ciężki wybór

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • magix
    Początki nałogu
    • 2006
    • 298

Ja uzywam 580 EX z 350d i jestem zadowolony. Jak mówią przedmówcy nie wygląda to ładnie ale nie o to chodzi. Jeśli trzeba trzymać długo aparat z lampa i cięższym obiektywem faktycznie jest to męczące ponieważ ten korpus jest maly i średnio sie to trzyma w ręce.
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Komentarz

• blum
      Uzależniony
      • 2006
      • 509

Zamieszczone przez magix
      Jeśli trzeba trzymać długo aparat z lampa i cięższym obiektywem faktycznie jest to męczące ponieważ ten korpus jest maly i średnio sie to trzyma w ręce.
      moze grip pomoze.. ja jestem w trakcie oczekiwania na 580EX II i bede uzywal z 400D i nie ma bata, zebym wtedy gripa nie dokupil.

Komentarz

• Matsil
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2022

Zamieszczone przez blum
        moze grip pomoze.. ja jestem w trakcie oczekiwania na 580EX II i bede uzywal z 400D i nie ma bata, zebym wtedy gripa nie dokupil.
        Ja dłuższy czas używałem 350D + grip + 430EX i byłem zadowolony. Wizualnie 580-ka jest trochę za duża do 350/400D, ale tu chyba estetyka się nie liczy :-).
        Jeżeli nie robisz zdjęć w wysokich pomieszczeniach i nie potrzebujesz odbijania światła od odległych obiektów 430-ka wystarczy.
        R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• CFR
          Bywalec
          • 2007
          • 133

W koncu udalo mi sie znalezc temat Szukalem info o lampach, zaczalem od porownania lampy Canon vs Sigma i skonczylem na Canon vs Metz.
          Tak czytajac i filozofujac to stwierdzam fakt oczywisty, kazdy chwali swoje oraz jak dobrze pisze @delaa
          Zamieszczone przez delaa
          Myślę że z Speedami - chodzi jednak o spokój duszy - tyle zamieszania narobiły "alternatywne obiektywy - nikt pewnie nie chce sie bujać.
          Czy tu juz jest odpowiedz? Tylko canon?

Takie podejscie jest chyba raczej wynikiem problemow z przeszlosci Czy one nadal istnieja hmm, nie mnie odpowiadac.

Piszecie, ze Metz jest "firma od lamp", wiec oni tam sie chyba znaja. Mam takie porownanie czy kupowac radio do auta jakiejs firmy 'radiosieznajacej' czy kupic radio dedykowane przez producenta auta?
          Moje wywody moze leja troszke wody ale napewno nie rzucaja Wam klody ;P

Naprawde mam dylemat Canon czy Metz?
          BTW, czy jest ktos kto przeprowadzil test obu lamp?

PZDR

PS. Na forum Metz to pewnie zaden EX nie przejdzie
          PZDR

Komentarz

• Fly
            Coś już napisał
            • 2006
            • 58

Witam,

Podłączam się do głównego problemu Canon vs Metz. Pozostawmy na boku kwestie wagowo-estetyczne.
            Najważniejsze pytanie, czy jest tutaj jakiś użytkownik Metz'a ?
            Najlepiej taki, który przed zakupem porównał Metz'a z Canonem. Czekamy na opinie.

Jakie są inne zalety Metz'a oprócz drugiego palnika ?
            Jak wygląda sprawa z prędkością ładowania, czy zużyciem prądu ?

pozdrawiam
            Fly

5D MkIII | 50D | 17-40/4L | 24-70/2.8L | 24-105/4L IS | 70-200/4L IS | 35/2 | 50/1.4 | 17-55/2.8 IS | Metz 58 AF-1

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Zamieszczone przez Fly
              Witam,

Podłączam się do głównego problemu Canon vs Metz. Pozostawmy na boku kwestie wagowo-estetyczne.
              Najważniejsze pytanie, czy jest tutaj jakiś użytkownik Metz'a ?
              Najlepiej taki, który przed zakupem porównał Metz'a z Canonem. Czekamy na opinie.

Jakie są inne zalety Metz'a oprócz drugiego palnika ?
              Jak wygląda sprawa z prędkością ładowania, czy zużyciem prądu ?

pozdrawiam
              Niestety nie mam porównania bezpośredniego z Canonem ale mój Metz ma jedną bardzo miłą cechę - bardzo przyjemny, ciepły kolor światła. Jeśli chodzi o wydajność to nie stwierdziłem żadnych problemów jest bardzo duża. Dla mnie też zaletą mojej lampy jest niezwykle wręcz aż zadziwiająco przejrzysty sposób sterowania lampą.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...