Softbox, dyfuzor, jaki...?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • papo

Softbox, dyfuzor, jaki...?

Witam, mam małe pytanie, fotki robię od niedawna, głownie rowery, lampe posiadam 580ex na radiu i głownie doświetlam samego rowerzystę. Zastanawiam się nad kupnem czegoś co zmiękczy trochę światło i równomierniej je rozłoży, w grę wchodzi soft box bądź moze wystarczy sam dyfuzor ? zastanawiam się nad jakimś softboxem ale nie wiem czy 60x60 czy 40x40 ale czy taki nie będzie za mały czy oświetli cala postać z odległości paru m, czy skupi raczej światło bardziej w środku ? Moze olać dodatki i lepiej kupić kolejna lampę ? Nie chciał bym kupić czegoś co okaże się zbędne dlatego za pomoc będę wdzięczny.
  • mate00sh
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1312

W dziale Tips&tricks jest kilka propozycji samoróbek.

Komentarz

• papo

ja nie pytam jak zrobić tylko czy warto i jak warto to w co zainwestować

Komentarz

• magart
        Początki nałogu
        • 2008
        • 378

looknij sobie na softboxy reporterskie:

nie sa bardzo drogie, a fajne. Miałem w łapie i zamierzam kupić.
        EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
        www.magaczewski.blogspot.com
        www.fotogaleria.magaczewski.pl

Komentarz

• papo

no właśnie nad takim reporterskim się zastanawiałem, ale myślałem tu o podróbce z allegro, za 230zl można mieć 60x60 z montażem do lampy i statywu

Komentarz

• molsar
            Bywalec
            • 2006
            • 216

tylko te na allegro poszukaj z wewnetrzna dodatkowa powiezchnia dyfuzyjna.
            ja sie pospieszylem i wzialem 40x40 bez wewnetrznej i po pierwsze 40x40 to malenstwo po drugie sredio rozprasza...
            bardzo ubolewam, ze nie mozna kupic przejsciowki ze zwyklych softow na lampy studyjne. Jest tylko odwrotny.

Komentarz

• papo

dodatkowa wewnetrzna zawsze mozna zrobic samemu

Komentarz

Pracuję...