Witam

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zamiatin
    Coś już napisał
    • 2009
    • 53

Witam

Cześć jestem Z jak zamiatin i jestem Anonimowym Canonistą:P po długoletnim żyłowaniu mojego kompaktu zdecydowałem się zakupić lustro, wybrałem z kilku powodów 40D, mam teraz mały dylemat bo nie wiem jaki na początek kupić obiektyw, dysponuję 1500 zł około -/+ 200 zł. Pomocy co wybrać!? znajomi polecają Sigmę Os DC 18-200 z AF na początek(1800 zł) a jakie są wasze opinie? dzieki pozdrawiam
    ...Always Look on the Bright Side of Life[40D + T17-50 2.8F]...and nothing else matters
  • MarcinG
    Bywalec
    • 2007
    • 123

Zaraz tu moderator chyba wpadnie :P
    Jest naprawdę dużo materiału na tym forum "jaki obiektyw wybrać"- poszukaj i poczytaj.

Na początek to może lepiej kit.
    Nie napisałeś nawet jaki typ zdjęć będziesz robił- a to determinuje wybór szkła.
    Zdjęcia na CB i www

Komentarz

• aligator16
      Początki nałogu
      • 2008
      • 457

http://canon-board.info/showthread.php?t=12049

A tak od siebie to proponuje EF 50 1.8

Komentarz

• Sunders
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 2746

15-85 is usm:-)
        http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• zamiatin
          Coś już napisał
          • 2009
          • 53

:P no ta ok więc: zdjęcia plenerowe, przyroda, żadnych portretów na pewno, od tego zaczynam. Wyczytałem że sporo ludzi poleca 17-85 IS USM ale drogi ja podałem cos w cenie do 1500 górna granica 1700 zł wiem że nie ma szkła do wszystkiego. Kitowy obiektyw nie bardzo. 40D zapinają z http://www.euro.com.pl/lustrzanki.bhtml?keyword=40D który z tych zestawów polecisz???? pominę moją propozycję z 18-200 DC OS Sigmy.

p.s. od tygodnia siedzę i czytam i czytam i nie wiem głowa pęka od nadmiaru przeczytanych postów, jednym słowem mętlik w głowie 17-85 IS USM Canona czy 18-200 DC OS Simgy??? nie przedłużając postu który z tych 2?????
          Ostatnio edytowany przez zamiatin; 28603.
          ...Always Look on the Bright Side of Life[40D + T17-50 2.8F]...and nothing else matters

Komentarz

• Memoriz
            Bywalec
            • 2008
            • 188

Tamron 17-50mm f/2.8, pochłonie całe Twoje oszczędności, ale warto.
            Więcej info o tym szkle poszukasz na forum.
            .

Komentarz

• dziobolek
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2634

Zamieszczone przez zamiatin
              p.s. od tygodnia siedzę i czytam i czytam i nie wiem głowa pęka od nadmiaru przeczytanych postów, jednym słowem mętlik w głowie 17-85 IS USM Canona czy 18-200 DC OS Simgy??? nie przedłużając postu który z tych 2?????
              Różne gusta i opinie tu spotkasz ;-)

Miałem podobny dylemat na początku i...
              Mam Sigmę o której piszesz i jestem bardzo z niej zadowolony.
              IMHO na początek bardzo dobry wybór ze względu na zakres 18-200
              no i ma OS wbudowany - przydaje się szczególnie przy dłuższych zakresach.
              Jest to bardzo fajny i wygodny spacerzoom - polecam.
              No, a TUTAJ możesz zobaczyć co to szkiełko potrafi.

P.S.
              Jeżeli plener i przyroda to jeszcze polar może ci się przydać.

