Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Miałeś kilka dni 40D i nie zdążyłeś jeszcze poznać tej skrzynki
Wszystko zależy od tego w jaki sposób będzie wykorzystany i jakie są umiejętności kupującego.
xxxD - puszka amatorska
xxD - puszka półprofesjonalna
Co do szkiełek to ja również odradzam 18-200. 50f/1.8 i 70-200 f/4 polecam... Do czterdziestki oczywiście
Bardzomnie smieszy fakt jak niektorzy posiadacze 40D niepotrafia zrozumiec, ze komus bardziej pasuje 450-tka.
Bron Boze nie chce tutaj rozpetywac zadnej wojny 40D/450D. Tylko niech podobni Tobie ludzie zrozumieja, ze po za zastosowaniami jak np sport w wiekszosci przypadkow 450D da sie zrobic takie same foty jak 40D. Dlugo stalem przed podobnym wyborem, jednak po setkach stron forumowych przekonalem sie, ze to szkla sa wazniejsze, a nie puszka.
I guzik tutaj maja do tego umiejetnosci uzytkownika. A po tym co wyzej napisales to mozna dosjc do wniosku, ze kupiles 40D, bo teraz jestes polprofi, a nie amatorem.
Merauder -
Mnie za to śmieszy jak ktoś bierze wszystko za atak na siebie.
Gdybyś nie brał tak wszystkiego do siebie to zauważyłbyś, że polecam również "troszkę" lepsze szkła... Więc nie upieram się, że to puszka najważniejsza i że półprofi lepsze. I do co najmniej dziwnych wniosków dochodzisz. To jest forum sprzętowe i niestety taki już podział jest w canonie (xxxD amatorski sprzęt, xxD półprofi) czy się to koledze podoba czy nie. Skoro po czymś takim wnioskujesz, że kupiłem bo czuję się lepszym od innych to chyba masz jakiś problem. Sorry za OT.
Bardzomnie smieszy fakt jak niektorzy posiadacze 40D niepotrafia zrozumiec, ze komus bardziej pasuje 450-tka.
Bron Boze nie chce tutaj rozpetywac zadnej wojny 40D/450D. Tylko niech podobni Tobie ludzie zrozumieja, ze po za zastosowaniami jak np sport w wiekszosci przypadkow 450D da sie zrobic takie same foty jak 40D. Dlugo stalem przed podobnym wyborem, jednak po setkach stron forumowych przekonalem sie, ze to szkla sa wazniejsze, a nie puszka.
I guzik tutaj maja do tego umiejetnosci uzytkownika. A po tym co wyzej napisales to mozna dosjc do wniosku, ze kupiles 40D, bo teraz jestes polprofi, a nie amatorem.
zgadzam sie w100% ze nie sprzet robi zdjecia lecz fotograf....ale majac do wyboru 450d i 40d - zdecydowanie 40d mialem 450d i byl super sprzet do momentu kiedy kupilem c70-200 2.8 wtedy przemowila do mnie tylko ergoomia trzymania dopiero po czasie zauwazylem duzzoo wiecej plusow 40d wzgledem 450d o ktorych szybciej nawet nie zdawalem sobie sprawy
prawda jest taka ze ten kto ma xxxd w 99% zmieni na xxd a ten co ma xxd na xd
Nie odbieram tego jako ataku na siebie tylko niektorzy czasem traktuja 450D jak jakis badziew i zabawke dla dzieci. Problem w tym, ze jak juz wspomnialem wczesniej ta owa zabawka spokojnie da sie robic takie same foty jak 40D. Dlatego tez wychodzac z zalozenia, ze mamy okreslony budzet wybrac tansza (w ramach rozsadku) puszke kosztem szkiel, a nie kupowac drogiej puchy z 50-tka 1.8 czy kitem.
zgadzam sie w100% ze nie sprzet robi zdjecia lecz fotograf....ale majac do wyboru 450d i 40d - zdecydowanie 40d mialem 450d i byl super sprzet do momentu kiedy kupilem c70-200 2.8 wtedy przemowila do mnie tylko ergoomia trzymania dopiero po czasie zauwazylem duzzoo wiecej plusow 40d wzgledem 450d o ktorych szybciej nawet nie zdawalem sobie sprawy
prawda jest taka ze ten kto ma xxxd w 99% zmieni na xxd a ten co ma xxd na xd
Dla mnie również 400D był bardzo dobrym aparatem. Z czasem dokupiłem inne szkła (min. 70-200 f/2.8) i waga tego szkła podpiętego do 400D z gripem powodowała, że po kilku godzinach pracy ręce bolały jak diabli. Po wypadzie na pustynię 400D pojechało do czyszczenia bo przywiozłem pustynię w puszce Ergonomia, waga i lepsza szczelność 40D zdecydowały, że ani chwili nie zastanowiłem się nad zmianą. Dzisiaj nie zamieniłbym xxD na xxxD. Raczej dokupię sobie 5D MkII
Ja bym wziął 450d a różnice w cenie między nim a 40d zainwestował w jakieś lepsze szkło/szkła.
