Stofen

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zdz
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 47

Zamieszczone przez Raff
    A ja tam lubię Stofena i z 420EX właściwie nie zdejmuję. I zafarby mi latają, bo zazwyczaj fajne są, albo je koryguję
    Pytanie do Raff
    Ja mam 430 EX i niedawno zaczalem uzywac Stofena. Wg instukcji nalezy go uzywac pod katem 45 stopni. Ja na razie "wale" nim na wprost poniewaz pod katem 45 stopni lampa traci automatyke pomiaru. Jakie masz z tym doswiadczenie?

Ostatnio focilem amatorsko na slubie i weselu kolegi. Uwazam, ze Stofen dobrze spisywal sie z bliska. Jednakze w kosciele ktory byl wysoki i duzy za bardzo rozpraszal swiatlo przez to brakowalo troche swiatla zwlaszcza przy foceniu troche z dalszej odleglosci. Na wiekszej odleglosci zwlaszcza gdy sufit kosciola jest bardzo wysoko lepiej uzywac samej lampy ewentualnie z wbudowana klapka.
    Canon 350D + Tamron 17-50 2.8, Lampa 430 EX, Battery Gripp, Sigma 70-300 DG APO, Kingston 1GB x 3, Canon 50mm f/1,8

Komentarz

• Raff
      Uzależniony
      • 2005
      • 778

Zamieszczone przez zdz
      Pytanie do Raff
      Ja mam 430 EX i niedawno zaczalem uzywac Stofena. Wg instukcji nalezy go uzywac pod katem 45 stopni. Ja na razie "wale" nim na wprost poniewaz pod katem 45 stopni lampa traci automatyke pomiaru. Jakie masz z tym doswiadczenie?
      Nie traci automatyki pomiaru, jedynie interfejs działa trochę inaczej. 420EX ustawia zoom palnika na 50mm (nie wiem dokładnie jak z 430EX). Możesz śmiało używać na wprost. Ja używam różnie. W kadrach pionowych zawsze staram się na wprost, bo reflektor za daleko wysunięty łatwiej czymś/kimś zasłonić. Przy poziomych można do góry 45 st, światło się ładnie rozchodzi, rozprasza i odbija bokami (zafarby), ale też nie ma zazwyczaj wielkiej potrzeby. Wg mnie można smiało na wprost. Byle światło rozproszyć Trzeba poobserwować kiedy jakie są efekty. Można tu polukać:

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

przy bliskich kadrach mozna tez uzywac Stofena w pozycji "na sztorc".

strata swiatla nie jest problemem, a zwiekszona powierzchnia "swiecenia" daje bardzo przyjemny rozklad cieni.

tylko trzeba pilnowac, zeby nie byc za blisko (wtedy lampa jest zbyt daleko od osi obiektywu i swiatlo sie robi zbyt kierunkowe). niekiedy pomaga na to przeczylenie czaszy (np. do 45 stopni).

generalnie, Stofen to kawal fajnego zwierzaka przy blyskaniu z bliska
        www albo tez flickr

Komentarz

• iwonka_sza

stofen omnibounce

czy do reportaży ślubnych, błogosławieństwa,ciemnych kościołów przyda mi się ta nasadka eos 20d +17-85+promax system proszę o poradę czym w takich chwilach rozproszyć światło, jak nie masię od czego odbić z promax niema czasu niekiedy na zakładanie i zdejmowanie a taka nasadka to szybkość

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

A od kiedy to Stofen omnibounce to dSLR Canona?
            Przenosze do odpowiedniego dzialu .

