Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Od kwietnia 2008 posiadam aparat EOS 450D.
Aparat został zakupiony w polsce, jestem pierwszym właścicielem.
Zasadniczo nie mam z nim problemów.
Tuż po zakupieniu pojawił się err99, tylko raz i nie jestem w stanie określić przyczyn w/w błędu.
Drugi problem to zapis zdjęć na karcie, a dokładniej ich nazwy.
Jakieś dwa miesiące po zakupie zauważyłem,
że niektóre zdjęcia nie są zapisywane w formacie Img_xxxx.jpg
gdzie xxxx to oczywiście numer kolejny zdjęcia.
Część zdjęć zapisywana była jako _mg_xxxx.jpg
Wszystko wróciło do normy, gdy zresetowałem aparat do ustawień fabrycznych.
W ubiegłym tygodniu problem powrócił.
Czy ktoś wie co jest tego powodem?
Wykonane zdjęcia archiwizuję w "swoim" formacie Dxxxxxxx.jpg
Nie jest więc dla mnie problemem wspomniane _mg...
Jednak uważam, że jeśli jest to błąd np. w oprogramowaniu,
to wartoby coś z tym zrobić :-)
Swoją drogą brakuje mi możliwości zmiany nazw zdjęć na etapie aparatu.
Nie spotkałem się z możliwością zmiany nazw plików w żadnym aparacie,
ale może czegoś nie wiem?
Er99 może być łagodny i niczego nie zapowiadać - pojawi sie raz lub dwa razy i nigdy więcej, albo może być zwiastunem problemu. U ciebie to pewnie ten pierwszy bo wiele czasu minęło od czasu kiedy go zobaczyłeś. Drugi kłopot: _mg_xxxx.jpg taki format zapisu jest po przejściu na Adobe RGB, strona 87 instrukcji - też na tym wpadłem .
W ten sposób można już po nazwie rozpoznać, które zdjęcie zostało wykonane w sRGB (img_xxx.jpg), a które w Adobe RGB (_mg_xxxx.jpg), bez grzebania w EXIF-ie, i wiedzieć, dlaczego zdjęcie -img_xxxx.jpg jest takie blade...
Rozumiem (nie wnikając w szczegóły) że lepiej w C 450D ustawić profil Adobe RGB? Dzięki...Pozdrawiam...
wniknij w szczegóły WARTO ułatwi Ci to zrozumienie obróbki kolorystycznej fotografii na kompie, prawidłowy ich wydruk - samodzielny oraz znacznie poprawi Twoją komunikację z labami - w zakresie co widzę na monitorze , a co na odbitce.:-D
HMMM.. Drukować zdjęć i tak nie będę... Uważam, że bez naprawdę dobrego sprzętu "drukarskiego" mija się to z celem... Co do wnikania.... Absolutnie tak robię... Przeczytałem artykuł Janusza B. i kolegi... Wrzuciłem do "ulubionych" i wydrukowałem żeby mieć na półce, obok łóżka... Monitor próbowałem kalibrować.... ale chyba to przesada w moim przypadku... Miałem na dzieję na odpowiedź typu: "przełącz na Adobe"... A tak przy okazji....Rozumiem że posiadasz D450 i korzystasz z przejściówek na M42?
HMMM.. Drukować zdjęć i tak nie będę... Uważam, że bez naprawdę dobrego sprzętu "drukarskiego" mija się to z celem...
rozumiem, ze zlecasz do labu - wtedy to dopiero warto wiedzieć czego się oczekuje:-D
Zamieszczone przez ggrzybek
Monitor próbowałem kalibrować.... ale chyba to przesada w moim przypadku...
nie to nie przesada nawet użycie programowego AdobeGamma - to lepiej niż nic. Mnie udało się skalibrować laptopa (staruszek AcerTravelMate240) przy pomocy udostępnionego kalibratora - różnica kolosalna- byłem w szoku...barwnym:-D i w planach zakup kalibratora (eh budzet...)
Miałem na dzieję na odpowiedź typu: "przełącz na Adobe"...
tak przełącz na Adobe..
