Tania lufa do macro

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zidus
    Coś już napisał
    • 2009
    • 52

A jak to jest z progiem ostrzenia? Czy ten konwerter coś zmienia czy jest tak jak podane na obiektywie? Lepiej dokupić konwerter i obiektyw z małym czy dużym zakresem ogniskowych (w końcu zoom też sie przydaje bo nie wszędzie da sie podejść :P )?

Komentarz

• siudym
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2249

Zamieszczone przez Kolaj
      Tak wszystkie makro na MF. I zdecydowanie bez statywu. Nie wyobrażam sobie polowania na lecącego owada ze statywem. Na siedzącego zresztą też. Myślisz, że ile czasu pszczoła usiedzi na jednym kwiatku? Zdążysz w tym czasie ustawić odpowiednio statyw?
      Zalezy jakie macro robisz. W ladna pogode, owady na kwiatkach itd to ok. Ale w cieniu (las), albo z duzym zblizeniem lub aby miec duze GO to w F16-F22 jakos sobie nie wyobrazam bez statywu.

ps. DCR nawet z kamera uzywam - swietne efekty
      W podpisie nawet wisi jeden link (http://www.youtube.com/watch?v=jiSPkHAzTYA) A Ty kolego (autorze tematu) majac 500D takze mozesz piekne filmy macro nagrywac
      Ostatnio edytowany przez siudym; 7602.

Komentarz

• najeli
        Uzależniony
        • 2008
        • 992

Zamieszczone przez Zidus
        A jak to jest z progiem ostrzenia? Czy ten konwerter coś zmienia czy jest tak jak podane na obiektywie? Lepiej dokupić konwerter i obiektyw z małym czy dużym zakresem ogniskowych (w końcu zoom też sie przydaje bo nie wszędzie da sie podejść :P )?
        Zmienia. Nie wiem, czy da się to jakoś wyliczyć, ale generalnie wychodzi ok 20cm, w zależności od ogniskowej mniej albo więcej. I na 50mm używa się go łatwiej niż na 70. Choć chyba najlepsze efekty są w okolicach 100mm...

I weź pod uwagę, że przy 200mm i raynoxie głębię ostrości masz mniej więcej 1-3mm i strasznie trudno coś przy tym zdziałać jak Ci się obiekt rusza (a przy makro to nawet jak nic nie wieje to i tak wieje).

No i do raynoxa obiektyw może mieć gwint filtra max 67mm.
        www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
        C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

• drakon
          Bywalec
          • 2007
          • 101

Tanio to może i nie będzie ale ja polecam
          1. canon 100
          2. tamron 90
          3. sigma 150
          Wszystkie to stałki przeznaczone do makro i sprawdzone przez wielu użytkowników
          Sam stoję przed takim samym dylematem jak Ty ale wolę dozbierać trochę niz potem kupować drugi raz, pomyśl nad tym, robaczki Ci nie uciekną
          40D... 5DII... kit... C70-200/2,8... C17-40/4... C100IS...580EXII...statyw...monopod

Komentarz

• Kolaj
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3293

Zamieszczone przez siudym
            Zalezy jakie macro robisz. [...]
            To prawda. Jak robisz macro martwych przedmiotów, to może Ci się statyw do czegoś przyda. Żadne żywe zwierzę po prostu nie usiedzi wystarczająco długo w płaszczyźnie ostrości.

Komentarz

• Zidus
              Coś już napisał
              • 2009
              • 52

kurde, teraz to już za dużo opcji nadal najintensywniej myśle o konwerterze+kit/18-200/55-200. W końcu jeszcze nie jestem jakimś milionerem żeby od razu startować z tak drogim sprzętem jak C100 czy T90 :P
              Z tego co wiem na pewno to to że kupie konwerter i na początek podepne go pod mój oldschoolowy 28-90 :P

P.S. http://allegro.pl/item703321286_konw...500d_450d.html ten powinien pasować

Komentarz

Pracuję...