Nieostre zdjęcia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ropuch35
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 23

Nieostre zdjęcia

mam problem z dużą liczbą nieostrych zdjęć ?!
    40D plus sigma 18-200 plus filtr UV
    czy to typowa sprawa ? czy należy ( i ew. gdzie ? ) zgłosić rekalmację ?
    dzięki , pozdrawiam
    Ropuch35
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

Pokaż zdjęcia. W znacznym procencie przyczyną jest błąd fotografującego.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• jceel
      Początki nałogu
      • 2007
      • 282

Zamieszczone przez ropuch35
      mam problem z dużą liczbą nieostrych zdjęć ?!
      40D plus sigma 18-200 plus filtr UV
      czy to typowa sprawa ? czy należy ( i ew. gdzie ? ) zgłosić rekalmację ?
      dzięki , pozdrawiam
      Ropuch35
      Reklamacje to do siebie samego, w ramach naprawy gwarancyjnej będziesz musiał podciągnąć swojego skilla w robieniu zdjęć ;-)
      EN57D DIGITAL.

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

A ja stawiam na sigmę - to szkło to "fabryka mydłą" - zrób jakieś zdjęcia z bardzo krótkim czasem żeby poruszenia nie było (albo ze statywu) i wrzuć tutaj to oblookamy co nie tak.. ale stawiam na szkło.. jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego - ten slogan reklamowy jest o dziwo bardzo prawdziwy..
        A reklamację - jak napisali koledzy - do siebie samego chyba, że ktoś ci kazał kupować takie szkło do przyzwoitej puszki..
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• asdfasfd
          Zablokowany
          • 2007
          • 341

Mogę się założyć, że albo masz ustawione JPG w najniższej jakości, albo używasz za długich czasów naświetlania, albo źle używasz autofocus'a.

Nie dziwię się, że na Żytniej reagują jak reagują. Byłem tam ostatnio 3 razy to się nasłuchałem z jakimi ludzie przychodzą problemami. Naczytają się na forum jakichś głupot i potem jak się tego słucha to można paść. Ci z serwisu muszą mieć nieziemską cierpliwość.
          Ostatnio edytowany przez asdfasfd; 12296.

Komentarz

• filip71
            Początki nałogu
            • 2004
            • 250

Pokaż zdjęcia razem z ich Exif.
            Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• BlackMan23
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 48

Hmm ja nie chcę nic pisać, pokaż najpierw zdjęcia to wtedy ocenimy co jest nie tak. Ale...będąc byłym posiadaczem tej Sigmy na 400D napiszę Ci tylko tyle ,że najlepszą ostrość masz dopiero i zarazem tylko od/na f/8!!!
              sigpic

Komentarz

• arturs
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4196

Zamieszczone przez BlackMan23
                Hmm ja nie chcę nic pisać, pokaż najpierw zdjęcia to wtedy ocenimy co jest nie tak. Ale...będąc byłym posiadaczem tej Sigmy na 400D napiszę Ci tylko tyle ,że najlepszą ostrość masz dopiero i zarazem tylko od/na f/8!!!
                No.. ale ta ostrość najlepsza/tylko to jest w porównaniu do sigmy.. w porównaniu nawet do kita canonowskiego to mydelniczka i kicha.. nie mówiąc o AFie i jego szybkości i celności - jak dodasz to do siebie to wychodzi to co widzisz
                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• marekk_ok
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 821

Pytanie jeszcze jaki tam filtr UV dodatkowo poprawia kadry :-)

Komentarz

• ropuch35
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 23

dzięki za odpowiedź , gdzie można przesłać kilka fotek do " oblookania " ?
                    nowy tu jestem , rozglądam się i ucze !

Komentarz

• emilus100
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 75

Np tu: http://imageshack.us/
                      EOS 450D / EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS / EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS / RS60-E3 / Velbon CX540 / Tamrac Adventure 6 / LowePro TLZ Mini i parę filtrów

Komentarz

• ropuch35
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 23

a gdzie pokazać ? uczę się , chętnie posłucham zawodowców

Komentarz

• Mellan
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1851

Wstaw na imageshack, pamiętaj o rozmiarze 800px na dłuższym boku. Jak się już załaduje kliknij drugą od góry ikonkę "image details". Dostaniesz wtedy swoją fotkę. Skopiuj link z ostatniego wiersza i pisząc posta kliknij ikonkę obrazka (insert image), tą powyżej tekstu. Otworzy ci się okienko linka, wklej tam ten skopiowany z imageshack. I już.
                          Jak wyślesz odpowiedź będziesz miał wklejoną fotkę w wypowiedź.
                          C-F-K - forever

Komentarz

• BlackMan23
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 48

Zamieszczone przez arturs
                            No.. ale ta ostrość najlepsza/tylko to jest w porównaniu do sigmy.. w porównaniu nawet do kita canonowskiego to mydelniczka i kicha.. nie mówiąc o AFie i jego szybkości i celności - jak dodasz to do siebie to wychodzi to co widzisz
                            Dokładnie, zgadzam się z Tobą.To inna historia... Po prostu nie poruszałem tematu porównania tego obiektywu do czegokolwiek (bo raczej nie ma co porównywać) a jedynie skupiłem się na udzieleniu konkretnej odpowiedzi autorowi wątku
                            sigpic

Komentarz

• gwozdzt
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 5780

Zamieszczone przez Mellan
                              Wstaw na imageshack, pamiętaj o rozmiarze 800px...
                              powoli, powoli....

oczywiściwe, w opisany sposób nalezy umieszczać fotki w swojej "galerii" na forum (uprzednio ją sobie założywszy :-))
                              http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=15

natomiast w tym wątku, gdzie tematem jest "słaba ostrość" należy zamiescić linki (i tylko linki!) do zdjęć jak najmniej przetworzonych, w możliwie największej rozdzielczości i koniecznie z EXIF (a najlepiej RAW), bo tylko na podstawie takich przykładów będzie mozna coś powiedzieć na temat potencjalnej nieostrości i jej ewentualnych przyczyn.
                              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...