Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
Chciałem was prosić o kilka wskazówek jak i naświetlenia pewnych mi niewiadomych rzeczy.
Pierwsza sprawa tyczy się wyzwalania błysku lampy gdy ona nie jest zamocowana na gorącej stopce. Posiadam 580EXII oraz puszkę 450D.
Na początku chciałem kupić kabel 4m. Jest to koszt około 100zł. Jednak dziś zalałem na forum linkę do sklepu z akcesoriami. TUTAJ i zastanawiam na ile zastąpi mi to przewód. Czy jest to lepsze?
Kolejna sprawa to kostka synchro TUTAJmoże to jest lepsze?
Dodam, że chciałbym fotografować osoby w plenerze. Pewnie przyda się też dokupienie parasolki jak i statywu jakiegoś do kompletu. Może jakieś w skazówki w tym temacie?
Kolejna sprawa to terminologia. Chodzi mianowicie o to, że często czytając jakis text na forum spotykam się z określeniem "crop" jak i "FF"
Przykłady.. "28 1.8 i masz na cropie fajne i jasne szklo do pomieszczen. Uzywalne od 1.8.
Ponizej 2000pln."
Chodzi tu o wielkość matrycy? Crop to APS-C, a FF to Full frame?
Pozdrawiam
Kolejna sprawa to terminologia. Chodzi mianowicie o to, że często czytając jakis text na forum spotykam się z określeniem "crop" jak i "FF"
Przykłady.. "28 1.8 i masz na cropie fajne i jasne szklo do pomieszczen. Uzywalne od 1.8.
Ponizej 2000pln."
Chodzi tu o wielkość matrycy? Crop to APS-C, a FF to Full frame?
Pozdrawiam
Dokładnie tak. 28/1.8 jest dlatego fajny na cropie, bo daje ok. 46mm dla malego obrazka (w pewnym uproszczeniu), czyli dla FF.
Widzę, że przymierzasz się do wyzwalacza radiowego .... ja właśnie to radio używam z lampą C 580 EX II oraz C 40D - sprawdza sie bardzo dobrze.
Tyle że w twoim linku jest sam odbiornik a musisz mieć jeszcze nadajnik zakładany na sanki lampy w aparacie http://www.funsports.pl/p,pl,425,1+k...-+komplet.html wychodzi to trochę drożej od popularnych Photixów ale warto zapłacić trochę więcej.
Zasięg około 30 m w otwartym terenie, w pomieszczeniach też daje radę nawet stojąc za ścianą - oczywiście bliżej. Robiłem takie ujęcie gdzie przez otwarte drzwi miało być widać drugie pomieszczenie i tam właśnie stała lampa z radiem.
Skuteczność tego ustrojstwa mogę ocenić na 120% - czyli 100% błysków wyzwolonych z aparatu a 20% błyska samo z siebie - łapie jakieś zakłócenia radiowe i odpala. Tylko musisz pamiętać że lampa idzie wtedy tylko w manualu i trzeba wyłączyć tryb usypiania lampy. Synchronizuje się do 1/200 - przynajmniej nie widziałem przy tym czasie zaciemnienia w kadrze.
Kostka do której dajesz linka jest potrzebna jeżeli w aparacie nie masz gniazda PC a chcesz podłaczyć kabel synchro do odpalania lamp. Lampa C 580EX II ma takie gniazdo wiec ewentualnie potrzebował byś 1 sztukę i odpowiedni kabel PC-PC (nie wiem czy jest gdniazdko w body C 450)
jeżeli chcesz jeszcze na ten temat coś się dowiedziec pisz na GG 1753840
jeżeli chodzi o parasolkę bardziej polecam ezybox http://www.youtube.com/watch?v=i-xObB-itSU. od kilku dni jestem szczesliwym jego posiadaczem . co do lampy raczej polecil bym radiowe wyzwalacze z kablem bedziesz sie platal . Ja osobiscie zbieram kase na wizardy a teraz mam jakies chinskie cos za 100 zl 2 odbiorniki plus nadajnik dziala choc nie powala wykonaniem i szybkoscia
Dzieki za odp. Z BigDogiem dogaduje sie na priv. dariuszpicasso napisz mi cos więcej o tym cudeńku do którego film wstawiłeś. Cena i gdzie można to nabyć.
http://www.dicam.pl/ cena jest taka sama u nich jak w UK czy IRL . Za ezybox dalem 220 euro statyw box plus gifry. parasolka u nich to 120 euro ze statywem. za blende 5w1 70 euro. Jezeli chcesz podesle szczegolowy cennik na maila . Mam ta zabaweczke i powiem ze go genialne zastosowanie dla os ktore robia zdjecia portretowe i czesto ze sprzetem sie poruszaja.
Komentarz