Pozdrówka!
              Ostatnio edytowany przez dziobolek; 20044.
              "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
              Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
              tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• zamiatin
                Coś już napisał
                • 2009
                • 53

no i Wszystko jasne, body wezmę z sigmą ewentualnie po czasie dokupię coś innego np tego Tamronka 17-50mm f/2.8 :P

p.s. w środę prawdopodobnie będzie sprzęt do odbioru, na tej sigmie, jeśli będzie możliwość podepnę też Tamrona - mam umówione w sklepie że na 1 dzien dostanę na testy 2 dowolne obiektywy z tego zakrecu cenowego j.k. podałem:P pozdrawiam

Komentarz

• zamiatin
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 53

... kurcze cały czas chodzi mi po głowie ten Tamronik:P

masakra znowu dylemat

Komentarz

• 27rav
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 101

... kurcze cały czas chodzi mi po głowie ten Tamronik:P
                    masakra znowu dylemat
                    Weź Tamrona, też od niego zaczynałem, a stałe światło 2.8 to znacznie lepiej niż 3.5-6.3 nawet ze stabilizacją!
                    Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Komentarz

• zamiatin
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 53

z tych zdjęc które zamieścił Dziobolek jestem zachwycony ale widziałem tego tamronka no i 50 tkę 1.8 a zdjęcie z nich to dlaa mnie po porstu SZOK:P no nic jakos muszę sie z tym przespać pomyśleć , będzie się biegało z fociakiem bliżej dalej i kombinowało:P decyzję podejmę pewno w sklepie jak juz będzie trzeba płącic:/ ehh gdyby to było takie łatwe... do tego tamronka pewno skuszę sie na C EF50mm 1.8 albo na 85 masakra a chciałem tylko 4 klocki na sprzęt wydać...

p.s. mam jeszcze takie pytanko ale to w innym dziale, < ksiażki o fotografii>
                      Ostatnio edytowany przez zamiatin; 28603.

Komentarz

• ukasz
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 595

Mnie również podobają mi się zdjęcia które zamieścił Dziobolek, jak również inne fotki w tamtym wątku, ale... nic nie mówią o jakości optyki tej Sigmy - za bardzo zmieniejszone.

Jeśli chcesz koniecznie sample to lepiej zajrzeć np tutaj:

Tamron 17-50 to szkło troszkę z innej bajki, o innych parametrach i do czego innego. Jeśli chcesz superzooma ze względu na uniwersalność to on nie jest dla Ciebie.

Generalnie jeśli planujesz miec jeden obiektyw to lepiej wziąć Sigmę - co z tego że w pokrywającym się zakresie Tamron da ładniejszy obrazek, jak wielu zdjęć plenerowo/urlopowych (a zakładam że do tego będziesz go używał) po prostu nie zrobisz, bo zabraknie Ci ogniskowej.

Nie rozumiem czemu po głowie chodzą Ci 85/1.8 i 50/1.8. Ok, forumowicze wypisują pieśni pochwalne na ich cześć, ale skoro nie zamieszasz robisz portetów tylko, jak sam napisałeś plenery i przyrodę, to po co Ci one?

masakra a chciałem tylko 4 klocki na sprzęt wydać...
                        No to zrobiłeś zasadniczy błąd - kupiłeś lustro

Komentarz

• zamiatin
                          Coś już napisał
                          • 2009
                          • 53

hyhy no własnie:P ale nie żałuję lustrka: tak zakładałem, jeszcze całkiem nie dawno, że taki 18-200 n apoczatek będzie ok te 85 i podobne to parcie przeż CB za dużo ostatnio czytam :P kupno szkła spędza mi sen z powiek ale chcę mieć pewność że robię OK. na poczatek mi pewno wystarczy ta sigma ale za rok chcę wystartować coś z imprezami okolicznościowymi, trzeba jakoś dorabiać no i tak mi się włączyło juz myślenie do przdu...

a jeszcze kwestia tej sigmy, czy trzeba to będzie kalibrowac z C40D czy po kupnie od razu będzie można strzelać? przyznam że to moje 1 boje z lusterkami...szkiełkami...:P

Komentarz

Pracuję...