Obiektyw do fotografowania pociągów

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • suns23
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 17

Ja wykorzystuje do zdjęć pociągów EF 70-200 f/4 L USM. W 90% jest dla mnie wystarczający. Czasem podpinam EF 28-135 3.5-5.6 IS USM. Kilka moich zdjęć

oraz przykład zdjęcia wykonanego obiektywem 28-135 3.5-5.6 IS USM http://rail.phototrans.eu/14,23129,0.html

Komentarz

• wojtas210

No właśnie póki co nie mam jeszcze żadnego obiektywu, stąd było moje zapytanie o jego wybór. Być może na razie kupię kita tak jak napisał oxydum, a jak się oswoję z tematem to już będę wiedział co mi potrzeba.
      Fajnie że odezwał się ktoś kto się zajmuje podobną tematyką.
      Suns23, zdjęcia są w porządku. Właśnie o takie coś mi chodziło. Lubię robić fotki na szlaku. A jak ze stabilizacją? Nie miałeś problemu z ujęciem pociągu podczas ruchu?

Komentarz

• Jago
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1503

Sądzę, że będziesz zmuszony trochę przymykać obiektyw, aby mieć łądną głębię ostrości. Wtedy polecam 17-85 ale obowiązkowo z statywem Ewentualnie jak chcesz mieć coś uniwersalnego, to zastanów się nad 18-200. Uwierz jednemu z przedmówców, że statyw pomaga a nie utrudnia (tym bardziej w zdjęciach nocnych a o takich chyba też wspominałeś).
        C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• wojtas210

Jago ja wierzę i zgadzam się że statyw pomaga,a w zdjęciach nocnych to raczej jest podstawa. Chodzi mi o zdjęcia w dzień na szlaku, bo rzadko się zdarza by ktoś robił fotki pociągów ze statywem, tym bardziej, że przeważnie na szlaku człowiek się przemieszcza a nie stoi w jednym miejscu i taka wycieczka kilkanaście kilometrów z dodatkowym balastem nie jest zbyt przyjemna. Jeżeli lustrzanką cyfrową nie mogę zrobić takiego zdjęcia z ręki, to już chyba wolę pozostać przy analogu, tu raczej problemów nie miałem...

Komentarz

• suns23
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 17

Nie mam żadnych problemów ze "złapaniem" pociągu w ruchu. Najważniejszy jest odpowiedni czas migawki. Stabilizacji praktycznie nie używam.

Komentarz

• MaciekH
              Uzależniony
              • 2006
              • 662

Wojtas, Ty chyba nie czaisz o co wogóle biega w stabilizacji? To "magiczne" coś stabilizuje optyke obiektywu i drgania jakie nań wpływają (np. jak Ci sie łapa trzesie) a nie ustabilizuje Ci w zaden sposob obiektów które są w ruchu! Za duzo reklam chyba sie na oglądałeś...
              20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• wojtas210

Hehe, no wiesz jakby stabilizacja miała stabilizować obiekty w ruchu to nie istniało by w w ogóle pojęcie " pociąg w ruchu". Ale wezmę pod uwagę Twoje słowa, bo czasem lubię łyknąć browara, a masz rację z trzęsącą łapą wszystko zepsuje A reklam nie oglądam, nie mam na to czasu...

Komentarz

• MaciekH
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 662

Twoja ostatnia wypowiedź mija sie troche z tym co pisałeś w pierwszym poście:
                  Zamieszczone przez wojtas210
                  żeby obiektyw był w miarę szybki, jasny i dobrze ostrzył, no i miał stabilizację. Wiadomo że jak obiekt stoi to większego problemu nie ma, ale jeśli się porusza to już trzeba pilnować aby zrobić dobre ujęcie.
                  a jedno z drugim, jakby nie patrzec, nie ma nic wspólnego.
                  20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• timo
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 125

ja pociagi foce zwykle kitem (akurat mam z IS, ale to bez znaczenia), czasami tele -mam w opolu takie jedno miejsce, gdzie nie da sie podejsc (wjazd na most na odrze, foce z drugiego brzegu). kit jest w sam raz, jak sie stoi blisko torow.

p.s. wejdz sobie na GMFK, tak po pierwsze poprzegladaj fotki w galeriii zobacz czym byly robione, a po drugie popytaj na tamtejszym forum - mysle, ze ludzie ktorzy sie tym zajmuja na codzien tez Ci cos doradza.
                    Canon 30D, Canon 7D, Tokina 28-70/2.8, Tokina 80-200/2.8, Canon 70-200/2.8L ISUSM, Canon 50/1.8, Canon 18-55/3.5-5.6 IS, Nissin Di866 Mk 2
                    moje zdjęcia na CB: koncertowe, portrety, nocne

Komentarz

Pracuję...