Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
A ja tam lubię Stofena i z 420EX właściwie nie zdejmuję. I zafarby mi latają, bo zazwyczaj fajne są, albo je koryguję
Pytanie do Raff
Ja mam 430 EX i niedawno zaczalem uzywac Stofena. Wg instukcji nalezy go uzywac pod katem 45 stopni. Ja na razie "wale" nim na wprost poniewaz pod katem 45 stopni lampa traci automatyke pomiaru. Jakie masz z tym doswiadczenie?
Ostatnio focilem amatorsko na slubie i weselu kolegi. Uwazam, ze Stofen dobrze spisywal sie z bliska. Jednakze w kosciele ktory byl wysoki i duzy za bardzo rozpraszal swiatlo przez to brakowalo troche swiatla zwlaszcza przy foceniu troche z dalszej odleglosci. Na wiekszej odleglosci zwlaszcza gdy sufit kosciola jest bardzo wysoko lepiej uzywac samej lampy ewentualnie z wbudowana klapka.
Pytanie do Raff
Ja mam 430 EX i niedawno zaczalem uzywac Stofena. Wg instukcji nalezy go uzywac pod katem 45 stopni. Ja na razie "wale" nim na wprost poniewaz pod katem 45 stopni lampa traci automatyke pomiaru. Jakie masz z tym doswiadczenie?
Nie traci automatyki pomiaru, jedynie interfejs działa trochę inaczej. 420EX ustawia zoom palnika na 50mm (nie wiem dokładnie jak z 430EX). Możesz śmiało używać na wprost. Ja używam różnie. W kadrach pionowych zawsze staram się na wprost, bo reflektor za daleko wysunięty łatwiej czymś/kimś zasłonić. Przy poziomych można do góry 45 st, światło się ładnie rozchodzi, rozprasza i odbija bokami (zafarby), ale też nie ma zazwyczaj wielkiej potrzeby. Wg mnie można smiało na wprost. Byle światło rozproszyć Trzeba poobserwować kiedy jakie są efekty. Można tu polukać:
przy bliskich kadrach mozna tez uzywac Stofena w pozycji "na sztorc".
strata swiatla nie jest problemem, a zwiekszona powierzchnia "swiecenia" daje bardzo przyjemny rozklad cieni.
tylko trzeba pilnowac, zeby nie byc za blisko (wtedy lampa jest zbyt daleko od osi obiektywu i swiatlo sie robi zbyt kierunkowe). niekiedy pomaga na to przeczylenie czaszy (np. do 45 stopni).
generalnie, Stofen to kawal fajnego zwierzaka przy blyskaniu z bliska
czy do reportaży ślubnych, błogosławieństwa,ciemnych kościołów przyda mi się ta nasadka eos 20d +17-85+promax system proszę o poradę czym w takich chwilach rozproszyć światło, jak nie masię od czego odbić z promax niema czasu niekiedy na zakładanie i zdejmowanie a taka nasadka to szybkość
IMHO to przyda się napewno choć trudno je porównywać bo każde z nich troszkę inaczej rozpraszają światło lampy. Zależy jeszcze jak mocna lampa (najlepiej 580EX ze względu na płytke odbijającą i rozpraszającą) - ale żeby nie było za łatwo to tez może sie przydać softboxik, którego używa Vitez, miałem nawet kiedyś okazję widzieć w akcji - proponuje jednak nie pytać go o to bo już troszkę o tym było na forum i lepiej skorzystać z wyszukiwarki. Jeśli jednak ma to być coś uniwersalnego to polecam stofena z w/w lampą
jakoś mi nie wychodzi z tą mydelniczką zdjątka jakieś niedoświetlone i pomarańczowe takie.(we wnętrzach) Jak strzelę bez stofena to jest ok. Jak ze stofenem to bez cieni ale niedoświetla, a przynajmniej tak mi się wydaje.Nie wiem jak to poprawić? Dodam że lampka 580exII. Na co powinienem zwrócić uwagę ?
jakoś mi nie wychodzi z tą mydelniczką zdjątka jakieś niedoświetlone i pomarańczowe takie.(we wnętrzach) Jak strzelę bez stofena to jest ok. Jak ze stofenem to bez cieni ale niedoświetla, a przynajmniej tak mi się wydaje.Nie wiem jak to poprawić? Dodam że lampka 580exII. Na co powinienem zwrócić uwagę ?
+2/3 na lampie i pod kątem 45 do 90 stopni,
stofen daje taki zafarb, więc raw lub odpowiednie dobranie temperatury w aparacie.
Jak ostatnio chciałem kupić dyfuzor typu Stofen, to zasłyszałem opinię, że może powodować on przegrzanie palnika(a w efekcie mocno skrócenie jego żywotności) w Canonie 580 EX II. Co sądzicie o tym?
Był Canon 6DII + 35IS + 85 1.8 + 70-200
Jest Nikon D810 + D750 + 24, 50, 70-210.
tak, powoduje nagrzewanie się lampy, w skrajnym przypadku można mocno uszkodzić lampę. Tak zdarzyło mi się kiedyś na studniówce w wysokim pomieszczeniu podczas poloneza...Ale jeśli nie robi się zdjęć "seryjnie" to nie ma problemu. Używając stofena warto ustawić manualnie palnik lampy na najdłuższą ogniskową obiektywu, wtedy jest on najbardziej oddalony od "szybki" lampy oraz stofena.
Komentarz