Nie uważam że 450d jest lepsze od 40d. Jestem natomiast pewny że lepsze efekty osiągniesz robiąc zdjęcie 450d+jakieś dobre jasne szkło niż 40d albo nawet 50d z kitem czy czymś tam innym...
Do autora wątku: z wymienionych przez Ciebie wybrałbym zestaw nr 3 + 40d. Obiektywy z tego zestawienia na początek przygody z fotografowaniem są bardzo dobre i dają na prawdę duże możliwości. Z czasem jeśli nie będą Cię już zadowalać wymienisz na lepsze. Body na pewno pozostanie w torbie na dłużej, bo jest wygodne, wytrzymałe i ma bardzo dobry AF.
Gdybym jednak mógł wyjść poza ramy sprzętowe wyznaczone przez Ciebie kupiłbym sprzęt używany!
Ogólnie dobór zabawek foto to "temat rzeka" bo każdy z udzielających się w takich wątkach gdzieś tam w podświadomości wybiera sprzęt pod siebie
Najbezpieczniej kupić 40d z kitem, ew. z dodatkowym 50mm/f1.8, pofocić trochę i zobaczyć czego brakuje i co najbardziej lubisz fotografować.
powodzenia!
EDIT: Jeszcze 1 uwaga co do różnicy między puszkami xxd a xxxd - obie robią taie same zdjęcia! Ewentualne różnice są tak subtelne, że bez EXIF-ów i tak nikt z canon-board nie powie, które zdjęcie czym robione Różnica na pewno jest w wygodzie użytkowania - przy czym dla jednych 40d będzie wygodny bo ma pewniejszy uchwyt i lepiej rozłożone guziki a dla drugich 450d bo jest mniejszy, lżejszy i łatwiej go transportować choćby podczas podróży 40d ma na pewno lepszy AF więc jeśli będziesz używał jasnych szkieł to będzie to na pewno WIELKA zaleta.
EDIT: Jeszcze 1 uwaga co do różnicy między puszkami xxd a xxxd - obie robią taie same zdjęcia! Ewentualne różnice są tak subtelne, że bez EXIF-ów i tak nikt z canon-board nie powie, które zdjęcie czym robione Różnica na pewno jest w wygodzie użytkowania - przy czym dla jednych 40d będzie wygodny bo ma pewniejszy uchwyt i lepiej rozłożone guziki a dla drugich 450d bo jest mniejszy, lżejszy i łatwiej go transportować choćby podczas podróży 40d ma na pewno lepszy AF więc jeśli będziesz używał jasnych szkieł to będzie to na pewno WIELKA zaleta.
Mądre słowa i dobre rady.Mogę się też pod nimi podpisać.
40d ma na pewno lepszy AF więc jeśli będziesz używał jasnych szkieł to będzie to na pewno WIELKA zaleta.
1. ...lepszy na punktach bocznych
2. ...lepszy w trybie detekcji fazy. 450tka ma doskonały AF na zasadzie detekcji kontrastu (BARDZO WOOOLNY), i b.wygodne ustawianie ręczne ostrości na ekraniku (oczywiście jedno i drugie do zdjęć statywowych).
3. ...lepszy jak się nie trafi na "osobliwy" egzemplarz (w każdym modelu są... ale to 40tka jest najczęśćiej regulowaną puszką przez serwis na Żytniej?)
3. ...lepszy jak się nie trafi na "osobliwy" egzemplarz (w każdym modelu są... ale to 40tka jest najczęśćiej regulowaną puszką przez serwis na Żytniej?)
to ja jeszcze dodam, że w 40 częściej niż w innych Canonach pada migawka i to po krótkich przebiegach (sam jestem przykładem)
Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2
A niech będzie - dorzucę punkcik za 40d. Za 70-200/4 też dorzucę
Ergonomią 40d bije 450d o głowę i nie wnikając w szczegóły techniczne, dla samej obsługi cieszę się, że dorzuciłam do tego body.
Kompletowałam sprzęt w ciemno (przesiadka z kompakta) przed wyjazdem, wszystko trochę na hurra, ale nie żałuję niczego co kupiłam. Może tylko, że nie zdecydowałam się na jakieś UWA jak jeszcze ceny były w miarę normalne... W każdym razie na wyjeździe nic mi nie brakowało, tylko dość rzadko sięgałam po 50/1.8.
Komentarz