A tak przy okazji....Rozumiem że posiadasz D450 i korzystasz z przejściówek na M42?
dobrze się domyślasz -tak jak w opisie - obiektywy miałem-parę ładnych lat kurzyły sie na półce:-D - przeszedłem przez wczesny etap cyfrówek i fociłem Sony W5 - aż lustrzanki zaczęły mieć dostępną $$$
Profil Adobe RGB - wyłącznie przy założeniu obróbki w Photo Shopie i przekonwertowania później do sRGB. W pozostałych przypadkach sRGB (a więc w ogromnej większości przypadków).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W zasadzie powinienem napisać:
Profil Adobe RGB - wyłącznie przy założeniu obróbki w Photo Shopie i przekonwertowania później do sRGB. W pozostałych przypadkach od razu sRGB.
Ostatnio edytowany przez rychu; 8204.
Powód: Automerged Doublepost
Zamieszczone przez rychu;581060
W zasadzie powinienem napisać:
Profil Adobe RGB - wyłącznie przy założeniu obróbki w Photo Shopie i przekonwertowania później do sRGB. W pozostałych przypadkach [B
od razu [/B]sRGB.
SznownyrychuW zasadzie powinieneś napisać ZAWSZE w AdobeRGB -bo to daje możliwość obróbki w PS - niezależnie do czego zdjęcie (a właściwie plik) będzie później użyte.
Kto nie dokonuje obróbki zdjęć wykonanych technika cyfrową programowo chociażby w minimalnym stopniu ( nie chodzi mi tu o tworzenie grafiki komputerowej)
Jest taki na forum CB lub u braci Żółtych
Jeśli nie stosujesz i nie planujesz obróbki w programach graficznych (PS - nie jest jedynym-tak na marginesie) = robisz zdjęcia aparatem analogowym i obrabiasz je w ciemni - co jest równe technikom szlachetnym i zanikającym:-D
Pozostaniemy każdy przy swoim zdaniu - 90% fotografii nie obrabiam - dla mnie nie ma takiej potrzeby (wykadrowanie, drobna zmiana jasności, lekkie wyostrzenie to nie obróbka, wymagająca profilu Adobe RGB). Poza tym profil Adobe RGB nie jest warunkiem późniejszej obróbki w PS, jeśli mam taki zamiar - używam RAW-ów. Adobe RGB jest, wg mojej wiedzy potrzebny przy publikacjach prasowych (może ktoś z sznownych kolegów rozszerzy ten temat).
SznownyrychuW zasadzie powinieneś napisać ZAWSZE w AdobeRGB -bo to daje możliwość obróbki w PS - niezależnie do czego zdjęcie (a właściwie plik) będzie później użyte.
Co to za bzdury ? sRGB nie daje takiej możliwości ? Wiesz w ogóle o czym piszesz i co to ustawienie zmienia ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez rychu
Adobe RGB jest, wg mojej wiedzy potrzebny przy publikacjach prasowych (może ktoś z sznownych kolegów rozszerzy ten temat).
Adobe RGB nie jest generalnie do niczego potrzebny (lub może lepiej - niezbędny) - to przestrzeń o szerszym gamucie niż sRGB w tym wydaniu o którym tu rozmawiamy (ustawienia w aparacie) i nic więcej. RAW i tak jest bezprofilowy i profil jest nadawany dopiero w postprocessie więc nie zaprzątałbym sobie specjalnie głowy tym temat i raczej unikał tekstów w stylu "zawsze do obróbki w PS" jak większość w ACR ma ustawione 8 bitów i sRGB...
Ostatnio edytowany przez Krzychu; 475.
Powód: Automerged Doublepost
Co to za bzdury ? sRGB nie daje takiej możliwości ? Wiesz w ogóle o czym piszesz i co to ustawienie zmienia ?
Wiem co zmienia, i wiem rownież jak to w praktyce wyglada tj. najczęściej robię RAW + jpg . I wtedy plik w jpg - lepiej jak jest AdobeRGB.
I poddaje go obróbce w PS - bez wygibasów.
Bo cala linia aparat-ekran-drukarka może byc ustawiona w profilu Adobe.
Jeśli ekran lub drukarka NIE pracuja w AdobeRGB - to sposób wyswietlania ( a wlasciwie przekształcania barw przebiega nieliniowo) co daje lepsze efekty końcowe.
Pewnie, że mozna wszystko robić przetwarzając RAW-y.
RAW - jest bezcenny. Ale ma swoje ograniczenie.
Jak masz na to duuuuużooooooo czasu.
Ja - i pewnie spora część forumowiczów nie. Dlatego w aparacie mam jpg.
P.S . Generalnie celem robienia zdjęć jest ich...publikacja! ( niezależnie od formy i liczby ogladających )
Komentarz