40D - wysokie ISO

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pabik
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 25

40D - wysokie ISO

Witam,

czy ktos z uzytkownikow canon-board przesiadal sie z 30D na 40D?? Jakie sa wrazenia?
    W szczegolnosci interesuje mnie wysokie ISO w 40D. Czy jest tutaj poprawa w porownaniu z poprzednim modelem? Jesli ktos moglby umiescic lub podeslac na maila sample to bylbym wdzieczny.

pozdrawiam
    pabik
  • albercikk
    Początki nałogu
    • 2006
    • 258

Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć,jednak zauważ że 40D ma troszkę więcej megapixeli to ci powinno wiele powiedzieć.
    Jest wątek na forum - poszukaj, nawet chyba nie jeden w sprawie 40D w którym poruszany jest temat porównania szumów 30D & 40D i innych wad i zalet tych modeli, jest tam wiele opinii na ten temat, przykłady też są.

Pzdr
    - lustra, szkła i błysk

Komentarz

• yerzu
      Bywalec
      • 2007
      • 160

Iso 1600 do 3200 :

Komentarz

• yogur
        Coś już napisał
        • 2006
        • 57

Korzystałem ponad rok z 30 teraz 40 i nie dlatego że szumy są mniejsze tylko AF moim subiektywnym zdaniem jest lepszy. W szumach różnicy zbytniej nie widzę a jak już to raczej 30 odrobinę mniej szumi. Jeśli zależy Ci na małych szumach to raczej startuj do 5d bo tam różnica jak widzę będzie wyraźna.
        Pzdr.
        www.maciejjellonek-art.com www.photo-petitart.com
        www.plfoto.com/157245/autor.html

Komentarz

• jceel
          Początki nałogu
          • 2007
          • 282

Zamieszczone przez yogur
          W szumach różnicy zbytniej nie widzę a jak już to raczej 30 odrobinę mniej szumi.
          Zawsze zastanawiali mnie ludzie którzy potrafią rozróżnić dwa zdjęcia wykonane dwoma puszkami i rozróżnić która bardziej szumi. Ciekawe, czy w ślepym teście "szumienie 40D" też by się potwierdziło.
          EN57D DIGITAL.

Komentarz

• amroz
            Uzależniony
            • 2006
            • 772

zrobiłem taka przesiadkę ale w szumach osobiście różnicy nie zauwarzyłem.

Komentarz

• liquidsound
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1956

Moge Wam tylko powiedizec jaka jest roznica po przejsciu z 350D na 40D KOLOSALNA
              1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
              Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• ErnestPierwszy
                Uzależniony
                • 2006
                • 734

Zamieszczone przez pabik
                Witam,

czy ktos z uzytkownikow canon-board przesiadal sie z 30D na 40D?? Jakie sa wrazenia?
                W szczegolnosci interesuje mnie wysokie ISO w 40D. Czy jest tutaj poprawa w porownaniu z poprzednim modelem? Jesli ktos moglby umiescic lub podeslac na maila sample to bylbym wdzieczny.

pozdrawiam
                pabik
                Jest bardzo duża różnica w kolorze szumu od iso 800. W 40D nie ma takiego wyraźnego, kolorowego zafarbu w szumach, można robić spokojnie zdjęcia nawet na ISO 1250.

Według mnie lepszy jest też AF szczególnie z Tamronem 28-75.

Super funkcją w 40D jest system odkurzania matrycy. Mam 40D pół roku i tylko JEDNEGO syfa na matrycy, który trzyma się mocno Widzialny lekko od f11 - czyli rzadko widzialny W 30D było ich kilkanaście.

Komentarz

• Preskaler
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 176

Nie przesiadałem się ale dosiadłem 40 D i byłem mile zaskoczony małymi szumami w zakresie do ponad 1000 ISO. Dopuszczalne są jeszcze do 1600. 3200 już nie używam bo mocno szumi. Używam najczęściej 1600 a szczególnie przy astrofoto.

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

W 40D szum nie jest jakimś problemem ale po dość szczegółowych oględzinach Raw-ów z obu puszek stwierdziłem, że jednak na wysokich iso ciut lepsza jest 30-tka.
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• trampek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1546

tyle ze w 40d dosc fajnie dziala NR puszkowy...
                      R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• tigerstyle
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 100

Zamieszczone przez liquidsound
                        Moge Wam tylko powiedizec jaka jest roznica po przejsciu z 350D na 40D KOLOSALNA
                        Z 300D na 40D jest jeszcze większa różnica he he
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Zamieszczone przez trampek
                        Zgadzm się w 100%, ogólnie odszumianie RAW z 40D jest naprawdę niezłe.
                        Ostatnio edytowany przez tigerstyle; 7873. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez trampek
                          Tyle że ogranicza bufor z 17 do 6 RAW więc ja to NR wyłączam, bo bufor to jedna z najważniejszych cech dla jakich się przesiadłem na 40D.

Komentarz

• werek
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 404

Zamieszczone przez Preskaler
                            ... 3200 już nie używam bo mocno szumi. ...
                            bo 3200 jest forsowane sprzetowo z 1600 ale lepiej miec niz forsowac programowo, cyfra to nie analog gdzie bez znaczacych strat jakosci mozna przeforsowac film o 2EV (standardowo 400 na 1600 )
                            Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Komentarz

• popi
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 390

tu masz zdjecie z 30D na ISO 3200 bez lampy robione

sigpic

Komentarz

Pracuję...