EOS 450D -błędy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tauryd

EOS 450D -błędy

Od kwietnia 2008 posiadam aparat EOS 450D.
    Aparat został zakupiony w polsce, jestem pierwszym właścicielem.
    Zasadniczo nie mam z nim problemów.
    Tuż po zakupieniu pojawił się err99, tylko raz i nie jestem w stanie określić przyczyn w/w błędu.
    Drugi problem to zapis zdjęć na karcie, a dokładniej ich nazwy.
    Jakieś dwa miesiące po zakupie zauważyłem,
    że niektóre zdjęcia nie są zapisywane w formacie Img_xxxx.jpg
    gdzie xxxx to oczywiście numer kolejny zdjęcia.
    Część zdjęć zapisywana była jako _mg_xxxx.jpg
    Wszystko wróciło do normy, gdy zresetowałem aparat do ustawień fabrycznych.
    W ubiegłym tygodniu problem powrócił.
    Czy ktoś wie co jest tego powodem?
    Wykonane zdjęcia archiwizuję w "swoim" formacie Dxxxxxxx.jpg
    Nie jest więc dla mnie problemem wspomniane _mg...
    Jednak uważam, że jeśli jest to błąd np. w oprogramowaniu,
    to wartoby coś z tym zrobić :-)
    Swoją drogą brakuje mi możliwości zmiany nazw zdjęć na etapie aparatu.
    Nie spotkałem się z możliwością zmiany nazw plików w żadnym aparacie,
    ale może czegoś nie wiem?
  • swnw
    Początki nałogu
    • 2005
    • 275

Witam,

Er99 może być łagodny i niczego nie zapowiadać - pojawi sie raz lub dwa razy i nigdy więcej, albo może być zwiastunem problemu. U ciebie to pewnie ten pierwszy bo wiele czasu minęło od czasu kiedy go zobaczyłeś. Drugi kłopot:
    _mg_xxxx.jpg taki format zapisu jest po przejściu na Adobe RGB, strona 87 instrukcji - też na tym wpadłem .

Powodzenia w Nowym Roku, swnw.

Komentarz

• rychu
      Bywalec
      • 2006
      • 242

W ten sposób można już po nazwie rozpoznać, które zdjęcie zostało wykonane w sRGB (img_xxx.jpg), a które w Adobe RGB (_mg_xxxx.jpg), bez grzebania w EXIF-ie, i wiedzieć, dlaczego zdjęcie -img_xxxx.jpg jest takie blade...

Komentarz

• ggrzybek

Zamieszczone przez rychu
        i wiedzieć, dlaczego zdjęcie -img_xxxx.jpg jest takie blade...
        To znaczy....Dlaczego...? Pytam równiez jako szczęśliwy posiadacz 450D?

Komentarz

• krzysztofr
          Bywalec
          • 2008
          • 233

Bo profil Adobe RGB obejmuje więcej kolorów niż srgb.
          Więcej o kolorach (warto przeczytać): http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520
          Krzysztof Rogoziński | fotografia
          http://krzysztofr.deviantart.com/

Komentarz

• ggrzybek

Zamieszczone przez krzysztofr
            Bo profil Adobe RGB obejmuje więcej kolorów niż srgb.[/URL]
            Rozumiem (nie wnikając w szczegóły) że lepiej w C 450D ustawić profil Adobe RGB? Dzięki...Pozdrawiam...

Komentarz

• mamut9
              Bywalec
              • 2008
              • 119

Zamieszczone przez ggrzybek
              Rozumiem (nie wnikając w szczegóły) że lepiej w C 450D ustawić profil Adobe RGB? Dzięki...Pozdrawiam...
              wniknij w szczegóły WARTO ułatwi Ci to zrozumienie obróbki kolorystycznej fotografii na kompie, prawidłowy ich wydruk - samodzielny oraz znacznie poprawi Twoją komunikację z labami - w zakresie co widzę na monitorze , a co na odbitce.:-D
              Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:

Komentarz

• ggrzybek

HMMM.. Drukować zdjęć i tak nie będę... Uważam, że bez naprawdę dobrego sprzętu "drukarskiego" mija się to z celem... Co do wnikania.... Absolutnie tak robię... Przeczytałem artykuł Janusza B. i kolegi... Wrzuciłem do "ulubionych" i wydrukowałem żeby mieć na półce, obok łóżka... Monitor próbowałem kalibrować.... ale chyba to przesada w moim przypadku... Miałem na dzieję na odpowiedź typu: "przełącz na Adobe"... A tak przy okazji....Rozumiem że posiadasz D450 i korzystasz z przejściówek na M42?

Komentarz

• mamut9
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 119

HMMM.. Drukować zdjęć i tak nie będę... Uważam, że bez naprawdę dobrego sprzętu "drukarskiego" mija się to z celem...
                  rozumiem, ze zlecasz do labu - wtedy to dopiero warto wiedzieć czego się oczekuje:-D
                  Monitor próbowałem kalibrować.... ale chyba to przesada w moim przypadku...
                  nie to nie przesada nawet użycie programowego AdobeGamma - to lepiej niż nic. Mnie udało się skalibrować laptopa (staruszek AcerTravelMate240) przy pomocy udostępnionego kalibratora - różnica kolosalna- byłem w szoku...barwnym:-D i w planach zakup kalibratora (eh budzet...)
                  Miałem na dzieję na odpowiedź typu: "przełącz na Adobe"...
                  tak przełącz na Adobe..
                  A tak przy okazji....Rozumiem że posiadasz D450 i korzystasz z przejściówek na M42?
                  dobrze się domyślasz -tak jak w opisie - obiektywy miałem-parę ładnych lat kurzyły sie na półce:-D - przeszedłem przez wczesny etap cyfrówek i fociłem Sony W5 - aż lustrzanki zaczęły mieć dostępną $$$

