Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Aktualnie mam 400D z Canon 50mm/1.8, Sigma 70-200/2.8 i planuje zmienić puszkę (bo już nie starcza do moich potrzeb) - stąd pytanie co wybrać.
Zdjęcia robię głównie reporterka, portety, krajobraz (przy reporterce w moim wypadku prędkość zdjęć nie jest problematyczna dlatego tak bardzo 40D nie przemawia do mnie pod tym względem).
Powody zmiany:
- za duże szumy (często-gęsto robie zdjęcia z dużym ISO),
- różne dziwne zachowania aparatu - przy full auto ustawia np. 2.8 z czasem 1/100, w trybie AV przy f/2.8 daje czas 1/10, a w trybie M przy f/2.8 i 1/100 twierdzi ze zdjęcie będzie za ciemne,
- brak szczelności - jakoś mam dziwne obawy brać aparat na plażę,
5d:
+pełne FF,
+ amatorskie HighEnd,
+ szybki start (według specyfikacji 0.2sekundy)
+ ISO 50
40d
+ szybkość 6kl/s
+ nowy RAW II (ponoć mniejsze rozmiary plików)
Przyznaje, że jeszcze obu nie "macałem" (wiem, że to jest najważniejszy parametr , ale chętnie poczytałbym opinie lepszych ode mnie.
Update: różnica cenowa jest do zaakceptowania (pod warunkiem, że cena/możliwości to zrekompensuje).
Aktualnie mam 400D z Canon 50mm/1.8, Sigma 70-200/2.8 i planuje zmienić puszkę (bo już nie starcza do moich potrzeb) - stąd pytanie co wybrać.
Zdjęcia robię głównie reporterka, portety, krajobraz (przy reporterce w moim wypadku prędkość zdjęć nie jest problematyczna dlatego tak bardzo 40D nie przemawia do mnie pod tym względem).
Powody zmiany:
- różne dziwne zachowania aparatu - przy full auto ustawia np. 2.8 z czasem 1/100, w trybie AV przy f/2.8 daje czas 1/10, a w trybie M przy f/2.8 i 1/100 twierdzi ze zdjęcie będzie za ciemne,
5d:
+pełne FF,
+ amatorskie HighEnd,
+ ISO 50
40d
+ szybkość 6kl/s
Przyznaje, że jeszcze obu nie "macałem" (wiem, że to jest najważniejszy parametr , ale chętnie poczytałbym opinie lepszych ode mnie.
Update: różnica cenowa jest do zaakceptowania (pod warunkiem, że cena/możliwości to zrekompensuje).
Widzę że szukasz powodu żeby kupić nową zabawkę ;-) Ani jeden ani drugi szczelny nie jest, 14-bitowy RAW w 40D jest większy niż w porównywalnych aparatach (pewnie wciąż mniejszy niż w 5D ze względu na rozmiar matrycy), wymienianie szybkiego startu to ma raczej sens przy porównaniu do kompakta... Może byś tak napisał co chcesz fotografować ?
Powody zmiany:
5d:
+pełne FF,
+ amatorskie HighEnd,
+ ISO 50
40d
+ szybkość 6kl/s
Myślę że wymiana sprzętu szczególnie jeśli chodzi o nastawy aparatu w różnych trybach nie pomoże .... nadal będzie się "dziwnie" zachowywał. Z prostej przyczyny ... to fotograf ma problemy ze znajomością instrukcji obsługi a nie sprzęt z pomiarem światła.
Tak jak napisał poprzednik żadne z tych body nie jest uszczelniane. Wszystkie startują niemalże tak samo szybko.
Napisz że masz ochotę na nową puszkę i będzie wiadomo o co chodzi 40d da Ci lepszy AF, 5d natomiast wizjer i jakość zdjęć. Weź no poczytaj jeszcze wątki na ich temat bo brakuje Ci podstawowej wiedzy.
Powody zmiany:
.
A kadr jest 100% ten sam? Swiatlo identyczne? Statyw uzyty?
ISO to samo?, pomiar swiatla ten sam?
Widzę że szukasz powodu żeby kupić nową zabawkę ;-) Ani jeden ani drugi szczelny nie jest, 14-bitowy RAW w 40D jest większy niż w porównywalnych aparatach (pewnie wciąż mniejszy niż w 5D ze względu na rozmiar matrycy), wymienianie szybkiego startu to ma raczej sens przy porównaniu do kompakta... Może byś tak napisał co chcesz fotografować ?
Przecież napisałem:
Zamieszczone przez gaidin
Na 1D mnie nie stać więc kompromisem jest 5d/40d pod względem szczelności.
Zamieszczone przez Michu (Pentax)
Mógłbyś napisać w jaki sposób przerosłeś tę puszkę? Co Ci w niej "nie starcza"?
Wysokie szumy (często muszę robić zdjęcia na dużym ISO - już przy 400 mi przeszkadzają.Przy 1600 są już dla mnie nie akceptowalne, a często muszę się nim posiłkować.