Komentarz

• stratus
              Początki nałogu
              • 2006
              • 398

IMHO to przyda się napewno choć trudno je porównywać bo każde z nich troszkę inaczej rozpraszają światło lampy. Zależy jeszcze jak mocna lampa (najlepiej 580EX ze względu na płytke odbijającą i rozpraszającą) - ale żeby nie było za łatwo to tez może sie przydać softboxik, którego używa Vitez, miałem nawet kiedyś okazję widzieć w akcji - proponuje jednak nie pytać go o to bo już troszkę o tym było na forum i lepiej skorzystać z wyszukiwarki. Jeśli jednak ma to być coś uniwersalnego to polecam stofena z w/w lampą
              Moje zabawki
              Moje zdjęcia

Komentarz

• piotrr
                Początki nałogu
                • 2007
                • 436

stofen

jakoś mi nie wychodzi z tą mydelniczką zdjątka jakieś niedoświetlone i pomarańczowe takie.(we wnętrzach) Jak strzelę bez stofena to jest ok. Jak ze stofenem to bez cieni ale niedoświetla, a przynajmniej tak mi się wydaje.Nie wiem jak to poprawić? Dodam że lampka 580exII. Na co powinienem zwrócić uwagę ?

Komentarz

• bakulik
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 767

Witam.

Odchylasz głowicę w górę?
                  Pozdrawiam
                  Łukasz Bakuła
                  „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• heniek
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 614

Zamieszczone przez piotrr
                    jakoś mi nie wychodzi z tą mydelniczką zdjątka jakieś niedoświetlone i pomarańczowe takie.(we wnętrzach) Jak strzelę bez stofena to jest ok. Jak ze stofenem to bez cieni ale niedoświetla, a przynajmniej tak mi się wydaje.Nie wiem jak to poprawić? Dodam że lampka 580exII. Na co powinienem zwrócić uwagę ?
                    +2/3 na lampie i pod kątem 45 do 90 stopni,
                    stofen daje taki zafarb, więc raw lub odpowiednie dobranie temperatury w aparacie.
                    Heniek

Komentarz

• piotrr
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 436

mhm

tak, 45 stopni.
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      dzięki
                      Ostatnio edytowany przez piotrr; 13100. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• swimmer
                        • 2010
                        • 11

Kto mi powie, czy stofen (podróbka) do 430EX to ten sam, co do 580EX II? na aukcji jest podane, że do 430EX, ale wymiary czaszy się niby zgadzają.

http://allegro.pl/dyfuzor-plastikowy...438956680.html

Podejdzie to do 580?

Komentarz

• tombas
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2194

Zamieszczone przez swimmer
                          Kto mi powie, czy stofen (podróbka) do 430EX to ten sam, co do 580EX II? na aukcji jest podane, że do 430EX, ale wymiary czaszy się niby zgadzają.

http://allegro.pl/dyfuzor-plastikowy...438956680.html

Podejdzie to do 580?
                          nie wiem jak z podróbami, bo nie używam, ale oryginały do 430 i 580 różnią się
                          Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                          (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• Michal
                            Bywalec
                            • 2014
                            • 148

Odp: Stofen

Jak ostatnio chciałem kupić dyfuzor typu Stofen, to zasłyszałem opinię, że może powodować on przegrzanie palnika(a w efekcie mocno skrócenie jego żywotności) w Canonie 580 EX II. Co sądzicie o tym?
                            Był Canon 6DII + 35IS + 85 1.8 + 70-200
                            Jest Nikon D810 + D750 + 24, 50, 70-210.

Komentarz

• namoamo
                              Uzależniony
                              • 2009
                              • 928

Zamieszczone przez Michal
                              Co sądzicie o tym?
                              Nie otaczaj się idiotami.
                              Flickr

Komentarz

• af-p
                                Bywalec
                                • 2009
                                • 109

tak, powoduje nagrzewanie się lampy, w skrajnym przypadku można mocno uszkodzić lampę. Tak zdarzyło mi się kiedyś na studniówce w wysokim pomieszczeniu podczas poloneza...Ale jeśli nie robi się zdjęć "seryjnie" to nie ma problemu. Używając stofena warto ustawić manualnie palnik lampy na najdłuższą ogniskową obiektywu, wtedy jest on najbardziej oddalony od "szybki" lampy oraz stofena.

Komentarz

Pracuję...