czas migawki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MaciekH
    Uzależniony
    • 2006
    • 662

Ale jak obie słyszą "walimy na pół gwizdka" to obie walą na pół, bo jedna nie wie o istnieniu drugiej, a samo zdjęcie jest przepalone. No tak "na chłopski rozum" mi wychodzi.

EDIT: Albo i nie Znowu sie nad tym zastanowiłem... Przy błysku pomiarowym jedna przeciez oprócz swojego, bierze też światło z przedbłysku tej drugiej i odwrotnie...
    Ostatnio edytowany przez MaciekH; 5166.
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• micles
      Zablokowany
      • 2006
      • 4359

Osobiście ja jako aparat firmy Canon nie chciałbym dostawać podwojonych informacji, a tym bardziej różnych (bo zakładam, że transmisja po ETTL odbywa się również w stronę lampa -> aparat).

Komentarz

• MaciekH
        Uzależniony
        • 2006
        • 662

A czemu zakładasz że bedą różne?
        20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• micles
          Zablokowany
          • 2006
          • 4359

No na przykład gotowość do błysku. Z tego co pamiętam, to w wizjerze aparatu pojawia się coś, co sygnalizuje, że lampa jest już naładowana. Wprawdzie może znajdziesz dwa czteropaki baterii o idealnie takich samych parametrach, ale po kilkukrotnym ich użyciu mogą już wyjść różnice. (jedna z lamp naładuje się szybciej od drugiej).

Komentarz

• MaciekH
            Uzależniony
            • 2006
            • 662

Zamieszczone przez micles
            No na przykład gotowość do błysku. Z tego co pamiętam, to w wizjerze aparatu pojawia się coś, co sygnalizuje, że lampa jest już naładowana.
            I naprawde patrzysz na ten piorunek? Ja np. dopiero sie dowiedziałem o tym ficzerku i naprawde do tej pory nie przeszkadzało "korzystanie" z diody na lampie... Poza tym, nawet jak sie nie wyrobi z naładowanie, to i tak błyśnie tym co zdążyło naładować, albo jedna wogóle nie błyśnie. Niewielka strata - druga błyśnie mocniej.

Komentarz

• micles
              Zablokowany
              • 2006
              • 4359

Halo! Mnie nie interesuje piorunek, też na niego nie patrzę, tylko na diodę. Mówię o tym, że aparat dostanie 2x info o naładowaniu lampy. Jest to jeden z przykładów informacji, których nie planował Canon przy tworzeniu aparatów. Nie wiem, tym razem teoretyzuję. "Trójnik" może zarówno działać, jak i coś popsuć.

Komentarz

• MaciekH
                Uzależniony
                • 2006
                • 662

Nie wiem, tym razem teoretyzuję. "Trójnik" może zarówno działać, jak i coś popsuć.
                Eee, wydaje mi sie, ze jesli chodzi o kwestie techniczne, to jest to bezpieczne w użytkowaniu, inaczej nie sprzedawali by tego.

A z drugiej strony, myślisz że jak działają w wireless'ie to slave przekazuje do mastera podczerwienią stan naładowania kondensatora? Szczerze watpie.

Może ktoś zna jakieś szczegóły jakie dane idą jeszcze z lampy do body?

Komentarz

• pjakusz
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 269

Szczególnie, że chyba jeszcze nikt nie rozkminił trójnika ETTL, także jedynie jedną na kablu, a drugą w slave'ie
                  Tutaj jest chyba taka rozkminka:
                  http://allegro.pl/item529423110

Komentarz

• MaciekH
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 662

Zamieszczone przez pjakusz
                    Tutaj jest chyba taka rozkminka:
                    http://allegro.pl/item529423110
                    Nieee noooo! Bystrzacha z Ciebie! Nie wyświetliło sie u Ciebie 11 kolejny postów, po tym który zacytowałeś? W których to miedzy inny zastanawiamy sie nad działaniem tego?

Komentarz

Pracuję...