Extreme 3 4gb czy 8gb cf

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • djkonio
    Zablokowany
    • 2009
    • 35

Extreme 3 4gb czy 8gb cf

Jak w temacie. Która karta bedzie szybsza?? Czy pojemnośc ma wpływ na szybkość zapisu czy też nie? Lepiej kupić extreme 3 czy może lepiej dołożyć i kupić extreme 4? Które najlepiej sprawdzają się z canonem 40d? Prosze o rady. Dzięki
  • x-mac
    Początki nałogu
    • 2009
    • 285

Zamieszczone przez djkonio
    Które najlepiej sprawdzają się z canonem 40d?
    Używam ExtIII 30MB/s, w zupełności wystarcza, chyba że strzelasz seriami w RAWach to szybsza karta teoretycznie szybciej zwolni bufor, choć ograniczeniem może być transfer z samego korpusu 40-tki. Poza tym, np.:
    robgalbraith
    fotografuj.pl
    dpreview
    cb1
    cb2
    cb3
    itd... Oszczędzaj na szkła, albo kilka kart!

1 2 3

Komentarz

• djkonio
      Zablokowany
      • 2009
      • 35

A ktoś może polecić jakiegoś sprzedawce? Nie chciał bym kupić podróbki a zdecydowany jestem jednak ex4

Komentarz

• Handelson
        Uzależniony
        • 2009
        • 789

A ktoś może polecić jakiegoś sprzedawce? Nie chciał bym kupić podróbki a zdecydowany jestem jednak ex4
        Po co więc zakładasz wątek skoro podjąłeś decyzję już wcześniej?
        Polecam Foto Joker chociaż Sandisk Extreme 4 do 40D IMO niepotrzebne wywalanie kasy - 40tka nie obsługuje UDMA.

Komentarz

• djkonio
          Zablokowany
          • 2009
          • 35

Decyzji jeszcze nie podjąłem pytam o sprzedawcę bo słyszałem o podróbkach. Robię zdjęcia głównie w ravie i często jest to sport. Więc prosze powiedzcie jaka karta jest najszybsza do 40d??

Komentarz

• Adi EOS

najlepiej pod wzgledem szybkości zapisu w 40D sprawdza się Pretec 233X 8GB osiąga 14,21MB/s dla porównania SanDisk Extreme IV 4GB 12,69MB/s a Extreme III 200x 4GB 11,41MB/s decyzja jest twoja, odsyłam do DFV Wielka Księga Testów skad mam te informacje. Problem nie jest w karcie pytanie czy "puszka" da rade wykorzystac wydajność karty...

Komentarz

• Handelson
              Uzależniony
              • 2009
              • 789

Ja mam 3x4GB Sandisk extreme 30 MB, miałem "na chwilę" pożyczoną IV przy 40 tce i nie zauważyłem żadnej róznicy. 50D obsługuje UDMA z tego co wiem, niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę Ale Twoja kasa - jeśli planujesz karty na dłużej, ewentualnie jakieś przesiadki na "szybsze" body to może faktycznie lepiej IV...

Komentarz

• arturs
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4196

Decyzji jeszcze nie podjąłem pytam o sprzedawcę bo słyszałem o podróbkach. Robię zdjęcia głównie w ravie i często jest to sport. Więc prosze powiedzcie jaka karta jest najszybsza do 40d??
                najszybsza to będzie 45mb /s ale w 40d jej nie wykorzystasz.. miałem przez 2 lata 40kę i robiłem nią właśnie sport - extreme3 spisywały się świetnie, do 40d mają jeszcze spory zapas szybkości
                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• x-mac
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 285

A tabelkę przejrzałeś?...

1 2 3

Komentarz

• djkonio
                    Zablokowany
                    • 2009
                    • 35

A jest jakaś zależność w pojemności?? 4 a 16 gb?? Czy jedna i druga bedzie działać tak samo??

Komentarz

• arturs
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4196

A jest jakaś zależność w pojemności?? 4 a 16 gb?? Czy jedna i druga bedzie działać tak samo??
                      tak samo - jeśli każda ma 30mb/s to tak samo.. aha i ważna rzecz - jak masz jakiś słaby czytnik (no name) to kup sobie np. sandiska - do kompa przegrywać się będzie sporo szybciej
                      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• djkonio
                        Zablokowany
                        • 2009
                        • 35

wielkie dzięki. już wiem wszystko.

Komentarz

• bigmaras
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 76

Proponuje CF Sandisk Extreme III 8GB, wczoraj kupiłem w FotoJoker za 177zł do 50D, cena wydaje się atrakcyjna i masz raczej pewność, że nie trafisz na fake.
                          Jest w ostatniej gazetce fotojokera...
                          C 50D + C 50 1.8 + C 17-85 IS USM + LowePro SlingShot 200AW + tanie gadżety

Komentarz

• najeli
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 992

nie zdołałam zabić Sandiska Extreme III 8gb w 40d seriami raw+jpg, więc raczej nic szybszego nie trzeba ;-)
                            www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
                            C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

Pracuję...