Canon D60 z drugiej ręki - czy warto?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Just

Canon D60 z drugiej ręki - czy warto?

Witam,
    mam możliwość nabycia z drugiej ręki Canona D60 (wygląda na zadbany, z przebiegiem do 1000 zdjęć!) wraz z obiektywem 18-55 (chyba standardowy) i zastanawiam się czy warto. Moje wątpliwości wzbudza fakt, iż jest to sprzęt trochę archaiczny już, gdyż produkowany był w 2002 roku. Nie chciałbym, żeby w razie jakieś awarii (mam nadzieję, że nie) był kłopot z jej usunięciem albo żeby koszty naprawy przekroczyły wartości sprzętu.
    O aparacie mam jedynie suche dane techniczne, więc fajnie by było gdyby ktoś z jego posiadaczy mógł o nim, od siebie, kilka zdań napisać :-)

PS. Czy aparat będzie współpracował z nowymi obiektywami Canona, Tamrona czy Sigmy. W szczególności zależy mi na tanich teleobiektywach.

Z góry dzięki.
    Pozdrawiam.
  • Niedzwiedz
    Uzależniony
    • 2004
    • 578

moj d30 ten 3,14 mpx pracuje u kolegi jeszcze bardzo dobrze
    d60 fajny ale o ile pamietam to mial iso 1000 maks ale i tak dalo sie nim focic
    nie spotkalem problemow z d30 i np sigma 70-300 lub 170-500 wiec chyba zle nie jest napewno nie jest to d20 ale foty robic sie da nim
    www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
    www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• chyrus
      Początki nałogu
      • 2005
      • 436

1000 zdjęć na taką cyfrówkę... coś nie chce mi się wierzyć. Czy warto, to zależy jeszcze ile sprzedawca sobie za niego życzy.
      digart

Komentarz

• Niedzwiedz
        Uzależniony
        • 2004
        • 578

1000 jest mozliwe wlasnie zalezy jeszcze jaka kaska wchodzi w gre

Komentarz

• Just

Tak, to ten z ISO 1000
          Myślę, że nie kupował bym raczej szkieł od Canona, a wolałbym się skupić na produktach konkurencji, tak żebym mogł, w razie rozwoju moich umiejętności, bezproblemowo przerzucić się np. na aparat firmy na "N" zachowując jednocześnie obiektywy.
          Z tanich teleobiektywów spodobał mi się ten Tamrona, a dokładniej mówiąc obiektyw 70-300 f4-5.6 Di LD Macro. Czy ktoś ma doświadczenie z jego działaniem na wspomnianym sprzęcie?

Co do ilości zrobionych zdjęć. Czy serwis Canona może potwierdzić prawdomówność sprzedającego i ile taka usługa kosztuje (bo zakładam, że nie jest darmowa )?

Komentarz

• Niedzwiedz
            Uzależniony
            • 2004
            • 578

nie mozesz przejsc na nikona i uzywac np sigmy z nikonem i canonem one maja rozne mocowania do body, wiec jak myslisz o nikonie to bierz N d70 jest leszy o niebo niz d60

Komentarz

• MacGyver
              Cenzor
              • 2006
              • 7043

Zamieszczone przez Just
              Tak, to ten z ISO 1000
              Myślę, że nie kupował bym raczej szkieł od Canona, a wolałbym się skupić na produktach konkurencji, tak żebym mogł, w razie rozwoju moich umiejętności, bezproblemowo przerzucić się np. na aparat firmy na "N" zachowując jednocześnie obiektywy.
              To i tak nie możliwe, obiektyw AF, niezależnie kto go wyprodukuje, aby współpracował z lustrzanką AF musi mieć dedykowany do niej bagnet, więc Tamron czy Sigma z dedykacją do Canona nie dadzą się nawet wkręcić w korpus Nikona, nie mówiąc już o tym żeby z nim współpracowały.
              Co do ilości zrobionych zdjęć. Czy serwis Canona może potwierdzić prawdomówność sprzedającego i ile taka usługa kosztuje (bo zakładam, że nie jest darmowa )?
              Ta usługa jest ponoć darmowa, ale akurat w przypadku D60 serwis na Żytniej nie potrafi odczytać jego przebiegu (w innych modelach owszem).
              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• SirDuncan
                Bywalec
                • 2007
                • 122

podstawowa kwestia: za ile?
                5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Komentarz

• Just

Za ile? Nie chcę dać za cały zestaw więcej niż 1200 złotych...

Komentarz

• jotes25
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3609

Nie warto. Mimo, że to był bardzo dobry aparat.
                    Za niewiele więcej (ca. 1500) kupisz nową lustrzankę z obiektywem, na gwaracji, która posłuży Ci bez obaw kilka lat. Niekoniecznie Canona.

Komentarz

• AndrzejD
                      • 2007
                      • 8

Miałem ten aparat i jak tylko pojawił się model 10D szybko go wymieniłem starając się jak najszybciej o nim zapomnieć. Tragedia z AF.
                      R5mk2 | RF 24-70 f/2.8L | RF 70-200 f/2.8L | RF 100-500 f/4.5-7.1L | RF 1.4x | 580EX-II
                      www.epwa.pl IG IG

Komentarz

• SirDuncan
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 122

Zamieszczone przez Just
                        Za ile? Nie chcę dać za cały zestaw więcej niż 1200 złotych...

wg mnie zupelnie nie warto. za te pieniadze mozna spokojnie kupic 10D, albo za niewiele wiecej 350D. nie sledze cen, ale uzywany 20D to pewnie teraz <2kPLN...
                        5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Komentarz

• TommyTheCat
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 222

nie bylo mowy o 300D ale dla zobrazowania cen uzywek dopisze ze sprzedalem pare dni temu w pelni sprawne body z akcesoriami za 710 zl
                          Canon 30D

Komentarz

• MacGyver
                            Cenzor
                            • 2006
                            • 7043

Zamieszczone przez TommyTheCat
                            nie bylo mowy o 300D
                            Fakt, nie było :-) To co przemawia za D60 w porównaniu z 300D to:
                            - drugie kółko nastaw
                            - lepszy wizjer
                            - nieco solidniejsza obudowa
                            - możliwość wyboru trybu pomiaru światła oraz trybu pracy AF,
                            Cała reszta, łącznie z pracą rzeczonego AF, jest zdecydowanie lepsza w 300D.
                            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Poohutch
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 156

D60 to już raczej historia, co stwierdzam z przykrością jako były użytkownik. Jeżeli jednak cena będzie dobra to ma on jedną genialną zaletę nie wspomnianą wyżej:

Podepniesz do niego stare sigmy, które nie działają z nowszymi dslr, od 300d wzwyż. Masz tu niezły wybór:

doskonałe stałki 24/2,8mm, 90/2,8mm macro, 300/4 hsm, 400/5,6
                              niezłe zoomy 21-35/3,4-4,5; 28-70/2,8; 20-210/2,8 (wersje przed EX) i wiele innych

i to za bezcen, bo nie działają z nowszymi.

Pozdrawiam,
                              KL
                              Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
                              Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Komentarz

Pracuję...