Speedlite 580EX II a Canon 430 EX II - róznice?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Debiutant
    • 2007
    • 13

Speedlite 580EX II a Canon 430 EX II - róznice?

hej,

jak sam nick wskazuje jestem debiutantem
    Jaka jest różnica miedzy obydwoma lampami ...?
    Wiem instrukcje, specyfikacje, ale chodzi mi i praktykę np. foto ślubne, głownie reportaż kościół...?

Lampy potrzebuję na prezent dla siostry która właśnie ima się miedzy jedną a drugą

Dzięki za podpowiedzi,

• czajna
    Początki nałogu
    • 2005
    • 401

Nie ma EX430 w wersji II... A jak na prezent dla siostry to EX580 II Trzeba być w końcu dobrym bratem...
    A tak w woli ścisłości o lampach było już dużo, poszukaj...

Komentarz

• meian
      Bywalec
      • 2006
      • 138

Zamieszczone przez czajna
      Nie ma EX430 w wersji II... A jak na prezent dla siostry to EX580 II Trzeba być w końcu dobrym bratem...
      A tak w woli ścisłości o lampach było już dużo, poszukaj...

jak to nie ma na allegro są :-P

http://www.allegro.pl/item298456531_...raty_p_n_.html
      www.marekpodolczynski.com

Komentarz

• solti
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1159

Zamieszczone przez meian
        jak to nie ma na allegro są :-P
        Nie siej ludziom zamętu w głowach:wink:
        Może i są, ale Canon o nich nic nie wie
        Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
        galeria na forum Canon-board
        galeria na stronie lotnictwo.net.pl
        galeria.solti.pl

Komentarz

• meian
          Bywalec
          • 2006
          • 138

Zamieszczone przez solti
          Nie siej ludziom zamętu w głowach:wink:
          Może i są, ale Canon o nich nic nie wie
          :wink:

Komentarz

• meian
            Bywalec
            • 2006
            • 138

@debiutant, tu masz sznurek --> http://canon-board.info/showthread.php?t=11928

Komentarz

• DarkMen

Zamieszczone przez Debiutant
              hej,

jak sam nick wskazuje jestem debiutantem
              Jaka jest różnica miedzy obydwoma lampami ...?
              Wiem instrukcje, specyfikacje, ale chodzi mi i praktykę np. foto ślubne, głownie reportaż kościół...?

Lampy potrzebuję na prezent dla siostry która właśnie ima się miedzy jedną a drugą

Dzięki za podpowiedzi,

Ja kupiłem 580EX II,tobie też radzę ,wydasz troszkę więcej, ale będziesz miał konkret.
              Dodatkowo w 580 EX II,jest obrotowy palnik,a to się czasem przydaje.
              Poza tym j/w

Komentarz

• Peie
                Dopiero zaczyna
                • 2006
                • 49

Zamieszczone przez DarkMen
                Ja kupiłem 580EX II,tobie też radzę ,wydasz troszkę więcej, ale będziesz miał konkret.
                Dodatkowo w 580 EX II,jest obrotowy palnik,a to się czasem przydaje.
                Poza tym j/w
                A 430EX nie ma obrotowego palnika ? bo mi sie wydaje ze tu od 580 sie nie różni . A z tego co mi wiadomo zasadnicze różnice to : 580 na + większa moc , bezprzewodowe sterowanie innymi lampami, więcej ustawień, chyba "uszczelnienie"... na + 430 (ale mogę sie mylić bo mi coś świta z jakiegoś "testu") większa powtarzalność/stałość temp. światła błysku (K)

Komentarz

• blum
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 509

Zamieszczone przez Peie
                  A 430EX nie ma obrotowego palnika ? bo mi sie wydaje ze tu od 580 sie nie różni
                  nie mialem stycznosci z 430EX ale mam 580EX II.. 430EX z tego co wyczytalem nie ma "az tak" regulowanego palnika jak 430ka.
                  uszczelnienia posiada, szybciej sie laduje, ma strobo, oprocz dyfuzora ma odblysnik (czy jak to nazwac ) czego 430ce chyba brakuje.

