Canon 600/4 L

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ralf76
    • 2009
    • 7

Canon 600/4 L

Co sądzicie o tym szkle, starsza wersja bez IS (ostatnio jest wystawiony na Allegro). Do fotografii przyrody, ptaki i nie tylko. Czy obecna wersja z IS ma dużą przewagę. Pozdrawiam
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Przede wszystkim trzeba brać pod uwagę, że w razie jakiejś awarii może być problem z naprawą starych szkieł. Nie wiem jak jest konkretnie z tym modelem ale z niektórymi starszymi eLkami problem ten występuje (brak części) co przy cenie takiego obiektywu jest kwestią nie bez znaczenia.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• koraf
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1748

Optycznie pewnie nie ma dużej przewagi ale jest problem bo nie ma już części zamiennych do nich no i jak się zepsuje to też nie można używać w trybie MF czyli :-( a kasa utopiona.

Komentarz

• trampek
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1546

poza tym, prznajmniej dla mnie, szkla pow 200mm bez Is sa malo ciekawe
        R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• sebcio80
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2655

to juz chyba zalezy od wykorzystania, do 400mm wlacznie do sportu IS sie raczej nie przyda

do przyrody, jesli focimy z monopoda, to juz IS moze byc przydatny aby nie podbijac ISO,
          ale jak mamy porzadny statyw z naprawde porzadna glowica to i przy 600mm IS nie bedzie az tak konieczny

na allegro widze
          600mm 4.0 16500 zł
          600mm 4.0 IS 24000 zł

taki sprzet to warto przetestowac osobiscie przed zakupem
          Moje wątki na forum: sport | fashion
          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• guest1
            Bywalec
            • 2005
            • 164

poza tym, prznajmniej dla mnie, szkla pow 200mm bez Is sa malo ciekawe
            nigdy nie korzystam z is
            ale co do tego szkla to trzeba sie zastanowic bo jak juz przedmowcy pisali serwis tego szkla moze byc niemozliwy
            www.marekpaluch.pl
            www.fotoptaki.art.pl

Komentarz

• Jago
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1503

Zamieszczone przez guest1
              nigdy nie korzystam z is
              ale co do tego szkla to trzeba sie zastanowic bo jak juz przedmowcy pisali serwis tego szkla moze byc niemozliwy
              Tam gdzie nie można użyć statywu IS bywa przy tej (i nie tylko) ogniskowej niezastąpiony.
              C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• guest1
                Bywalec
                • 2005
                • 164

Tam gdzie nie można użyć statywu IS bywa przy tej (i nie tylko) ogniskowej niezastąpiony.
                a gdzie sa takie miejsca ??
                jesli masz czasy 1/20 to is przy 600mm na co sie zda ??
                www.marekpaluch.pl
                www.fotoptaki.art.pl

Komentarz

• heretyk
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 24

stabilizacja w sporcie i nie tylko...

zależy jakim trybem IS się dysponuje jeśli włączy się właściwy to znacznie poprawia także w robieniu sportowych ujęć wystarczy spróbować a efekt murowany. 600mm z IS chodzi świetnie. W firmie mają takie szkło i na 1d i mojej 5d chodzi zarąbiście robiłem zdjęcia motocykli jadących pojedyńczo po przekątnej kadru i róznice były niesamowite. Tylko ta kasa "nieziemska" -przynajmniej dla mnie..... hi hi...
                  Pozdrawiam Panów
                  C5DmkII+16-35L+70-200L(is)+S580EXII+NB100

Komentarz

• Goomis
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1893

A mnie śmieszy, że taki temat jest w podforum "Dla początkujących" - no tak szkło na nowicjusza i pełnego amatora ;]
                    Żeby nie było całkowicie off topa to tylko powtórzę za wszystkimi, z resztą to co było już na tym forum kilkukrotnie odnośnie starych supertele - w tym i tego szkła. Największy problem to brak części zamiennych! Jak padnie to albo szukasz kogoś kto Ci naprawi dorabiając samemu jakąś część(ale oczywiście takich ludzi zbytnio nie ma :-P) albo kupujesz sobie drugie jako zapas części :-P albo możesz sobie je przerobić na wazon czy coś innego co wymyślisz :-P
                    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez Goomis
                      A mnie śmieszy, że taki temat jest w podforum "Dla początkujących" - no tak szkło na nowicjusza i pełnego amatora ;]
                      Jeżeli ktoś nie jest pewien czy to szkło mu jest potrzebne to w tym temacie jest początkujący .

Komentarz

• Kubak82
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2348

Zamieszczone przez Jago
                        w kontekscie tego watku - sugerujesz by trzymac w rece zestaw wazacy+/- 6kg i robic zdjecia na 600mm z is ?? .. wielke WOW za pomysl
                        Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• dr11
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1143

Kubak82 - normalka http://www.juzaphoto.com/shared_file...f4is-720px.jpg

Przy 600mm IS działa nawet na statywie. Podpinałem na targach korpus i przestrzeliłem chwilke. Widać było działanie IS przy kadrowaniu.
                          .

Komentarz

• Kubak82
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2348

Zamieszczone przez dr11
                            600'tka to w sumie nawet waga piorkowa - http://www.juzaphoto.com/shared_file...00/009475l.jpg

po paru godzinach ze zmeczenia zmienia reke

Komentarz

• dr11
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1143

[OT] Nie musi
                              [/OT]
                              Ostatnio edytowany przez dr11; 12478.
                              .

Komentarz

Pracuję...