fotografią Ci się znudziła to dobre szkło zawsze sprzedasz z małą stratą. Body starzeją się dużo szybciej.
                  Jak kupisz szkło to pochodź z nim po sklepach i porób parę fotek. Zdjęcia pozwolą Ci wybrać odpowiednie body. Na procesor nie patrz. Szkoda Twego czasu.
                  A moim zdaniem 450d jak na początek to aż za wiele.

Dobrej zabawy życzę! :-)

Edit
                  I o jeszcze jednym pamiętaj. Dobry obiektyw z 450-ką da lepsze rezultaty niż 5d z marnej jakości obiektywem.
                  Do forumowiczów - proszę nie rozwijać tematu czy powyższe jest prawdą, bo to wielkie uogólnienie a stara prawda funkcjonuje nadal - na pierwszym miejscu - fotograf, drugim - obiektyw i na samym końcu - body
                  Ostatnio edytowany przez KrzysK; 10142.

Komentarz

• jarekA
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 326

Popieram panka w 100%. Kumpel ma 300D i średnią półkę szkieł Canona, a mi czasem z moim 5D i eLkami trudno mu dorównać. Lepszy sprzęt (szybki, sprawny AF, jasne szkła itp) tylko pomagają - nic nie zastąpi umiejetności i kreatywności. 450D z gripem (dla mnie niezbędny dodatek body bo małych raczek nie mam) i podstawowe szkiełka (50mm stałka + 18-55 Canona) na poczatek w zupełności wystarczą.
                    Porób fotki jakiś czas i dokup to czego Ci będzie brakowałało (tele, stałki, jasny podstawowy - opcji jest b. duzo).
                    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

Wiem że to forum Canona i sam używam aparatu tej marki i jestem z niego zadowolony, ale kumpel wspominał mi coś o pentaxie k20d i samsungu gx20 czyli klonie pentaxa k20d właśnie i mówi że zapoznał się z tymi aparatami i słyszał bardzo pochlebne opinie o obu tych aparatach, możę jakiś nikon
                      Samsunga można jeszcze nowego dostać w bardzo dobrych pieniądzach (wyprzedaże) więc na pewno warto. Jeśli jednak bierzesz pod uwagę ten system i ma być "pro" to bym celował w K7.

Oczywiście jak napisali koledzy wyżej najważniejsze są szkła, a nie procki no ale jest wolny wybór .
                      Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• piast9
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3267

Moim zdaniem nic w 1000D nie przeszkadza aby był on aparatem, na którym będziesz pracowała i kształciła się. A zostanie więcej kasy na obiektywy, które są najważniejsze. Owszem, droższe aparaty są wygodniejsze/szybsze/lepsze ale nic, absolutnie nic nie przeszkadza w poznawaniu tajników fotografii.

Ja, co prawda, również sądzę, że 450D byłby optymalnym wyborem, jednak dokładniejszy AF może się przydać. Ale jeśli budżet jest krótki to naprawdę lepiej 1000D i porządniejszy obiektyw.
                        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Karolas

facetem jestem:P

tak jak mówiłem 1000d mnie nie interesuje, co do poprzednich wypowiedzi doskonale zdaje sobie sprawe z tego ze dobry obiektyw jest bardzo wazny, widze ze w Waszych wypowiedziach pojawaia się czesto 450d, a co myslicie takim pomsyle kupic 500d z kitem 18-55 i z czasem dokupic jakies dobre szkło?

i czy odnosze dziwne odczucie ze nie chcecie sie wypowiadac na temat tego pentaxa k20d bo poczytalem troche na jego temat i to chyba juz troche wyzsza polka w bardz rozsadnej cenie, ale chcialbym tez poznac wasze opinie

Komentarz

• rafori
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 56

Beznadziejne rady. Jak wybierasz sie do szkoly fotograficznej to raczej zorientuj sie gdzie tanio kupic odczynniki i wszystkie niezbedne akcesoria do wywolywania.

Fotografia cyfrowa to jedynie kawalek dziedziny fotografii.

Moim zdaniem powinno sie Tobie doradzic dobry aparat analogowy i obiektywy. Np Canon T90 i jakis obiektyw 50mm 1.4

Komentarz

• KrzysK
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 203

Może nikt z wypowiadających się nie miał w ręku pentaxa i dlatego się nikt nie wypowiada. Ja także nie miałem. Nie trzeba się czerwienić mówiąc o innych systemach. Wojenki między systemowe toczone są na drewniane szabelki i tylko przez doświadczonych fotografów. Krzywdy sobie nie robią a boje toczone są o przysłowiową miedzę, czyli o coś co 98% fotografujących w ogóle nie potrzebuje, albo zaczyna potrzebować jak te 2% wskaże jak tego używać :-).
                              A tak na poważnie - zapytaj na właściwych forach i porównaj. Tyle, że jeżeli chcesz porównywać to musisz wiedzieć czego chcesz a Ty jesteś początkujący, więc porównywać będzie Ci bardzo ciężko.
                              Wiesz jaka będzie odpowiedź? Zabełta Ci się w głowie a odpowiedzi z dużym prawdopodobieństwem jej trafności mogę udzielić Ci ja. Brzmi ona - cokolwiek wybierzesz da się tym robić zdjęcia. :-) Pamiętaj tylko, że jak wejdziesz w system to,gdy zechcesz przeskoczyć na inny zawsze to zaboli finansowo. Po prostu dużo się na takiej operacji traci. Więc rozejrzyj się w ofercie danych systemów. Jakie szkła proponują, jaki osprzęt, serwis itp.
                              I małego bólu głowy przy wyborze życzę. :-) (mnie bolała bardzo. Oczy od czytania zresztą też ;-) )
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              Zamieszczone przez rafori
                              Beznadziejne rady...
                              Takimi wypowiedziami tylko niepotrzebnie wywołuje się burzę. Masz dobrą radę podziel się z założycielem wątku.
                              Uważasz, że tylko Ty masz rację? Gratuluję pewności siebie. Kiedyś ktoś Cię wyprostuje. Wierz mi. Zawsze znajdzie się lepszy.
                              EOT
                              Proszę nie ciągnąć głupiego wątku dotyczącego rad lepszych i gorszych
                              Zakładam, że pytający o system ma swoje 1,5 kg mózgu w głowie i wypowiedzi pomogą mu wybrać właściwie
                              Ostatnio edytowany przez KrzysK; 10142. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...