Niedrogi zestaw do fotografii sportowej

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • artur_siara
    • 2025
    • 1

Niedrogi zestaw do fotografii sportowej

Cześć
    Jest to mój pierwszy post na tym forum więc witam Was.

Mam prośbę o radę. Chciałbym nabyć zestaw (body + teleobiektyw) do robienia zdjęć na hali sportowej (siatkówka). Bardziej amatorsko niż profesjonalnie. Zdjęcia będą zamieszczane na stronie internetowej klubu.
    Odgrzebałem mój stary zestaw Pentaxa K100d z obiektywem sigma 70-300 f4-5,6 ale to raczej do tego typu zdjęć się nie nada.

Szukam zestawu używanego w granicach 3000 zł. Co byście w takich pieniądzach polecili?

Pozdrawiam
  • Bangi
    Moderator
    • 2010
    • 5499

Ciężko będzie w tym budżecie coś polecić. Dobrze by mieć było co najmniej jakieś 70-200/2.8 i do do tego jakieś body pełnoklatkowe, bo nie unikniesz krótkich czasów by mrozić ruch.
    SAMOLOTY CB
    SAMOLOTY lotnictwo.net
    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• becekpl
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 4318

na początek C 7D + L 70-200 f4
      Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
      Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Bangi
        Moderator
        • 2010
        • 5499

Zamieszczone przez becekpl
        na początek C 7D + L 70-200 f4
        Przecież to wypluje taki szum... Wiem, bo miałem przez chwile 7d. Niesamowity generator szumu na ISO powyżej 200
        SAMOLOTY CB
        SAMOLOTY lotnictwo.net
        SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• solti
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1159

W tym budżecie nie podjąłbym się zakupu sprzętu do siatkówki na hali. Minimum to EF 70-200/2,8 + jakieś body FF. Ale to już napisał Bangi. Myślę, że minimalny budżet to ok. 5 tysięcy.
          Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
          galeria na forum Canon-board
          galeria na stronie lotnictwo.net.pl
          galeria.solti.pl

Komentarz

• cauchy
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2939

w tym budżecie nic mi nie przychodzi do głowy
            najtańszy sensowny zestaw to EF 70-200 2.8 (pierwszy, bez stabilizacji) - 2500zł, używany 5D mark III (ten z normalnym AF) - od 1500zł w górę
            EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
            Flickr | YT

Komentarz

• Dawid_Gaszynski
              Bywalec
              • 2011
              • 138

Nie wymyśli się tu nic genialnego. Cudów nie ma.
              - używane 70-200 2.8 Canona i tylko Canona. Szczególnie jakieś stare Sigmy i Tamrony okazywały się badziewiem w praktyce. AF i celność tego była żadna w porównaniu nawet do starego Canona. 2.8 a nie 4.0, bo 4.0 nie będzie w używce wiele tańszy, a nie da możliwości sensownego robienia zdjęć.
              - jeżeli już bardzo trzeba ciąć koszty to ciągle jestem zdania, że lepiej 70-200 2.8 z jakąś puszką starą na cropie niż pełna klatka z byle jakim obiektywem.
              - ostatnio sprzedałem 6D za 1000 zł i 70-200 2.8 Canona za 2200 chyba. Także można coś czasem dostać używanego.
              Dawid Gaszyński

Komentarz

• cauchy
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2939

6D z trzema klatkami na sekunde i jednym czujnikiem krzyżowym do sportu... da się, ale ominie się mase fajnych sytuacji
                EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                Flickr | YT

Komentarz

Pracuję...