obiektywy....

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez Desperado
    Mam może dziwne pytanie, ale tak się zastanawiam....

Jak robią to ludzie którzy mają po kilka obiektywów i jedną puchę. Czasami obserwuję jakiś fotoludków na mieście i specjalnie nie zauważyłem, żeby ktoś kiedyś zmieniał obiektyw. Jak to robicie? Ile czasu średnio wam to zajmuje?
    Jest to uciążliwe?
    "Na mieście" to bardzo rzadko zmieniam obiektyw. W czasie sesji studyjnej czy plenerowej z modelką najczęściej używam tylko dwóch.
    A zmiana zajmuje mi max 10 sekund... czasem gdy coś się dzieje czy coś widzę do czego potrzebowałbym zmienić szkło a wiem, że nie zdążę to trzeba machnąć ręką.

Komentarz

• najeli
      Uzależniony
      • 2008
      • 992

Zamieszczone przez Desperado
      To jeszcze pociągnę temat...
      A nie maże się szkło jak wycierasz?
      No właśnie NIE maże Tzn. za pierwszym czy drugim pociągnięcem tak, czwarte jest już na czysto. Taką "ściereczką microfab do optyki", których mam parę z różnych okazji, to mogę sobie wycierać i wycierać i nic.

To jest jedyne coś, czym jestem w stanie szybko i sprawnie wyczyścić obiektyw "w plenerze". I w sumie mnie zainspirowałeś i zamówię kolejny komplet. Chyba że dostanę tu w Niemczech (akurat mam delegację) pojedyncze do szyb - na allegro jest jedna oferta, więc teoretycznie powinny istnieć.

Ale żeby nie było, to jest moja subiektywna amatorska opinia. Tyle że tej szmatki używam od prawie roku i nadal nie znalazłam nic lepszego.
      www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
      C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

• checiu
        Bywalec
        • 2007
        • 170

Zmiana obiektywu trwa chwile, czasem nie ma czasu na zakładanie dekielków - zrobi się to po ujęciu. Jeżeli chodzi o zmiany szkieł to ja się rozleniwiłem - mam 2 body ;P wygoda i tyle. A wcześniej to wprawa i przewidywanie ujęć - w ślubnych to jest najłatwiejsze - bo wiadomo co kiedy może się przydać. Moja rada - pójdź sobie na 2-3 śluby - tak inkognito i poobserwuj z boku (a jak Ci się nie chce, to pooglądaj jakieś galerie ślubne) będzie wiadomo co kiedy najlepiej miec. Nie mniej uważam, że w kościele 2 aparaty to i wygoda dla fotografa i lepszy efekt na zdjęciach - zmiana kąta widzenia - zajmuje chwilę, nie ma co się bać o syfki

Komentarz

• preinwher
          Początki nałogu
          • 2008
          • 458

Zamieszczone przez najeli
          No właśnie NIE maże Tzn. za pierwszym czy drugim pociągnięcem tak, czwarte jest już na czysto. Taką "ściereczką microfab do optyki", których mam parę z różnych okazji, to mogę sobie wycierać i wycierać i nic.
          Chuchnij na szkiełko by zaparowało, czyści się o wiele lepiej.
          To metoda optyków, świetnie się sprawdza.

http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• najeli
            Uzależniony
            • 2008
            • 992

Zamieszczone przez preinwher
            Chuchnij na szkiełko by zaparowało, czyści się o wiele lepiej.
            To metoda optyków, świetnie się sprawdza.
            Też próbowałam ;-)
            Włącznie z jakimiś płynami do optyki z "zestawów czyszczących".

Tej niebieskiej ściery nic mi nie pobiło jeszcze.
            A ściera + chuch to połysk jak z reklam ;-)
            www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
            C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

• airhead
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2495

Zamieszczone przez Loome
              Tez sie zastanawialem - patrzac chocby na stopke panka 5d, 28, 50, 85. Swietny zestaw, tylko wydaje mi sie ze trzeba byc przygotowanym na odpowiednie ujecia i pogodzonym z utrata niektorych. Ciezko zrobic w czasie przysiegi i szeroki plan i zblizenie na dlonie. Ciezko nie znaczy niemozliwe pewnie.
              Moze warto uzywac w takim przypadku pasów?
              tylko że nawet używając zoomów musisz zmieniać szkła, więc różnica już nie jest wielka... jak masz zapięty taki 20-35 czy 17-40 to tak diametralnie obrazki na obu końcach się nie różnią
              chyba że nosisz jakieś wynalazki 24-105 czy 18-200, ale uniwersalne zoomy dobrej jakości nie dają
              Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
              Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Desperado
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 47

Zamieszczone przez airhead
                tylko że nawet używając zoomów musisz zmieniać szkła, więc różnica już nie jest wielka... jak masz zapięty taki 20-35 czy 17-40 to tak diametralnie obrazki na obu końcach się nie różnią
                chyba że nosisz jakieś wynalazki 24-105 czy 18-200, ale uniwersalne zoomy dobrej jakości nie dają
                24-105 czy chodzi o "L"?
                i nie jest warty swojego "L"??

Komentarz

• VomitroN
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 516

Zauwazylem kiedys, ze gdy bralem kilka szkiel w plener, to te kilka dosc czesto kursowalo miedzy body a torba, wzglednie plecakiem. Odkad zaczalem zabawe z M42, zmienilem reguly gry i zakladam w plener JEDNO szklo. Wygodniej, lzej i glowa spokojniejsza.

BTW spotkalem rok temu jednego canoniera na weselu, ktory mial przypiety pas z kilkoma sporymi mieszkami. I tam trzymal szkla. Wymiana obiektywu zajmowala mu nawet w najbardziej goracych momentach ok 3 sekund. Widac bylo, ze mial juz wprawe. Jeden obiektyw wpadal do mieszka, drugi juz zatrzaskiwal sie w korpusie. Zapytalem go o ten wynalazek. To byl zwykly wojskowy pas taktyczny, jakich uzywa sie podczas zabawy w ASG czy paintballu, a skorzane mieszki i mocowania do nich zrobil sobie sam. Tani patent a efekt i zastosowanie rewelacyjne.
                  "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Komentarz

• jz7
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 113

Jezeli nie nosicie w torbach drutow kolczastych to:
                    - wlozyc obiektyw do torby
                    - wyjac drugi obiektyw z torby
                    bez zadnego przekladania oslonek, dekielkow. Mozna to zrobic za 10min jak fotografowana akcja sie skonczy. Przeciez nic sie obiektywowi nie stanie w torbie bez dekli.

Komentarz

• Mellan
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1851

Z reguły używam dwóch obiektywów w zależności od sytuacji. 24-70 i 70-200 mimo że są "reporterskie" do doskonale dają radę w studio. Na wypad na miasto zazwyczaj biorę 12-24 i 70-200 w plecak. Kiedy potrzeba czegoś długiego i dłuższego biorę 70-200 i extender. Podczas focenia nie bawię się w dekielki, by oszczędzić czas.
                      Fajnie byłoby mieć 35-135 2,8 i ostre w całym zakresie przysłon i ogniskowych, ale niestety nie ma tak dobrze ...
                      C-F-K - forever

Komentarz

• qb4hkm
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 239

ja robię tak...

-1. Odplątać pasek z nadgarstka
                        0. Założyć aparat na szyję
                        1. założyć dekielek i wypiąć obiektyw
                        2. schować do torby
                        3. zdjąć tylni dekielek z drugiego szkła i założyć na pierwsze
                        4. zapiąć nowy obiektyw i zdjąć dekielek

osłon ps używam rzadko... szczególnie w 17-40...

Komentarz

Pracuję...