Jak sprawdzić 20D przy zakupie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paul
    Coś już napisał
    • 2005
    • 85

Jak sprawdzić 20D przy zakupie

Jako nowa osoba na forum - witam wszystkich!

Mam zamiar kupić wkrótce 20D z 17-40/4L (krajobraz + ogólnie) i 50/1.8 (portret). Zależy mi na robieniu możliwie dużych wydruków, więc oczekuję od zestawu wysokiej jakości i ostrości zdjęć. W związku z tym proszę o rady, co mogę/powinienem zrobić przy zakupie aby uniknąć późniejszych kontaktów z serwisem.

Z góry dziękuję za pomoc.

P

p.s. Dodam tylko, że na temat FF/BF przeczytałem już chyba dość, żeby być w stanie to sprawdzić, ale będę wdzięczny za uwagi jak to zrobić w warunkach "polowych"

• muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Zamieszczone przez Paul
    p.s. Dodam tylko, że na temat FF/BF przeczytałem już chyba dość, żeby być w stanie to sprawdzić, ale będę wdzięczny za uwagi jak to zrobić w warunkach "polowych"
    Tak samo jak w "niepolowych" - zabrać ze sobą kartę, baterię, wydrukowany któryś z testów - i pstrykać. Solidny sprzedawca powinien udostępnić body przynajmniej na kilkanaście minut - w ciągu takiego czasu można się pokusić nawet o konkretny test ze statywem.

Więcej sie chyba zrobić nie da - to jedyny "test", który można przeprowadzić na szybkiego i który ma w miarę oczywiste wyniki.
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Paul
      Coś już napisał
      • 2005
      • 85

Zamieszczone przez muflon
      Więcej sie chyba zrobić nie da - to jedyny "test", który można przeprowadzić na szybkiego i który ma w miarę oczywiste wyniki.
      OK. Ale FF/BF jest wadą dobrze opisaną - i usuwalną - kwestia determinacji w serwisie. A co z np. z kurzem i innymi paprochami - przy jakich ustawieniach są najbardziej widoczne? Był również wątek nt. "nietrzymania" AF Lock - chyba nie do końca rozstrzygnięty. Chciałbym się dowiedzieć, o doświadczeniach innych osób - zarówno tych dotyczących ogólnie apartów jak i specyficznych dla 20D.

P

Komentarz

• Arkan
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1401

Zamieszczone przez Paul
        Zależy mi na robieniu możliwie dużych wydruków, więc oczekuję od zestawu wysokiej jakości i ostrości zdjęć.
        Proponuję średni format - za 8000 PLN kupisz całkiem przyzwoity zestaw. Cyfra do wydruków dużgo formatu będzie znacznie ustępowała jakością.

Arkan
        Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Zamieszczone przez Paul
          A co z np. z kurzem i innymi paprochami - przy jakich ustawieniach są najbardziej widoczne?
          Na matrycy - fotka białej kartki przy f/32. Statyw niewymagany. Na matówce - spojrzenie przez wizjer. W innych miejscach - chyba tylko spojrzenie do środka body?.

Komentarz

• Paul
            Coś już napisał
            • 2005
            • 85

Zamieszczone przez Arkan
            Proponuję średni format - za 8000 PLN kupisz całkiem przyzwoity zestaw.
            Wiem - początkowo poważnie rozważałem średni format.

Zamieszczone przez Arkan
            Cyfra do wydruków dużgo formatu będzie znacznie ustępowała jakością.
            20D jest kompromisem między wielkością wydruku a łatwością np. powtórzenia ujęcia. Poza tym na raziezałamuje mnie myślenie o czekaniu na odbitki, żeby zobaczyć, co wyszło - zrobiłem się trochę wygodny z cyfrą. Ale masz rację - możliwe, że docelowo skończy się czymś większym.

Komentarz

• Paul
              Coś już napisał
              • 2005
              • 85

chyba tylko spojrzenie do środka body?.
              ?????

tzn. czy można coś stwierdzić, zaglądając do środka?
              Ostatnio edytowany przez Paul; 1816.

Komentarz

• Paul
                Coś już napisał
                • 2005
                • 85

W sumie test będzie dotyczył i body i obiektywu - czy można prosić też o uwagi nt. sprawdzenia równocześnie 17-40L?

p.s. możliwe, że powinien być z tego oddzielny wątek w obiektywach, ale w sumie piszemy o zestawie - pozostawiam to do decyzji moderatorów.

