Poruszone zdjęcia 5D + 24-105 + 580EX II

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ARN
    Uzależniony
    • 2008
    • 757

noooooooooo, to przegrałem
    d..a wołowa ze mnie - instrukcja od 5D została mi na półce; wystarczyło sięgnąć
    Odszczekuję i wypijam połówkę nitrogliceryny (nie plując przy tym), a flaszkę, zaproponowaną przez Barthek1983, honorowo oddaję kolegom, którzy mieli rację :-(

Komentarz

• Matsil
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2022

Ja przyjąłem taką zasadę:
      Jeżeli fotografują ludzi bez lampy, tylko światło zastane lub z lampą ale jako rozjaśnienie cieni, to czas nie dłuższy niż 1/160.
      Jeżeli głównym źródłem światła jest lampa, to czask ok. 1/60. Jednakże staram sie mierzyć i robić na M i bazować głównie na świetle zastanym. Pierwszy plan lampa zawsze zamrozi, drugi plan nie jest tak ważny, bo i tak poza ostrością a ma wyjść dobrze naświetlony. Trzeba trochę pokombinować, zrobić na różnych nastawach i pooglądać. Tu nie ma złotej reguły, wszystko zależy od warunków.
      R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• dasiek
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 21

Zamieszczone przez ARN
        hehe, jak zapewne zauważyłeś - kolega Barthek1983 ma 5D, więc jak sobie w tej puszce wyobrażasz synchro z lampą na 1/200s wg tej starej zasady (skądinąd słusznej), skoro - o ile pamiętam - max. to 1/160?
        Lampa 580ex ma funkcje HSS (synchronizacja błysku z krótkimi czasami), która pozwala na robienie zdjęć z o wiele krótszym czasem.
        Pozdrowionka

Komentarz

• Matsil
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2022

Zamieszczone przez dasiek
          Lampa 580ex ma funkcje HSS (synchronizacja błysku z krótkimi czasami), która pozwala na robienie zdjęć z o wiele krótszym czasem.
          Pozdrowionka
          Wystarczy tylko na lampie włączyć funkcję oznaczoną literką H z piorunkiem .
          R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• ARN
            Uzależniony
            • 2008
            • 757

Panowie
            Zasugerowałem się (fakt, nie napisałem), że kolega robi w trybie Av. Wtedy jest blokada na 1/200 (a nie na 1/160, co już odszczekałem)

Zamieszczone przez dasiek
            Pozdrowionka
            Zamieszczone przez Matsil
            Wystarczy tylko na lampie włączyć funkcję oznaczoną literką H z piorunkiem .
            Znam dobrze swoją lampę i jej piktogramy.

Komentarz

• _igi
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2035

W Av jest możliwy HSS, nawet na 400D
              5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• ARN
                Uzależniony
                • 2008
                • 757

Zamieszczone przez _igi
                W Av jest możliwy HSS, nawet na 400D
                A bez HSS tylko 1/200 w 5D :-P

Komentarz

• _igi
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2035

Kiedy to właśnie HSS pozwala nam focić bez większych zmartwień z wyższymi czasami, więc nie wiem o co kaman. A tak poza tym już to wszystko rozbija się*o ogniskowe, przy szerokim kącie 1/15 to nie jest wyzwanie, przy pięćdziesiątce zjazd do 1/30 przy statycznych scenach, przy 1/60 jest już*w porządku.
                  5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• ARN
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 757

Zamieszczone przez _igi
                    Kiedy to właśnie HSS pozwala nam focić bez większych zmartwień z wyższymi czasami, więc nie wiem o co kaman. A tak poza tym już to wszystko rozbija się*o ogniskowe, przy szerokim kącie 1/15 to nie jest wyzwanie, przy pięćdziesiątce zjazd do 1/30 przy statycznych scenach, przy 1/60 jest już*w porządku.
                    Jak nie wiesz "o co kaman", to cię naprowadzę : koledze Barthek1983 niektóre postaci wyszły poruszone, ponieważ zastosował zbyt długi czas naświetlania. Jego ogniskowe masz w EXIFach. "Zjazd" do dłuższych czasów nie pomoże, kiedy sceny nie są statyczne. I o tym była dyskusja.
                    I, kolego, ustawienie w HSS nie pomoże
                    Ostatnio edytowany przez ARN; 14901.

Komentarz

• _igi
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2035

Zamieszczone przez ARN
                      Jak nie wiesz "o co kaman", to cię naprowadzę : koledze Barthek1983 niektóre postaci wyszły poruszone, ponieważ zastosował zbyt długi czas naświetlania. Jego ogniskowe masz w EXIFach. "Zjazd" do dłuższych czasów nie pomoże, kiedy sceny nie są statyczne. I o tym była dyskusja.
                      I, kolego, ustawienie w HSS nie pomoże
                      Kolego, odnosiłem się tylko do tego, co napisałeś*a propos rzekomej blokady w Av na 1/200. HSS to skutecznie rozwala, więc nie ma o czym zbytnio gadać.

A same czasy to kwestia doświadczeń. Najbezpieczniejsze są*1/60 albo 1/125 w górę, niezależnie od ogniskowej. Ale zaznaczyłem tylko, że są*wypadki, gdzie 1/30 wystarczy, podobnie zresztą*jak i np. 1/15.

Komentarz

• ARN
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 757

Zamieszczone przez _igi
                        Kolego, odnosiłem się tylko do tego, co napisałeś*a propos rzekomej blokady w Av na 1/200. HSS to skutecznie rozwala, więc nie ma o czym zbytnio gadać.
                        otóż właśnie - jest blokada na 1/200 i nic (poza HSS) tego nie zmieni. Czy ja stwierdziłem coś innego?

Zamieszczone przez _igi
                        A same czasy to kwestia doświadczeń. Najbezpieczniejsze są*1/60 albo 1/125 w górę, niezależnie od ogniskowej. Ale zaznaczyłem tylko, że są*wypadki, gdzie 1/30 wystarczy, podobnie zresztą*jak i np. 1/15.
                        I właśnie kolega Barthek1983 zbiera to doświadczenie.. Kategoryczne stwierdzenia "najlepsze są..." włóżmy między bajki. Właśnie kolega miał z takimi czasami problem, więc mu podpowiedzieliśmy..
                        WSZYSTKO zależy od sytuacji.
                        A "najbezpieczniejszy", to jest krótszy czas niż 1/160 w mocnym świetle zastanym

Komentarz

Pracuję...