Obiektyw szerokokatny

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adzi
    Początki nałogu
    • 2009
    • 255

Obiektyw szerokokatny

Kurde tak szukam i szukam i juz sam nie wiem ktory obiektyw wybrac, cena okolo 2tys, bede fotografowac na najnizszym mm 99% fotek, zalezy mi oczywiscie zeby ostrosc byla i jakosc w miare, aparat mam 350D, myslalem nad sigma 10-20 ale czytalem ze zle sie z 350d sprawuje, mysle nad Tokina AF 12-24 mm f/4.0 AT-X PRO DX ale ona juz ma 2mm wiecej.. i jeszcze jakies Nikory sa, juz sam nie wiem co wybrac, dlatego prosze o jakies wskazowki doswiadczonych osob..
  • budzikk

Tokina 12-24 jak najbardziej, bawiłem się wiele razy, na prawdę bardzo fajne szkło, przede wszystkim ostre od f/4.
    A te 2mm to znowu nie jest tak aż bardzo dużo, nie przesadzajmy.

Komentarz

• adzi
      Początki nałogu
      • 2009
      • 255

Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

Wady:

* monstrualna aberracja chromatyczna,
      * wyraźna koma dla 24 mm,
      * wyraźne winietowanie dla 12 mm,
      * trochę za dużo odblasków przy pracy pod ostre światło.

no i juz sam nie wiem..

http://www.foto-tip.pl/sklep/product...roducts_id=493 -- w ogole tu maja bardzo tanio za 1.5k ale nie na stanie, wiec to pewnie zeby przyciagac klientow.., reszta ma za 2k..

Komentarz

• kundelyo

tamron 17-50mm kozak szkiełko

Komentarz

• adzi
          Początki nałogu
          • 2009
          • 255

ale to prawie jak kit (18mm), a mi zalezy zeby bylo bardziej szeroko..

nie ma moze jakis stalek tak w okolicach 10mm za te cene? bo ja 99,999% fotek bede na najnizszym mm wykonywac...

Komentarz

• MatusP
            Początki nałogu
            • 2008
            • 442

Wielokrotnie było na forum. Bardzo dobra jest tokina 11-16 i C10-22, ale to już spory wydatek. Warto pomyśleć nad Sigmą 10-20 lub tamronem 10-24. Niedługo ma wyść sigma 10-20/3,5 , także warto poczekać - zapowiada się świetnie. Sam na nią czekam
            BLOG

Komentarz

• adzi
              Początki nałogu
              • 2009
              • 255

tylko ze ja planuje 2k +- wydac.. a sigma 10-20 na ktora juz bylem zdecydowany to czytam w http://canon-board.info/showthread.php?t=24572 ze jest fatalnie pod 350d , a aparatu nie planuje zmieniac bo 10 mega px mi wystarcza i fotki z 50mm caonowskiej sa piekne ( http://farm4.static.flickr.com/3616/...9b0607b3_o.jpg ) i wystarczajace jak dla mnie, wiec aparat jest ok
              Ostatnio edytowany przez adzi; 26186.

Komentarz

• MatusP
                Początki nałogu
                • 2008
                • 442

Z tą fatalną współpracą to nie jest tak, że każdy egzemplarz źle działa. Jeśli się boisz możesz przetestować kilka egzemplarzy w sklepie albo wysłać obiektyw do Gdyni. Inna sprawa, że autofocus przy takiej ogniskowej nie jest zbyt potrzebny, a nawet jeśli, to GO jets tak duża, że nie widać błędów w ostrzeniu. Problem opisany w tym wątku to raczej kwestia pecha, a nie zasada. A jak się już zdecydujesz na sigmę, to poczekaj trochę na nową wersję.
                BLOG

Komentarz

• adzi
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 255

ale nowa bedzie droga pewnie kolo 3k, a co myslicie o tym Tamron 10-24 mm f/3.5-4.5 Di-II LD ?

Komentarz

• poszukiwacz2006
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 824

A ja polecam tokinę. Pancerne, szczelne, w miarę ostre od pełnej dziury, AF nie taki wolny, dwa razy tańsza od canona. Aberracje wcale nie są aż tak bardzo uciążliwe. Winieta o wiele mniejsza niż u canona. Miałem, sprzedałem i to był jeden z większych moich błędów. "Poluję" na nową. Pozdrawiam.
                    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
                    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

• Jago
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1503

Polecam: http://canon-board.info/showthread.php?t=13427 http://canon-board.info/showthread.php?t=39932 Na forum optycznych też coś w tym temacie było.
                      C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

Pracuję...