Otoz napisze od poczatku robiac w domu zdjecia przy swietle z zarowek w trybie AV (najbardziej mi pasuje na poczatek ) robiac zdjecia kolory sa malo ostre a biel pomaranczowa , balans mam na auto , lecz gdy zrobie identyczne zdjecia w trybie automatyki - portret kolory sa ok a biel jest naprawde biala , stad wysowa mi sie pytanie skoro uzywam AV +balans bieli-auto zdjecia nie sa ciekawe a w portrecie gdzie tez ten balans jest auto kolorystyka jest ok ? mozna zrobic zdjecie kartki bialej i wrzucic do ustawien balansu ale trzeba to zrobic w fotografowanym pomieszczeniu , ale jak mam to zrobic jak w np AV wychodza mi pomaranczowe
- moze powinienem zrobic w portrecie , oddalic obiekt by nie przeswietlic zdjecia ? Z gory dziekuje za pomoc .
balans bieli
Zwiń
X
-
balans bieli
CANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc
www.wesolowski-photography.co.ukTagi: Brak -
RAW+DPP to rozwiązuje wiele problemów
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI) -
Pewnie tak ale mam 2 gb karte wiec moge zrobic ok 400 fotek w najlepszej jakosci a w rawie moze 100 a planuje male wycieczki wiec troche chce poszalec , po drugie zaczynam przygode z lustrem wiec na poczatek jpg jest lepszy dla mnie , z kompaktem nie mialem takich problemow .
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
probowalem wrzucic z portretowki ale probka wyszla biala ale zdjecia z nia sa nnie biale raczej czerwone , na zewnatrz nie jest zle ale w pomieszczeniach porazka , zmiana balansu na zarowki tez nie pomaga -jedynie jest ok w portretowce ale tak nie chce robic pelna automatyka jest dla dzieciCANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc
www.wesolowski-photography.co.ukKomentarz
-
Zresetowalem ustawienia jest prawie dobrze - cos widocznie namotalem , ale nie jest tak dobrze jak w portretowce wiec jesli ktos ma dobry sposob na balans z checia go wyprobuje
CANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc
-
-
stac mnie wczoraj mialem statyw hama co bylo wielka pomylka przy szkockich wiatrach dzis juz mam manfrotto wydalem juz ok 900 funtow wiec moze koniec z zakupami w koncu dopiero zaczynam a balans bieli wazna rzecz a moje fotki maja byc przynajmniej satysfakcjonujace a za ok rok bardzo dobre , fotografia wciaga jak chodzenie po bagnach
-
heh,
ja ustawiam balans bieli na probnik white snow z okladzin meblowych i powiem ze jest zajeb...ciezko karte wziac ze soba i zrobic jej zdjecie na miejscu ?
pozdrawiamKomentarz
-
Ja ostatnio w pomieszczeniach ustawiałem ręcznie balans bieli na dużą kartę Digi Grey i szary potem rzeczywiście wychodzi szary na zdjęciach bez żadnych domieszek kolorystycznych...canon 5D, 1DsIII, 5DIII, obiektywy: 24-105 1:4 L / 50 f1.2L / 24mm f1.4L II / 100 f2.8L Macro / MP-E 65mm / TS-E 45mm f2.8 / TS-E 24mm L II / lampy: Fomei Digital 500 PRO/ Fomei 1200 PRO / BOWENS ESPRIT GEMINI 500PRO / Canon 580EXII /Komentarz
-
szamac - nie jest ciezko pisalem jak to robilem i jak wychodzilo , moze cos robie zleCANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc
-
zxzx - czy czytałeś to : http://canon-board.info/showthread.php?t=19896 , myślę ,że pomoże a na pewno nie zaszkodzi:wink:Komentarz
-
dzieki , zajrzalem i w niektorych przypadkach powinienem cos zmienic a w innych dac sobie spokoj ale , jak cos lubie (kocham ) to musze byc w tym dobry , kiedys uczylem sie wiazac haczyki a po malym treningu wygrywalem mistrzostwaCANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc
-
Nie uważam się za fotografa zaawansowanego, dlatego strzelam wyłącznie w RAW. Ktoś kto używa wyłącznie JPEG to dla mnie potencjalny guru fotografii - daleko mi do takiego... Zmiana bieli w JPEGu (porównywalna jakościowo z RAWem) to dopiero wyczyn! Podobno zaawansowani fotografowie (ci od samych JPEGów) na bierząco ustwiają temperaturę bieli ręcznie - bo muszą. Tym jeszcze bardziej zaawansowanym ponoć wystarcza nawet tych kilka ustawień standardowych, które są w każdym cyfraku.
