Front Focus ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • XGrzesX
    Bywalec
    • 2008
    • 107

Front Focus ?

Jestem w posiadaniu kolejnego egzemplarza 450d z kitem 18-55mm IS. Na niektórych zdjęciach wydaje mi się, że występuje front focus. Chyba, że za dużo wymagam od obiektywu kitowego i na niektórych zdjęciach ma prawo takie coś występować A może popełniam jakiś błąd ?

Proszę Was o Waszą opinię.

1. centralny AF na Pronto po prawej (po kliknięciu na miniaturkę crop 100%), f5,6

2. centralny AF na napis Hexal na pudełku po prawej (po kliknięciu na miniaturkę crop 100%), f5,6

3. centralny AF na napis Hexal na pudełku po prawej (po kliknięciu na miniaturkę crop 100%), f5,6

Tutaj akurat FF nie występuje. Chociaż zdjęcie zostało zrobione z takimi samymi parametrami co zdjęcie 2.
    Ostatnio edytowany przez XGrzesX; 16602.
  • wojkij
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1915

Paranoja...

Dla pewnosci strzel jeszcze jakas linijke, komplet baterii duracell, z dwie tablice testowe iso i jakas ceglasta sciane.

Jak dla mnie jest ok - w granicach normy i dobrej ostrosci. Zreszta nawet jesli masz ff/bf na kilka milimetrow to policz sobie jaka jest glebia ostrosci przy przeslonie 5,6 w normalnych odleglosciach i warunkach zdjeciowych...
    www.kwapisz.org

Komentarz

• rudymielec
      • 2008
      • 12

ty ile ty miałes tych 450 juz ?
      EOS 450d + EF-S 18-55 IS + EF 50mm 1.8 mk2 + A95

Komentarz

• XGrzesX
        Bywalec
        • 2008
        • 107

Zdecydowanie za dużo :-)
        Mam jeszcze jedno pytanko. Wykonując kilka takich samych zdjęć z takimi samymi parametrami często są spore różnice w ostrości.

Poniżej przykładowe dwa zdjęcia (cropy 100%) wykonane w ostępie 2 sekund. Skąd może wynikać taka różnica w ostrości ?

Komentarz

• Blindseeker
          Uzależniony
          • 2006
          • 522

Jak dla mnie to oba zdjęcia nie są ostre, z tym że górne mniej. Pewnie AF nie trafił w punkt w obu przypadkach.

Komentarz

• SebaWolf
            Początki nałogu
            • 2006
            • 324

drugie definitywnie poruszone, ogniskowa 88mm czas 1/100s obstawiam ze tu jest pies pogrzebany

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

Zamieszczone przez XGrzesX
              Poniżej przykładowe dwa zdjęcia (cropy 100%) wykonane w ostępie 2 sekund. Skąd może wynikać taka różnica w ostrości ?
              z wypadkowej wszystkich luzów i niedokładności działania mechaniki oraz elektroniki.

Kupiłeś low-endowy aparat z najtańszym obiektywem, a oczekujesz od niego precyzji jakby to była conajmniej technologia wojskowa, żeby nie powiedzieć kosmiczna

Poza tym przestań meczyć te 100% cropy!
              Zrób poprawny resize zdjęcia do formatu monitorowego albo daj zrobić odbitkę w swoim ulubionym formacie i zobacz czy wtedy odpowiada Ci ostrość zdjęcia.
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Grisha
                Początki nałogu
                • 2007
                • 353

Nie chce być brutalny, ale już kiedyś założyłeś wątek-tasiemiec o szumach z 450D, które potem przeszły w nie ostrość 450D i 99,9% tego forum powiedziało, że wszystko jest OK. Ty z tego co widzę nie uwierzyłeś i nadal masz ten sam nie istniejący problem.

Różnica w ostrości wynika z braku powtarzalności w ustawianiu ostrości przez 18-55 3.5-5.6. Kup porządny obiektyw to nie będziesz miał takich problemów.
                Ostatnio edytowany przez Grisha; 11502.

