40D czy 450D, szkła Canona cz Sigmy itd.?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merauder
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1092

Zamieszczone przez Handelson
    Miałeś kilka dni 40D i nie zdążyłeś jeszcze poznać tej skrzynki
    Wszystko zależy od tego w jaki sposób będzie wykorzystany i jakie są umiejętności kupującego.
    xxxD - puszka amatorska
    xxD - puszka półprofesjonalna
    Co do szkiełek to ja również odradzam 18-200. 50f/1.8 i 70-200 f/4 polecam... Do czterdziestki oczywiście
    Bardzomnie smieszy fakt jak niektorzy posiadacze 40D niepotrafia zrozumiec, ze komus bardziej pasuje 450-tka.

Bron Boze nie chce tutaj rozpetywac zadnej wojny 40D/450D. Tylko niech podobni Tobie ludzie zrozumieja, ze po za zastosowaniami jak np sport w wiekszosci przypadkow 450D da sie zrobic takie same foty jak 40D. Dlugo stalem przed podobnym wyborem, jednak po setkach stron forumowych przekonalem sie, ze to szkla sa wazniejsze, a nie puszka.

I guzik tutaj maja do tego umiejetnosci uzytkownika. A po tym co wyzej napisales to mozna dosjc do wniosku, ze kupiles 40D, bo teraz jestes polprofi, a nie amatorem.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• Handelson
      Uzależniony
      • 2009
      • 789

Merauder -
      Mnie za to śmieszy jak ktoś bierze wszystko za atak na siebie.
      Gdybyś nie brał tak wszystkiego do siebie to zauważyłbyś, że polecam również "troszkę" lepsze szkła... Więc nie upieram się, że to puszka najważniejsza i że półprofi lepsze. I do co najmniej dziwnych wniosków dochodzisz. To jest forum sprzętowe i niestety taki już podział jest w canonie (xxxD amatorski sprzęt, xxD półprofi) czy się to koledze podoba czy nie. Skoro po czymś takim wnioskujesz, że kupiłem bo czuję się lepszym od innych to chyba masz jakiś problem. Sorry za OT.

Komentarz

• sirgerwazy
        Początki nałogu
        • 2008
        • 314

Zamieszczone przez Merauder
        Bardzomnie smieszy fakt jak niektorzy posiadacze 40D niepotrafia zrozumiec, ze komus bardziej pasuje 450-tka.

Bron Boze nie chce tutaj rozpetywac zadnej wojny 40D/450D. Tylko niech podobni Tobie ludzie zrozumieja, ze po za zastosowaniami jak np sport w wiekszosci przypadkow 450D da sie zrobic takie same foty jak 40D. Dlugo stalem przed podobnym wyborem, jednak po setkach stron forumowych przekonalem sie, ze to szkla sa wazniejsze, a nie puszka.

I guzik tutaj maja do tego umiejetnosci uzytkownika. A po tym co wyzej napisales to mozna dosjc do wniosku, ze kupiles 40D, bo teraz jestes polprofi, a nie amatorem.
        zgadzam sie w100% ze nie sprzet robi zdjecia lecz fotograf....ale majac do wyboru 450d i 40d - zdecydowanie 40d mialem 450d i byl super sprzet do momentu kiedy kupilem c70-200 2.8 wtedy przemowila do mnie tylko ergoomia trzymania dopiero po czasie zauwazylem duzzoo wiecej plusow 40d wzgledem 450d o ktorych szybciej nawet nie zdawalem sobie sprawy
        prawda jest taka ze ten kto ma xxxd w 99% zmieni na xxd a ten co ma xxd na xd
        Pkt 8 regulaminu forum
        plutophoto.blogspot.com

