Zamiennik kita do portretow

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tatlpz
    Coś już napisał
    • 2009
    • 94

Zamiennik kita do portretow

Witam

Chce kupic zooma w miare uniwersalnego zamiennika kita do canona
    Zastanawiam sie nad
    1) Canon 24-105L 4
    2) Canon 17-55 2,8
    3) Tamron 17-50 2,8

Lub cos innego?
    co myslicie o tym, czego uzywacie?

Glownie chodzi o portret w sumie, plus jakies reporterskie zabawy

Budzet max 3500PLN
  • chuckyy
    Początki nałogu
    • 2005
    • 482

Do portretu to żaden z tych 85 1.8
    Nie da się uniwersalnie i do portretów, niestety
    | Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Komentarz

• mate00sh
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1312

Wiesz, portrety bywają różne - ja do portretu używam 24mm (na cropie), a są tacy (np. Platon, Sieff), którzy idą jeszcze szerzej.

Do cropowej puszki powinieneś być zadowolony z 17-55, ale pomyśl też o opcji zoom plus stałka - np. 10-22 + wspomniana 85 1.8 lub 50 1.4.

Komentarz

• tatlpz
        Coś już napisał
        • 2009
        • 94

wiem wiem ale nie jest wam ciasno na 85 przy cropie? mam 50 1,8 i jest spoko a boje sie ze 85 bedzie juz ciasnawo ciut. Przesiadlem sie z 24-70 Zeissa (Sony). I lubie tak szerzej czasem potraktowac, nawet za cene przerysowania
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        mate00sh - no wlasnie 50 1,8 mam. A co z tym 17-55? jakie to jest optycznie? Czytalem test ale na www.optyczne.pl ale tam jakos malo merytorycznie
        Ostatnio edytowany przez tatlpz; 25936. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• mate00sh
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1312

Moim zdaniem jest to najlepsze szkło EF-S. Optycznie jest klasy L, niestety obudowa pozycjinuje go w klasie wyższej amatorskiej (tego samego typu co 17-85). Z tego co widzę na forum ma większy odsetek zwolenników niż 24-70 na pełnej klatce.

Komentarz

• tatlpz
            Coś już napisał
            • 2009
            • 94

dzieki
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            a optycznie co lepsze - 17-55 czy 24-105? 24-105 ciemniejszy wiem ale i tak zawsze foce z lampami, nawet w plenerze.
            Ostatnio edytowany przez tatlpz; 25936. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Jago
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1503

Zamieszczone przez tatlpz
              dzieki
              !!! łączenie podwójnego wpisu !!!
              A optycznie co lepsze - 17-55 czy 24-105? 24-105 ciemniejszy wiem ale i tak zawsze foce z lampami, nawet w plenerze.
              17-55 2,8 is usm.
              C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• Merauder
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1092

Zamieszczone przez tatlpz
                wiem wiem ale nie jest wam ciasno na 85 przy cropie? mam 50 1,8 i jest spoko a boje sie ze 85 bedzie juz ciasnawo ciut. [...]
                Osobiscie uzywam 85 mm nawet czasem w pokoju choc to juz naprawde ciasne kadry. Ale skoro masz 50 to ona w pomieszczeniach styknie, a 85 bedziesz mial na zew.

Osobiscie nie zgodze sie, ze zoomy typu 17-55, 24-70 czy 24-105 do portretow nie sa dobre. Oczywiscie stalki daja najlepszy efekt, ale w/w zoomy nie sa sa delikatnie mowiac ulomkami. Tyle ze te zoomiki kosztuja troche duzo.
                7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• toshimitsu
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 132

Popieram. 85-tka to magiczne szkielko.

Niech cie nie przerazi brak zmiany ogniskowej. Gdy zrobisz pare zdjec zapomnisz o tym ,ze to szkielko nie ma pokretla zoomu czy ,ze ma calkiem spore aberracje chromatyczne.

Bardzo podoba mi sie to ,ze sie nie rzuca w oczy ( na ulicy ) a jakos zdjec nadal mnie zaskakuje ( pozytywnie ).

A aprospos 50-tki 1.8... ffaaaajne za ta cene. Jak zrobilem zdjecie 50mm f1.4 to zrotumialem w czym tkwi roznica. Pomijajac plastyke zdjec nie naciskam juz spustu 2-3 razy w celu zlapania ostrosci. O wiele, wiele wiecej zdjec trafionych.
                  Ostatnio edytowany przez toshimitsu; 8124.
                  Positively dirty minded

Komentarz

• Viqy
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 407

Portretówka

Klasyczna ogniskowa dla portretów to powiedzmy 85-135 mm. Jasne, można i szerokim kątem - efekty bywają ciekawe, jednak 85/1.8 wydaje się do tego celu idealnym rozwiązaniem (ze względu na odwzorowanie, odległość od modela/modelki i światło/małą głębię) za rozsądne pieniądze.

Tu mały przykład:
                    85/1.8 na 1.8
                    rpawlak.blogspot.pl

Komentarz

• tatlpz
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 94

ja do tej pory focilem na pelnej klatce z 24-70 i szukam jednak czegos podobnego.To efekt przy 70 bez cropa

i tu

Komentarz

• jinks
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2178

Jeśli głównie do portretu to zostawiłbym kita i dokupił canona 85mm/f1.8. Kup używkę. Jak Ci się nie spodoba to najwyżej sprzedasz i kupisz zooma. Wiem jednak, że sprzedasz dopiero jak będziesz kupował C85/f1.2L
                        Miłego dnia
                        moja www

Komentarz

• budzikk

Jeszcze jednym rozwiązaniem jest po prostu pójść na całość w stałki.

Kupić 85mm i np. 35mm 2.0 albo 28 1.8 jeśli mówisz, że lubisz szerzej czasami.

I myślę, że z kasą się wyrobisz jako tako.

35, 50, 85 mm w stałkach to już całkiem nieźle.

Komentarz

• zaitsev
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1660

Ja bym Ci radził Tamrona 17-50/2.8 (wybrać dobrą sztukę!) + C 85/1.8.

Komentarz

• Opa_Apo
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 226

To forum ma moc! Jeszcze nie dawno można było przeczytać całe masy dyskusji, że 50 na cropa idealna do portretu, bo po przeliczeniu jest dobrze. Teraz nagle wszyscy jak jeden mąż 85 chwalą i kupują. Zadziwiające.

Odpowiadając na twoje pytanie. Skoro masz kase to canon 17-55. 50-55 po cropie będzie odpowiednią ogniskową i będą ładne ze względu na światło. Szersze ogniskowe będą do innych zastosowań. Ja niebardzo lubię portrety z 50. Mając te 85-135 albo jeszcze więcej mam wrażenie, że ta postać aż wychodzi ze zdjęcia, albo to efekt placebo. 24-105 odpada dla mnie całkowicie. Nie lubię ciemnych obiektywów. W razie by jednak na canona 17-55 nie starczyło to tami też jest super. Tylko dobrą sztukę wybrać.

Komentarz

Pracuję...