Początki makro, pojęcia oraz sprzęt.

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bartorux
    Bywalec
    • 2009
    • 137

Początki makro, pojęcia oraz sprzęt.

Witam !
    Chciał bym zebrać jakiś zestaw do makro. Czytałem o soczewkach pierścieniach itp. Tu moje pytanie chcąc przeznaczyć 200 zł na jakiś dodatek do 55-250 który ma ostrość od:1.1 m to z soczewką makro na przykład +6 ile będzie to wynosić ?? Czy bardziej opłacalny jest zakup obiektywu na m42 z przejściówką na bagnet canona i pierścień pośredni który też zbliży odległość ostrzenia (na to chciał bym wydać 300-350 zł). Oraz proszę wytłumaczenie skąd bierze się 1:1 albo 1:2, wiem że 1:1 jest to odwzorowanie, lecz prosił bym o wytłumaczenie jakoś matematycznie W makro jestem zielony więc proszę o rady
    FF
  • bartorux
    Bywalec
    • 2009
    • 137

Jest też opcja kupienie pierścieni pośrednich do canona
    FF

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez bartorux
      Witam !
      Chciał bym zebrać jakiś zestaw do makro. Czytałem o soczewkach pierścieniach itp. Tu moje pytanie chcąc przeznaczyć 200 zł na jakiś dodatek do 55-250 który ma ostrość od:1.1 m to z soczewką makro na przykład +6 ile będzie to wynosić ?? Czy bardziej opłacalny jest zakup obiektywu na m42 z przejściówką na bagnet canona i pierścień pośredni który też zbliży odległość ostrzenia (na to chciał bym wydać 300-350 zł).
      http://canon-board.info/search.php?query=makro
      http://canon-board.info/search.php?query=macro

Zamieszczone przez bartorux
      Oraz proszę wytłumaczenie skąd bierze się 1:1 albo 1:2, wiem że 1:1 jest to odwzorowanie, lecz prosił bym o wytłumaczenie jakoś matematycznie W makro jestem zielony więc proszę o rady
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• bartorux
        Bywalec
        • 2009
        • 137

Jednak słabo szukam proszę o usunięcie, zamknięcie.
        FF

Komentarz

Pracuję...