Pomocy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Temek
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 25

Pomocy

Witam, jestem nowym uzytkownikiem canona 450D z obiektywem 18-55 .
    I mam dwa problemy.

1. Ustawiam na AV . I raz mam przeslone ustawiona na 1s a czasmi na 0/4. co zrobicc zebyy przyslona byla jak najmniejszaa caly czas.

2. Wczoraj byłem na impreziee tanecznej i chcialem pocykac zdjeciaa mlodziezy tanczacej breakdance. Caly czas miałem zdjęcia rozmazanee. Ustawiałem na każdaa opcje i nic.

pomozcie : )z gory dzieki.
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Zamieszczone przez Temek
    Witam, jestem nowym uzytkownikiem canona 450D z obiektywem 18-55 .
    I mam dwa problemy.

1. Ustawiam na AV . I raz mam przeslone ustawiona na 1s a czasmi na 0/4. co zrobicc zebyy przyslona byla jak najmniejszaa caly czas.
    Poczytać coś o zupełnych podstawach w fotografii (+ instrukcja obsługi aparatu) i nie mylić przysłony z czasem otwarcia migawki...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• kasprzak
      Bywalec
      • 2008
      • 189

Na pierwszy rzut oka wygląda ten temat jak prowokacja jakiegoś z userów

Nazwa tematu też jakoś nieadekwatna w stosunku do treści. Pomoc'y to może i potrzebujesz, ale nie wiadomo czy z aparatem czy się topisz, czy przypaliłeś kotleta.

ad1. Dokładnie - co pisze Krzychu...bo bajerujesz, gdybyś miał na Av to nie mógłbyś ustawić wartości 1.

ad2. Nie wystarczy sama zmiana opcji. Trzeba dostosować do warunków oświetleniowych i do fotografii tańca. Poczytasz zrozumieć, ale radzę zainteresować się tematami "priorytet czasu", "priorytet przysłony", "ISO" i co powoduje zmiana tych wartości, jak wpływa na jasność, jakość zdjęcia.

Można zrozumieć, że przesiadając się z kompakta, który nawet ma możliwości wyboru priorytetów czy manual'a 90% ludzi tego nie używa, ale wybierając lustrzankę, wybiera się ją z jakiegoś powodu i z jakąś wiedzą i chęcią pozyskania wiedzy - zatem jakaś książka, czy artykuły w sieci powinny być podstawą przed pisaniem tego typu postów.

Sam się tego uczyłem i nie tylko ja na tym forum, więc wiem co mówię.

BTW: Gdzieś ostatnio pisałem już, że słyszałem niedawno tekst "zmieniłem na lustrzankę, bo tam jest to fajne rozmycie tła"
      Ostatnio edytowany przez kasprzak; 18323.
      Pozdrawiam
      Paweł Kasprzak

Komentarz

• jacapa
        Początki nałogu
        • 2007
        • 453

1)
        Tryb AV to priorytet przysłony. W tym trybie ustawiasz przysłonę (i ISO) a czas dopasowuje Ci aparat do warunków oświetlenia. Na sali było zapewne dość ciemno więc aparat dał czas 1s i nic dziwnego że otrzymałeś poruszone zdjęcia.
        Jak chcesz mieć w AV jak najniższą przysłonę to musisz ja poprostu ustawić w aparacie (instrukcja obsługi).

2)
        Rozmazane ? To może znaczyć poruszone lub nie ostre.
        Jeśli w pełnej automatyce też miałeś poruszone to znaczy że było po prostu za ciemno i mimo maksymalnie otwartej przysłony (ustawionej przez aparat) czas dobrany przez aparat był za długi do nieporuszonego naświetlenia dynamicznej sceny.
        Możliwe też , że nie było ostrości , może nie miałeś włączonego AF na obiektywie.

Swoją drogą Twoje pytania są rozbrajające. To o co pytasz to podstawowe podstawy.
        Instrukcja obsługi się kłania , bez tego ani rusz.
        Jacek Paduszyński
        40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

• mateuszw3
          Początki nałogu
          • 2009
          • 278

W sierpniu też z kompakta przestawiłem się na Canona 450d + 18-55 chwilkę sie nim pobawiłem, a potem kilka najważniejszych podstaw z instrukcji ( ona chyba do tego służy ), a potem to już na własnych próbach i błędach. Ale jeśli czegoś nie wiesz, to tego nie rób lecz najpierw spójrz do instrukcji. Na początku byłem "niemądry" i robiłem zachód Słońca przez LiveView ( nigdy tak nie rób NIGDY ) nic się nie stało, ale gdyby było większe przybliżenie bez filtrów to bym uszkodził matrycę. Od tego czasu jak czegos nie jestem pewien to zaglądam w instrukcję. Tobie też tak radzę.
          Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
          www.wszedzieinigdzie.pl - blog podróżniczy, zapraszam

Komentarz

Pracuję...