Komentarz

• rychu
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 242

Profil Adobe RGB - wyłącznie przy założeniu obróbki w Photo Shopie i przekonwertowania później do sRGB. W pozostałych przypadkach sRGB (a więc w ogromnej większości przypadków).
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    W zasadzie powinienem napisać:
                    Profil Adobe RGB - wyłącznie przy założeniu obróbki w Photo Shopie i przekonwertowania później do sRGB. W pozostałych przypadkach od razu sRGB.
                    Ostatnio edytowany przez rychu; 8204. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• mamut9
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 119

Zamieszczone przez rychu;581060
                      W zasadzie powinienem napisać:
                      Profil Adobe RGB - wyłącznie przy założeniu obróbki w Photo Shopie i przekonwertowania później do sRGB. W pozostałych przypadkach [B
                      od razu [/B]sRGB.
                      Sznowny rychu W zasadzie powinieneś napisać ZAWSZE w AdobeRGB -bo to daje możliwość obróbki w PS - niezależnie do czego zdjęcie (a właściwie plik) będzie później użyte.
                      Kto nie dokonuje obróbki zdjęć wykonanych technika cyfrową programowo chociażby w minimalnym stopniu ( nie chodzi mi tu o tworzenie grafiki komputerowej)
                      Jest taki na forum CB lub u braci Żółtych

Jeśli nie stosujesz i nie planujesz obróbki w programach graficznych (PS - nie jest jedynym-tak na marginesie) = robisz zdjęcia aparatem analogowym i obrabiasz je w ciemni - co jest równe technikom szlachetnym i zanikającym:-D

Komentarz

• rychu
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 242

Pozostaniemy każdy przy swoim zdaniu - 90% fotografii nie obrabiam - dla mnie nie ma takiej potrzeby (wykadrowanie, drobna zmiana jasności, lekkie wyostrzenie to nie obróbka, wymagająca profilu Adobe RGB). Poza tym profil Adobe RGB nie jest warunkiem późniejszej obróbki w PS, jeśli mam taki zamiar - używam RAW-ów. Adobe RGB jest, wg mojej wiedzy potrzebny przy publikacjach prasowych (może ktoś z sznownych kolegów rozszerzy ten temat).

Komentarz

• krzysztofr
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 233

Skoro używasz formatu raw to profil kolorystyczny ustawiony w aparacie nie gra roli. Dopiero podczas wywoływania pliku wybierasz docelowy profil.
                          Krzysztof Rogoziński | fotografia
                          http://krzysztofr.deviantart.com/

Komentarz

• Krzychu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3611

Zamieszczone przez mamut9
                            Sznowny rychu W zasadzie powinieneś napisać ZAWSZE w AdobeRGB -bo to daje możliwość obróbki w PS - niezależnie do czego zdjęcie (a właściwie plik) będzie później użyte.
                            Co to za bzdury ? sRGB nie daje takiej możliwości ? Wiesz w ogóle o czym piszesz i co to ustawienie zmienia ?
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Zamieszczone przez rychu
                            Adobe RGB jest, wg mojej wiedzy potrzebny przy publikacjach prasowych (może ktoś z sznownych kolegów rozszerzy ten temat).
                            Adobe RGB nie jest generalnie do niczego potrzebny (lub może lepiej - niezbędny) - to przestrzeń o szerszym gamucie niż sRGB w tym wydaniu o którym tu rozmawiamy (ustawienia w aparacie) i nic więcej. RAW i tak jest bezprofilowy i profil jest nadawany dopiero w postprocessie więc nie zaprzątałbym sobie specjalnie głowy tym temat i raczej unikał tekstów w stylu "zawsze do obróbki w PS" jak większość w ACR ma ustawione 8 bitów i sRGB...
                            Ostatnio edytowany przez Krzychu; 475. Powód: Automerged Doublepost
                            Pozdrowienia,
                            KZ
                            KZ Aviation Photography

Komentarz

• mamut9
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 119

Zamieszczone przez Krzychu
                              Co to za bzdury ? sRGB nie daje takiej możliwości ? Wiesz w ogóle o czym piszesz i co to ustawienie zmienia ?
                              Wiem co zmienia, i wiem rownież jak to w praktyce wyglada tj. najczęściej robię RAW + jpg . I wtedy plik w jpg - lepiej jak jest AdobeRGB.
                              I poddaje go obróbce w PS - bez wygibasów.
                              Bo cala linia aparat-ekran-drukarka może byc ustawiona w profilu Adobe.
                              Jeśli ekran lub drukarka NIE pracuja w AdobeRGB - to sposób wyswietlania ( a wlasciwie przekształcania barw przebiega nieliniowo) co daje lepsze efekty końcowe.
                              Pewnie, że mozna wszystko robić przetwarzając RAW-y.
                              RAW - jest bezcenny. Ale ma swoje ograniczenie.
                              Jak masz na to duuuuużooooooo czasu.
                              Ja - i pewnie spora część forumowiczów nie. Dlatego w aparacie mam jpg.

P.S . Generalnie celem robienia zdjęć jest ich...publikacja! ( niezależnie od formy i liczby ogladających )

Komentarz

Pracuję...