Matówka 400d ubrudzona:)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vasco1984

Matówka 400d ubrudzona:)

Witam.Mam problem, też czyściłem swoją matrycę i poruszyłem palcem matówkę co spowodowało efekt rozmycia łuny wokół punktów AF. Nie wiem czy przemieszczenie czy zatłuszczenie efekt jest teraz taki ze te 9 pól AF dalej swieci na czerwono ale takim rozmytym nie skupionym światłem. Aparat dalej robi super fotki ale ja nie widzę gdzie namierza |AF które pole bo bardzo słabo świecą. |Czy jak wyczyści sie matówkę u specjalisty ten efekt minie |?? czy coś uszkodziłem?? Proszę o pomoc!!
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Matówkę ciężko jest ubrudzić przy czyszczeniu matrycy bo jest zasłonięta całkowicie lustrem

Nie czyść samemu. Albo serwis albo "złota rączka" która wie co robi. Matówki raczej nie powinno się wogóle dotykac. Wyjąć, wypłukac w Ludwiku wysuszyć i włożyć z powrotem. Waciki, spirytus, nawet Eclipse mogą ją zniszczyć.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• vasco1984

a jak ja wyjąć wyjmował ją ktoś juz

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

Zamieszczone przez vasco1984
        a jak ja wyjąć wyjmował ją ktoś juz
        W 400D dla "normalnego" usera jest niewyjmowalna.

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• vasco1984

ale taki złoty rączka podoła temu w zwykłym serwisie czyszczenie matyc i naprawy cyfrówek??

Komentarz

• delaa
            Bywalec
            • 2007
            • 168

Zamieszczone przez Janusz Body
            W 400D dla "normalnego" usera jest niewyjmowalna.
            Jest wyjmowalna ;-) - właśnie dla normalnego... (wiem bo wyjmowałem - co nie oznacza że na 100% jestem normalny - udało mi sie nawet wsadzić na miejsce ) Jedyce co potrzeba to odrobina wyobraźni i coś w stylu zegarmistrzowskiego śrubokręta i pęseta plastikowa + plan co i jak z tą wyjętą matówką dalej robić.
            KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
            No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Komentarz

• vasco1984

no własnie dobre pytanie jak ja puzniej włozyc zeby było si i czym wyczyścić

Komentarz

Pracuję...