Komentarz

• schuvi
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 197

Zamieszczone przez blum
                    nie mialem stycznosci z 430EX ale mam 580EX II.. 430EX z tego co wyczytalem nie ma "az tak" regulowanego palnika jak 430ka.
                    uszczelnienia posiada, szybciej sie laduje, ma strobo, oprocz dyfuzora ma odblysnik (czy jak to nazwac ) czego 430ce chyba brakuje.
                    Palnik jest tak samo regulowany jak w 580 EX II, a z racji tego iz 580 jest wiekszym bratem (lub siostra), jest tez mocniejsza o te 15 podzialeczek, szybciej tez sie laduje. Powiedzmy ze to dyfuzor, 430 tez niby cos ala dyfuzor ma ale to jest tylko ala. Jesli chodzi o odblysnik to akurat zrobienie takiego to najmniejszy problem, np z papieru foto.
                    Ja powiem tak, mam 430 i jestem zadowolony. Porownujac, to 580 jest napewno latwiejsza w obsludze dzieki koleczku, ale cena niestety tez jest "lepsza". 430 tez laduje sie w miare. Napewno zakupie kiedys 580 II, i wtedy 430 pojdzie na statywek jako doswietlenie.
                    Ja kupilem 430 bo niebylo mnie poprostu stac na 580 i dlatego tak sobie wtedy zalozylem. Kupujac 580EX II, jednego mozesz byc pewien, bedziesz mial najlepszego blitza Canona.
                    pozdrowka
                    Ostatnio edytowany przez schuvi; 11236.
                    -40D + -BG E2N + -EF50 f1.4 + -EFS17-55 f2.8 IS USM + -EF24-105 f4L IS USM + -EF70-200 f2.8 IS USM + peedlite 430EX+580EX + 2xanDisk-III 4gb + owe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8)

Komentarz

• blum
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 509

Zamieszczone przez blum
                      430EX z tego co wyczytalem nie ma "az tak" regulowanego palnika jak 580ka.
                      literowke popelnilem
                      Zamieszczone przez schuvi
                      Palnik jest tak samo regulowany jak w 580 EX II
                      While the Canon Speedlite 430EX Flash head moves up/down from 0 to 90°, left from 0 to 180°, and right from 0 to 90°, the 580EX allows an additional -7° down and a full 0-180° rotation right.
                      Is the Canon Speedlite 430EX Flash right for you? Learn all you need to know in The-Digital-Picture.com's review!

Komentarz

• piast9
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3267

Jedyna różnica to brak możliwosci pochylenia palnika w dół o te parę stopni w 430ex
                        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• fmagik
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 334

gdzie mozna znalezc testy porownawcze tych 2 modeli???? sila blysku np....
                          generalnie to 430 w zupelnosci by wystarczyla ale zastanawiam sie czy jej mniejsza moc bedzie w stanie doswietlic np nieduza sale ... jak w zestawie z 350d [jak na razie] daje sobie rade????
                          moze spotkaliscie sie z testami tych lamp w fotografowaniu tego samego [obiektu/modelu/przestrzeni]
                          jak 430 sprawdza sie na slubach [tak na marginesie
                          Ostatnio edytowany przez fmagik; 4482.
                          Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Komentarz

• Lulu1988
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 522

Aby nie tworzyc nowego watku
                            Czy do AMATORSKIEGO uzycia wystarczy lampa 430EX (230euro) czy lepiej dorzucic do 580 EX (330euro) ?? Skoro fotki dla siebie to wiadomo: dziewczyna, rodzinka, a po zakupie czegos do macro chcialbym tez blysnac w oczy robaczkom
                            Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Komentarz

• TomS
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 880

Spokojnie ci wystarczy 430. A za różnice będziesz miał na kolejne szkiełko czy coś innego.

Komentarz

Pracuję...