Komentarz

• Merauder
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1092

Nie odbieram tego jako ataku na siebie tylko niektorzy czasem traktuja 450D jak jakis badziew i zabawke dla dzieci. Problem w tym, ze jak juz wspomnialem wczesniej ta owa zabawka spokojnie da sie robic takie same foty jak 40D. Dlatego tez wychodzac z zalozenia, ze mamy okreslony budzet wybrac tansza (w ramach rozsadku) puszke kosztem szkiel, a nie kupowac drogiej puchy z 50-tka 1.8 czy kitem.
          7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• Handelson
            Uzależniony
            • 2009
            • 789

Zamieszczone przez sirgerwazy
            zgadzam sie w100% ze nie sprzet robi zdjecia lecz fotograf....ale majac do wyboru 450d i 40d - zdecydowanie 40d mialem 450d i byl super sprzet do momentu kiedy kupilem c70-200 2.8 wtedy przemowila do mnie tylko ergoomia trzymania dopiero po czasie zauwazylem duzzoo wiecej plusow 40d wzgledem 450d o ktorych szybciej nawet nie zdawalem sobie sprawy
            prawda jest taka ze ten kto ma xxxd w 99% zmieni na xxd a ten co ma xxd na xd
            Dla mnie również 400D był bardzo dobrym aparatem. Z czasem dokupiłem inne szkła (min. 70-200 f/2.8) i waga tego szkła podpiętego do 400D z gripem powodowała, że po kilku godzinach pracy ręce bolały jak diabli. Po wypadzie na pustynię 400D pojechało do czyszczenia bo przywiozłem pustynię w puszce Ergonomia, waga i lepsza szczelność 40D zdecydowały, że ani chwili nie zastanowiłem się nad zmianą. Dzisiaj nie zamieniłbym xxD na xxxD. Raczej dokupię sobie 5D MkII

Komentarz

• patric89
              Początki nałogu
              • 2008
              • 336

Ja bym wziął 450d a różnice w cenie między nim a 40d zainwestował w jakieś lepsze szkło/szkła.
              Nie uważam że 450d jest lepsze od 40d. Jestem natomiast pewny że lepsze efekty osiągniesz robiąc zdjęcie 450d+jakieś dobre jasne szkło niż 40d albo nawet 50d z kitem czy czymś tam innym...
              5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Komentarz

• jinks
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2178

Do autora wątku: z wymienionych przez Ciebie wybrałbym zestaw nr 3 + 40d. Obiektywy z tego zestawienia na początek przygody z fotografowaniem są bardzo dobre i dają na prawdę duże możliwości. Z czasem jeśli nie będą Cię już zadowalać wymienisz na lepsze. Body na pewno pozostanie w torbie na dłużej, bo jest wygodne, wytrzymałe i ma bardzo dobry AF.

Gdybym jednak mógł wyjść poza ramy sprzętowe wyznaczone przez Ciebie kupiłbym sprzęt używany!

Ogólnie dobór zabawek foto to "temat rzeka" bo każdy z udzielających się w takich wątkach gdzieś tam w podświadomości wybiera sprzęt pod siebie
                Najbezpieczniej kupić 40d z kitem, ew. z dodatkowym 50mm/f1.8, pofocić trochę i zobaczyć czego brakuje i co najbardziej lubisz fotografować.

powodzenia!

EDIT: Jeszcze 1 uwaga co do różnicy między puszkami xxd a xxxd - obie robią taie same zdjęcia! Ewentualne różnice są tak subtelne, że bez EXIF-ów i tak nikt z canon-board nie powie, które zdjęcie czym robione Różnica na pewno jest w wygodzie użytkowania - przy czym dla jednych 40d będzie wygodny bo ma pewniejszy uchwyt i lepiej rozłożone guziki a dla drugich 450d bo jest mniejszy, lżejszy i łatwiej go transportować choćby podczas podróży 40d ma na pewno lepszy AF więc jeśli będziesz używał jasnych szkieł to będzie to na pewno WIELKA zaleta.
                Ostatnio edytowany przez jinks; 4925.
                Miłego dnia
                moja www

