Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat takiego zestawu... jeśli jest proszę odeślijcie mnie tam. A jeśli nie to pozwólcie że zapytam...
Czy 24-70/2.8 L nie jest czasem za dobry do 450d? Zastanawiam się nad zamianą obiektywu canona 24-85 właśnie na canona 24-70. Czy to dobry pomysł? Czy może jednak polecicie coś innego? Główne zastosowanie to reporterka...
a dlaczego ma być za dobry? MZ śmiało możesz kompletować taki zestaw, tym bardziej że ma służyc do reporterki. Oczywiście to szkło pokazuje swój pazur na pełnej klatce, i na FF jest zauwazalnie lepsza plastyka obrazu niz na cropie, ale myślę ze z połaczenia 450D i tej eLki będziesz zadowolny. na 70mm i "duzej dziurze" dostaniesz fajny bokeh, wiec do portretu tez mozesz tego zestawu z powodzeniem uzywac.
jesli chodzi o zestaw to chyba zaden sklep takiego nie oferuje, wiec musisz kupic osobno szklo i body, choc mozliwe ze kiedy kupisz je u 1 sprzedawcy da Ci jakis maly rabacik.
Używam obiektywu canon 24-70 z 30d i taki zestaw bardzo dobrze się sprawuje choć czasem brakuje szerokiego konta. W porównaniu z 24-85 na pewno odczujesz różnicę na korzyść lepsza ostrość na pełnym otworze jak i obrazowanie do tego pancerna budowa tego szkła do reporterki w sam raz.
Tak jak wcześniej wspomnieli koledzy, może brakować szerokiego. Swojego czasu używałem EF24-105/4L z 350D i było świetnie
... do czasu kiedy podpiąłem do niego EF17-40/4L (EF24-105 poszedł do ludzi)
Wydaje mi się, że EF17-40/4L byłby zdecydowanie lepszym (tańszy, lżejszy i nic się nie wysuwa) rozwiązaniem pod reporterkę z 450D...
Koleżanka nie napisała dlaczego chce zmieniać (obecnie ma 24-85), więc jeśli nie dlatego że brakuje jej szerokiego kąta lecz po prostu chce chce lepszy obiektyw, to 24-70 jak najbardziej się nadaje.
Przyłączam się jednak do uwagi Mellana - przed zakupem pomacaj ten obiektyw, załóż do body - jeśli wcześniej nie miałas do czynienia z obiektywami tej klasy rozmiar i waga 24-70 mogą Cię lekko zszokować
Dobry zestaw to jest -(nie tylko ja) jestem zdania, że lepiej mieć lepsze szkła, a gorszą puchę i tu w sumie nawet dobry byłby i 400d, ale moim zdaniem do reporterki (a nie np imprez czy dużych koncertów) 24mm bywa zdecydowanie zbyt wąsko -sugerowałbym w tej samej półce cenowej nabyć np 16-35 f/2.8 L -bo jak miał mawiać Robert Capa: "If Your pictures aren't good enough, you are not close enough"
(a jak chcesz taniej to masz 28-70 f/2.8 L ale to już antyk :P)
C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX
... ale moim zdaniem do reporterki (a nie np imprez czy dużych koncertów) 24mm bywa zdecydowanie zbyt wąsko -sugerowałbym w tej samej półce cenowej nabyć np 16-35 f/2.8 L -bo jak miał mawiać Robert Capa: "If Your pictures aren't good enough, you are not close enough"...
Moment, moment, czegoś tu nie rozumiem....
Czyli proponujesz by było jeszcze szerzej??? Bo " Jeśli Twoje zdjęcia nie są wystarczająco dobre, to znaczy że nie byłeś wystarczająco blisko"???
I szerszy kąt ma umożliwić większe zbliżenie do obiektu?
W reporterce raczej 70mm bywa za szeroko, a zwłaszcza do dużych imprez czy koncertów raczej....
Edit:
Sorry, teraz doczytałem "a nie np imprez czy dużych koncertów"
co nie zmienia faktu, że "być bliżej" nie oznacza szerszych odniskowych, a węższe.
Do 450-ki to raczej 17-55 2.8 IS jeżeli ma byc uniwersalnie albo 17-40 4.0 (ewentualnie jasniejsze 16-35) jeżeli musi być koniecznie e-Lka. 24-70 na malej matrycy to raczej do portretów niż do reporterki. Jednym obiektywem wszystkich sytuacji i tak się załatwić nie da więc trzeba jasno określic sobie priorytety i wg nich dokonac zakupu. 24-70 na pewno nie jest za dobry do 450 - ani pod względem jakości obrazowania, budowy ani ceny. Można się jedynie zastanowić czy te ogniskowe są najbardziej właściwe do rodzaju zdjęć jakie robisz oraz do sprzętu, który aktualnie posiadasz. Ja do 350 a potem 40 używałem najpierw 17-40 4.0 a potem 17-55 2.8 i dla mnie te ogniskowe były optymalne (ze wskazaniem na 17-55 - bo dłuższy i jaśniejszy + IS do tego).
5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4 flickr
mam 450d i uzywalem z nim 18-55 i wydawalo sie szeroko. kupilem 10-22 i teraz dopiero mozna powiedziec, ze to jest szeroko. 24mm na cropie to jest bardzo wasko. pytanie co bedzie glownie tematem reportazy. z drugiej strony jesli masz 24-85 to chyba zdajesz sobie sprawe z ograniczen zwiazanych z podpieciem 24-70 do cropa.
Kluczowy wydaje się rodzaj reporterki. Obiektywy 17-55 na cropa są odpowiednikiem 24-70 na pełnej klatce, zgadza się. Nie ulega wątpliwości ich przydatność i że można fizycznie podejść bliżej obiektu. Pytanie czy należy to robić przy każdej ogniskowej? Raczej nie.
Poniżej 40mm na ff, a 24 na cropie jeśli obiekt jest fizycznie zbyt blisko daje się zauważyć wyraźne tendencje do przerysowań geometrycznych, co zwłaszcza w przypadku twarzy, sylwetek może nie być zbyt korzystne. 17-55 jest świetny do reporterki wakacyjnej...
Zakres o którym wspomina Sebcio80 jaki 24-70 daje na cropie, czyli 38-112 jest niewątpliwie bardzo użyteczny w studio i dobrym reportażu w dystansie kilku metrów. Natomiast na reportaż z boiska czy koncertu będzie zdecydowanie zbyt szeroko.
z kolei na reportaz z imprez w mniejszych pomieszczeniach 24mm bedzie za wasko czasami. czyli jednym szklem nie da rady obleciec wszystkiego i albo zawezyc tematyke, albo poszerzyc portfel
Czy 24-70/2.8 L nie jest czasem za dobry do 450d? Zastanawiam się nad zamianą obiektywu canona 24-85 właśnie na canona 24-70. Czy to dobry pomysł?
Ale ująłeś sprawe.. Owszem 24-70L jest bardzo dobrym szkłem, co nie oznacza że gdy wkręcisz go na low end body to nie będzie poprawnie działać. Ja uważam że 24-70L jest warty kasy i sam w przyszłości chciałbym wymienić na właśnie ten model. Prawdą jest że jedynym problemem może być waga, ale to kwestia przyzwyczajenia.
A co do słuszności wyboru, to niczego nie zmieniaj, bierz dokładnie to szkło. Skoro fotografowałeś w tym przedziale ogniskowej (24-85mm) oznacza że jest ona dla Ciebie wystarczająca - przynajniej narazie.
Komentarz