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Zamieszczone przez Paul
                  W sumie test będzie dotyczył i body i obiektywu - czy można prosić też o uwagi nt. sprawdzenia równocześnie 17-40L?
                  Moje uwagi były ogólne - choć 17-40 jest "sprawdzić" nieco trudniej, bo mniej widać przesunięcia GO. Najlepiej przysunąć się w miarę blisko do obrazka testowego (17-40 ma chyba minimalną odległość ostrzenia dwadzieścia-parę cm)

Zamieszczone przez Paul
                  p.s. możliwe, że powinien być z tego oddzielny wątek w obiektywach, ale w sumie piszemy o zestawie - pozostawiam to do decyzji moderatorów.
                  Hmm, jeśli nie zauważyłeś, wątek już został przeniesiony do właściwej kategorii ;-)

Komentarz

• Paul
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 85

17-40 jest "sprawdzić" nieco trudniej
                    A jak najlepiej sprawdzić CA? Ew. inne wady obiektywu?

Komentarz

• Paul
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 85

Tak samo jak w "niepolowych" ...- zabrać ze sobą kartę, baterię, wydrukowany któryś z testów - i pstrykać. Solidny sprzedawca powinien udostępnić body przynajmniej na kilkanaście minut - w ciągu takiego czasu można się pokusić nawet o konkretny test ze statywem.
                      Czy będzie można oceić ew. FF/BF na wyświetlaczu w aparacie? Czy może trzeba zabrać ze sobą compa?

Dotyczy również sprawdzenia obiektywu.
                      Ostatnio edytowany przez Paul; 1816.

Komentarz

• muflon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 6763

Zamieszczone przez Paul
                        A jak najlepiej sprawdzić CA?
                        Jejku, no z definicji...

Q: Czym się objawia CA?
                        A: Fioletowymi obwódkami na styku obszarów o dużej różnicy kontrastów (czarne gałęzi na jasnym, białym tle)
                        Q: Jak sprawdzić czy obiektyw ma CA?
                        A: yyy... eee... no, może by spróbować takie zdjęcie zrobić??

Przy czym w obiektywach "lepszych niż najgorsze", CA jest raczej cechą wspólną dla całej serii, a nie konkretnego egzemplarza. Z tego co pamiętam, to 17-40 jest jednym z lepszych szkieł pod tym względem.

Komentarz

• muflon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 6763

Zamieszczone przez Paul
                          Czy będzie można oceić ew. FF/BF na wyświetlaczu w aparacie? Czy może trzeba zabrać ze sobą compa?
                          Lepiej zabrać. Aczkolwiek w porządnym sklepie nie powinno być problemów z udostępnieniem maszyny z czytnikiem CF.

Komentarz

• tiberek
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 128

Dawno w Polsce nie kupowałeś widzę... jak byłem w sklepie Canona w W-wie to wilkiem na mnie patrzyli, że im 'd' zawracam, bo im się tak miło nic nie robiło.
                            Na pytanie czy mogę potestować aparat stwierdzili, że nie bo baterii nie mają naładowanej. Ja im na to, że mam swoją... i że chciałbym, żeby podpieli ten obiektyw co jest w gablocie. Bez zastanowania usłyszałem "kolega zabrał klucze od gabloty i będzie za godzinę". Tak się sprzedaje body 20D za (o ile pamiętam) 6999zł. I tyle było sprawdzania 20D.

Komentarz

• Paul
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 85

Podsumowując:

I. Do sklepu wziąć ze sobą:
                              1. Laptopa
                              2. Kartę CF
                              3. Naładowaną baterię do apartu
                              4. Kartę do testu FF/BF
                              5. Statyw

II. W sklepie sprawdzić
                              1. Paprochy widoczne na matówce/w wizjerze
                              2. Paprochy/kurz na filtrze/matrycy - wyjdą na fotce białej kartki przy f/32
                              3. Gorące/zgaszone piksele matrycy - białe/czarne tło
                              4. FF/BF wg. karty testowej - kwestia czy warto walczyć o boczne punkty AF

Oddzielnym tematem jest test obiektywu.

Zamieszczone przez tiberek
                              ... jak byłem w sklepie Canona w W-wie to wilkiem na mnie patrzyli, że im 'd' zawracam
                              Na szczęście będę kupował w zaprzyjaźnionym sklepie :-D

Komentarz

Pracuję...