Komentarz

• andrewjohn
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 349

Zamieszczone przez jinks
                  EDIT: Jeszcze 1 uwaga co do różnicy między puszkami xxd a xxxd - obie robią taie same zdjęcia! Ewentualne różnice są tak subtelne, że bez EXIF-ów i tak nikt z canon-board nie powie, które zdjęcie czym robione Różnica na pewno jest w wygodzie użytkowania - przy czym dla jednych 40d będzie wygodny bo ma pewniejszy uchwyt i lepiej rozłożone guziki a dla drugich 450d bo jest mniejszy, lżejszy i łatwiej go transportować choćby podczas podróży 40d ma na pewno lepszy AF więc jeśli będziesz używał jasnych szkieł to będzie to na pewno WIELKA zaleta.
                  Mądre słowa i dobre rady.Mogę się też pod nimi podpisać.
                  Ostatnio edytowany przez andrewjohn; 19812.
                  Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Komentarz

• Jago
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1503

Zamieszczone przez andrewjohn
                    Mądre słowa i dobre rady.Mogę się też pod nimi podpisać.
                    Ja jeszcze dodam, ze każdemu wg jego potrzeb.
                    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• HuleLam
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1641

Zamieszczone przez jinks
                      40d ma na pewno lepszy AF więc jeśli będziesz używał jasnych szkieł to będzie to na pewno WIELKA zaleta.
                      1. ...lepszy na punktach bocznych
                      2. ...lepszy w trybie detekcji fazy. 450tka ma doskonały AF na zasadzie detekcji kontrastu (BARDZO WOOOLNY), i b.wygodne ustawianie ręczne ostrości na ekraniku (oczywiście jedno i drugie do zdjęć statywowych).
                      3. ...lepszy jak się nie trafi na "osobliwy" egzemplarz (w każdym modelu są... ale to 40tka jest najczęśćiej regulowaną puszką przez serwis na Żytniej?)
                      Fotograf platoniczny

Komentarz

• Jago
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1503

Zamieszczone przez HuleLam
                        ...lepszy jak się nie trafi na "osobliwy" egzemplarz (w każdym modelu są... ale to 40tka jest najczęśćiej regulowaną puszką przez serwis na Żytniej?)
                        Jeśli można, to skąd posiadasz taką informację
                        C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• Pitek
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 68

Zamieszczone przez HuleLam
                          3. ...lepszy jak się nie trafi na "osobliwy" egzemplarz (w każdym modelu są... ale to 40tka jest najczęśćiej regulowaną puszką przez serwis na Żytniej?)
                          to ja jeszcze dodam, że w 40 częściej niż w innych Canonach pada migawka i to po krótkich przebiegach (sam jestem przykładem)
                          Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2

Komentarz

• adisb
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 70

to ja jeszcze dodam, że w 40 częściej niż w innych Canonach pada migawka i to po krótkich przebiegach (sam jestem przykładem)
                            nie żartuj a co dopiero kupiłem już się boję można wiedzieć po ilu klapnięciach ci padła?

Komentarz

• HuleLam
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1641

Zamieszczone przez Jago
                              Jeśli można, to skąd posiadasz taką informację
                              1. Plotki z tego forum
                              2. Kolega dawał 2 razy do regulacji, wcześniej wymieniał 3 obiektywy...
                              Fotograf platoniczny

Komentarz

• najeli
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 992

A niech będzie - dorzucę punkcik za 40d. Za 70-200/4 też dorzucę
                                Ergonomią 40d bije 450d o głowę i nie wnikając w szczegóły techniczne, dla samej obsługi cieszę się, że dorzuciłam do tego body.

Kompletowałam sprzęt w ciemno (przesiadka z kompakta) przed wyjazdem, wszystko trochę na hurra, ale nie żałuję niczego co kupiłam. Może tylko, że nie zdecydowałam się na jakieś UWA jak jeszcze ceny były w miarę normalne... W każdym razie na wyjeździe nic mi nie brakowało, tylko dość rzadko sięgałam po 50/1.8.

A takie 70-200/4 dla amatora?... Sama przyjemność
                                www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
                                C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

Pracuję...