No cóż, wysoko mierzysz jak na debiut - może i słusznie... A na razie ustaw sobie przy żarówce WB na Tungsten i będzie git. ;-) Automatyczny balans bieli znany jest ze znacznych niedokładności (zwłaszcza przy niskich temp. bieli).
Co do różnic w działaniu AWB pomiędzy Av a programami tematycznymi... Hmmm, jedyne co mi przychodzi do głowy to Picture Styles. W programie portretowym jest stosowany Styl Portretowy, który może inaczej interpretować niektóre barwy, co Ty z kolei możesz interpretować jako lepszy balans bieli. W trybach takich jak Av masz domyśnie Styl Standard, chyba że coś zmieniłeś ręcznie. W sumie wiele zmiennnych po drodze. Dopóki tego nie opanujesz, może warto pójść doraźnie na łatwiznę - czyli RAW. ;-)
Sam mam wciąż jeszcze karty 2GB i RAWów (10 MPix, 12-bit) wchodzi mi na nie po ok. 200 a nie 100... Chyba, że licząc w trybie RAW+JPEG, bo to szczególne marnotrawstwo pamięci. :rolleyes:Komentarz
-
Ja jeszcze polecił bym Tobie pobawienie się pomiarem światła np: przestaw na punktowy i mierz tam gdzie ma być poprawnie ( choćby przez wypełnienie kadru tym elementem - zapamiętać pomiar - przekadrować - i olać to co po przekadrowaniu powie Ci światłomierz w aparacie )
Polecam "Ekspozycja bez tajemnic" wiele Ci rozjaśni
pozdrawiam
oszintrzydziecha na karku +kicior+budżetowa stałka+ lampki softy i parasolkiKomentarz
-
już dawno nie spotkałem się z tak "odważną" tezą (tak - to ma brzmieć uszczypliwie :wink
... strzelanie w JPEG-ach to nie wyraz profesjonalizmu ale - wśród profesjonalistów - wzgląd na uwarunkowania zawodowe, np. związane z koniecznością wysłania dużej ilości zdjęć z imprezy (sportowej/politycznej/jakiejkolwiek innej) - są takie działki fotografii, gdzie szybkość jest priorytetem i to jest jak najbardziej zrozumiałe.
Założenie, że to wyżyny kunsztu...
mhmmm.... wbrew pozorom/ wbrew temu, co sugerowałby tytuł wątku RAW to nie tylko swobodny dobór balansu bieli, to szereg innych parametrów, których możliwości strojenia w przyzwoitych konwerterach są przeogromne - i DAJĄ MOŻLIWOŚĆ BEZSTRATNEJ ingerencji w obraz - to nie do porównania z JPEGiem - takie porównywanie jest nieporozumieniem... albo nieznajomością tematu
.
JPEG traktuję wyłącznie poglądowo - stanowi dla mnie odpowiednik kliszy w fotografii analogowej - owszem można się zdać na to, co wypluje w JPEGu aparat - ale to tak, jakby wykonując zdjęcia B&W - wybierać film... a obróbkę zlecać znajomemu lub labowi ("co wyjdzie, to wyjdzie")
Cytując Janusza Body:
"W JPEGach tracimy:
- artefakty na skutek kompresji stratnej,
- kilka bitów informacji o kolorze – z 10-14bit z kamery mamy zapisane tylko 8 bit,
- konwerter kamery jest prymitywny i przelicza RAWy na JPEGi w uproszczony sposób,
- balans bieli ( WB ) jest wyliczany/mierzony przez kamerę i potem trudno to zmienić,
- korekcje tonalne, wyostrzanie wewnątrz kamery już są wykonane i ponowne ich użycie wiąże się z pogorszeniem jakości."
Co do balansu bieli - Whibal i życie staje się prostsze
Do autora wątku - przejrzyj już podlinkowany materiał o balansie - to kilkanaście minut czytania - wiele Ci się wyjaśni.
Pozdrawiam
Komentarz
-
Komentarz
Komentarz