Komentarz

• tom170
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 252

Jak nadal masz takie problemy to możemy sie zamienic twoj KIT z IS na mojego bez ;]
                  EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Komentarz

• liquidsound
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1956

Ja mam najlepsza metode na Twoje problemy: kup se Nikona i na ich forum troj dupe
                    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
                    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• XGrzesX
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 107

Zamieszczone przez liquidsound
                      Ja mam najlepsza metode na Twoje problemy: kup se Nikona i na ich forum troj dupe
                      Biorę też to pod uwagę :smile: Truj pisze się przez "u" ....

Komentarz

• Fotos
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 406

XGrzes, ile watkow jeszcze zalozysz z tym FF/BF ?
                        Najlepiej przejdz sie na Zytnia, tam Ci idealnie ;-) wszystko wyreguluja. Twoje testy wydaja sie malo wiarygodne, a wyniki i tak wygladaja w miare ok jak na ten sprzet.
                        Moze nastepnym razem zamiast 450D wez do testow np. Nikona D60, podobno ma znacznie lepszy kit ? Albo jakis kompakcik...

Komentarz

• kris_sz2

Mam 450D ... i nie mam tego typu problemów. Ustaw sobie wyostrzanie na 4 w aparacie. Jak robisz w RAW to możesz wajchować na kompie, a jak w jpg to w większości będziesz zadowolony.
                          obiektyw kitowy to plastik, luzy za pierścieniu ostrości bywają spore, spasowanie nie jest najlepsze, mechanika to też nie USM. Niemniej jednak da się nim robić ostre zdjęcia, tylko trzeba się go nauczyć.

Komentarz

• XGrzesX
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 107

Zamieszczone przez Fotos
                            XGrzes, ile watkow jeszcze zalozysz z tym FF/BF ?
                            Najlepiej przejdz sie na Zytnia, tam Ci idealnie ;-) wszystko wyreguluja. Twoje testy wydaja sie malo wiarygodne, a wyniki i tak wygladaja w miare ok jak na ten sprzet.
                            Moze nastepnym razem zamiast 450D wez do testow np. Nikona D60, podobno ma znacznie lepszy kit ? Albo jakis kompakcik...
                            Nie wiem czemu według Ciebie testy są mało wiarygodne. Uważasz, że nie są prawdziwe ?
                            To, że "wyniki i tak wyglądają ok" to rzeczywiście nie świadczy o tym sprzęcie dobrze. Dla mnie takie wyniki nie są akceptowalne. Być może inni użytkownicy mają mniejsze wymagania i im taki sprzęt odpowiada. Nie ukrywam, że ten sprzęt mnie kompletnie rozczarował. Wcześniej wydawało mi się, że AF w lustrzankach jest niesamowity a wygląda na to, że w tym modelu główną jego zaletą jest prędkość AF i nic poza tym. Szkło kitowe mnie nie rozczarowało bo zdjęcia zrobione za pomocą AF w trybie detekcji kontrastu lub ostrzone ręcznie wychodzą bardzo dobrze więc szkło stać na wiele ale AF w trybie detekcji fazy to już porażka.

Komentarz

• terminator
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 325

Ale ostrość w odpowiednim miejscu jest wypadkową działania AF w body i AF w obiektywie. Aparat ostrzy w trybie automatycznym, jest potwierdzenie ostrości i "zezwolenie" na wykonanie zdjęcia. Od tego momentu do klapnięcia lustra mijaja jakieś milisekundy w trakcie których optyka w Twoim obiektywie w wyniku luzów mechanicznych zmienia położenie. I efekt jest jaki jest. Dlatego na Twoim miejscu spróbowałbym body z innym obiektywem (w sklepie foto na przykład) i dopiero myślał ewentualnie o kalibrowaniu czegokolwiek.
                              __________________________________________________ ____
                              " W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
                              chyba że... muszą zbudować drogę."

Komentarz

Pracuję...