Obudowa mi przeszkadza, źle leży w ręce (tak wiem, mogłem zwrócić na to uwagę przy zakupie).
Zamieszczone przez McKane
Myślę że wymiana sprzętu szczególnie jeśli chodzi o nastawy aparatu w różnych trybach nie pomoże .... nadal będzie się "dziwnie" zachowywał. Z prostej przyczyny ... to fotograf ma problemy ze znajomością instrukcji obsługi a nie sprzęt z pomiarem światła.
Możesz rozwinąć temat? czytałem instrukcję i nie znalazłem tam informacji "full auto" da ci inne parametry zdjęcia niż te same ustawienia na M.
Tak jak napisał poprzednik żadne z tych body nie jest uszczelniane. Wszystkie startują niemalże tak samo szybko.
Tutaj mogę się mylić - ale wydawało mi się, że jednak XXd/Xd jest szczelniejsze i lepiej wykonane body niż 400D.
Napisz że masz ochotę na nową puszkę i będzie wiadomo o co chodzi
Po części tak, i chyba wychodzi że tylko to jest powodem - bo zapewne zaraz się dowiem, że jestem **** a nie fotografem [tak to autoironia].
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez marekk_ok
A kadr jest 100% ten sam? Swiatlo identyczne? Statyw uzyty?
ISO to samo?, pomiar swiatla ten sam?
Tak, tak tak tak i jeszcze raz tak.
Niestety nie mam pod ręką tych zdjęć, jak uda mi się wieczorem znaleźć chwilę to zrobie jeszcze kilka testowych zdjęć.
Różnice były i wizualne (ciemniejsze zdjęcie) i na histogramie.
Ostatnio edytowany przez gaidin; 11993.
Powód: Automerged Doublepost
Obawiam się, że to nie wina aparatu tylko brak przeczytania przez Ciebie instrukcji/brak podstawowej wiedzy fotograficznej.
5D nie jest w ogóle uszczelnione, 40D ma pseudo uszczelnienia...
Reszta to coś co było tutaj wałkowane miliony razy.
Ten wątek pewnie i tak zaraz poleci do piachu.
Ani jeden ani drugi szczelny nie jest, 14-bitowy RAW w 40D jest większy niż w porównywalnych aparatach (pewnie wciąż mniejszy niż w 5D ze względu na rozmiar matrycy)
Możesz rozwinąć temat? czytałem instrukcję i nie znalazłem tam informacji "full auto" da ci inne parametry zdjęcia niż te same ustawienia na M.
*wzdech*
Przy programie zielonym, aparat przy słabym świetle, podniesie standardowo lampę i ustawia czas na naświetlenie lampą pierwszego planu.
W AV liczy tylko światło zastane.
W M przy 1/100s i 2.8 też liczy światło zastane i wychodzi mu tego światła za mało.
Sorry, to są podstawy.
Tutaj mogę się mylić - ale wydawało mi się, że jednak XXd/Xd jest szczelniejsze i lepiej wykonane body niż 400D.
Masz rację - wydawało Ci się.
Po części tak, i chyba wychodzi że tylko to jest powodem - bo zapewne zaraz się dowiem, że jestem **** a nie fotografem [tak to autoironia].
Niestety - jesteś ****, nie fotograf (pod względem merytorycznym, nie mam pojęcia jakie zdjęcia robisz).
[QUOTE=sal;510835]*wzdech*
Przy programie zielonym, aparat przy słabym świetle, podniesie standardowo lampę i ustawia czas na naświetlenie lampą pierwszego planu.
W AV liczy tylko światło zastane.
W M przy 1/100s i 2.8 też liczy światło zastane i wychodzi mu tego światła za mało.
Sorry, to są podstawy.[/quuote]
Rzeczywiście - mea culpa. Zapomniałem o podstawie (pewnie z tego względu że zdjęcia robiłem z lampą - co i tak niczego nie zmienia).
Bije się w pierś i proszę o wybaczenie.
Zamieszczone przez sal
Niestety - jesteś ****, nie fotograf (pod względem merytorycznym, nie mam pojęcia jakie zdjęcia robisz).
Widziałeś swojego czasu na #mordplik....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ponieważ swoje baty już oberwałem za brak wiedzy to jednak chciałbym wrócić do głownego tematu - co polecacie
Rozumiem, że poza ergonomią użytkową jedyne różnice to 40d lepsze AF, a 5d wizjer i jakość zdjęć.
Ostatnio edytowany przez gaidin; 11993.
Powód: Automerged Doublepost
Rzeczywiście - mea culpa. Zapomniałem o podstawie (pewnie z tego względu że zdjęcia robiłem z lampą - co i tak niczego nie zmienia).
Bije się w pierś i proszę o wybaczenie.
To teraz na klęczkach do Częstochowy :-)
Ponieważ swoje baty już oberwałem za brak wiedzy to jednak chciałbym wrócić do głownego tematu - co polecacie
Komentarz