Zdjęcia w lesie (niedoświetlenie)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Darianna
    • 2009
    • 14

Zdjęcia w lesie (niedoświetlenie)

Mam taki problem...
    Jak robię zdjęcia w lesie, gdzie słońce nie dochodzi i jest lekki cień, to wychodzą mi zdjęcia bardzo niedoświetlone... Czas otwarcia migawki ustawiam na minimum 1/400 aby złapać skaczącego rowerzystę, tak, żeby nie był on rozmazany. Wtedy pojawia się problem, bo zdjęcie jest bardzo ciemne, choć ustawiam ISO na 1600 i przesłonę na minimalną, czyli 4.5f. Jak sobie z tym problemem poradzić?
    Canon 450D + obiektyw 'kit' 18-55mm
  • marekb
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2273

dopalić lampą, kupić jaśniejsze szkło, użyć wyższej czułości.

Komentarz

• Darianna
      • 2009
      • 14

Ja próbowałam z lampą, ale wtedy maksymalny czas otwarcia migawki jest 1/200 i wychodzą rowerzyści zamazani...
      Canon 450D + obiektyw 'kit' 18-55mm

Komentarz

• jack070
        Bywalec
        • 2008
        • 144

Jeśli lampa będzie głównym źródłem światła padającego na rowerzystę jego ruch będzie zamrożony. Inną opcją jest HSS, ale jeśli 1/200 to max to prawdopodobnie Twoja lampa tej opcji nie posiada.
        Więc jak najmocniejsza lampa jak najbliżej, i powinno być w miarę jasno.

Komentarz

• sylwester Samluk
          Początki nałogu
          • 2007
          • 316

Witam

Jeszcze inna metoda to kupno książki Pana Bryan Peterson " Ekspozycja bez tajemnic" tam sporo autor wyjaśnia jak nie dopuścić do przepalenia zdjęcia lub jak poradzić sobie bu zdjęcie nie było ciemne.
          |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
          |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Komentarz

Pracuję...