canon 30d lampa nikon

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eko131

canon 30d lampa nikon

Witam. Mam chyba trochę dziwne pytanie. Mianowicie jestem posiadaczem canona 30d. Wydałem na niego praktycznie całą kasę, więc ciężko dokupować kolejne akcesoria. Przypadkiem jednak wpadła mi w ręce lampa błyskowa nikon speedlight sb-24 i tu jest pytanie. Czy jest możliwość wykorzystania tego błysku z body 30d? Oczywiście w manual. Pytam bo nie chciałbym popsuć aparatu. A lampa za darmo więc może się uda... Dzięki z góry za odpowiedź. Pozdrawiam
  • Sielan
    Bywalec
    • 2006
    • 127

Z tego co się orientuję to można - przez gniazgo PC (nie w stopkę, bo sfajczysz aparat).
    30D + szpargały

Komentarz

• eko131

podobno wygląda to tak, że wystarczy tekturką zasłonić ttl, i zostawić tylko centralny czujnik - wtedy działa na manualu, a napięcia są podobne więc o aparat podobno nie ma co się martwić.
      Ale to wszystko podobno.

Komentarz

• maciej76
        Coś już napisał
        • 2008
        • 84

osobiscie mam 450d, podpiolem u kumpla jakas lampe OLYMPUSA (jego ojciec siedzi w olku) just for fun, i odziwo wpelni wspolpracowala z puszka(modelu lampy nie pamietam)

w aparacie nie mialem do niej dostepu, ale na auto dzialala b dobrze i poprawnie dobierala sile blysku wiec nie widze problemu zeby nie sprobowac, napiecia z tego co wiem stanowia problem przy dopinaniu starych lamp od analogow

oto efekt:

450d/ bg e5/ 50 1,8/ kitIS

Komentarz

Pracuję...