Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Ponieważ zmagam sie z dylematem czy wymienić 400d na 30d (wiem wiem temat wałkowany, przyjrzałem sobie archiwum) mam tylko jedno pytanko bo sie nie znam.
Wszystko przemawia za 30d z wyjątkim liczby pixlów 30d ma 8,3 mln a 400d 10.1 mln.
Pytanie czy to oznacza, że matryca w 400d po prostu "daje" lepsze fotki". oczywiście chodzi mi o jakość a nie o zawartośc . Czy przesiadając sie na 30d traci sie na jakości zdjęć i w tym zakresie, to krok w tył ? Czy tylko są po prostu mniejsze ? Podobno pixle to nie wszystko ... ale jesli nie pixle to co ?.
Miałem w ręku 30d - urzekł mnie wszystkim, nadarza sie okazja sprzedać 400d w dobrej cenie a cena 30d pięknie spadła.
Bede wdzieczny za małe info w tej sprawie.
brodafidela
Nie mam dylematu żeby lepsze szkiełko zamiast- bo mam canona 17-55 f2,8 USM IS wiec na cropa z tego przedziału zooma nic lepszego nie założę.
Bierz 30D, te dodatkowe 2 mln pixeli niewiele Ci dadzą... no chyba że chcesz ze swoich zdjęć robić fototapety* :-) Różnica w rozdzielczości, pomiędzy 8 a 10 MPx, dla przeciętnego użytkownika, który ogląda zdjęcia na monitorze i robi z nich odbitki (10x15, 13x18, 15x21 etc) jest niezauważalna.
Można by jeszcze dodać że większa rozdzielczość matrycy wymaga lepszych szkieł, ale skoro chcesz używać 17-55/2.8 to tematu w zasadzie nie ma.
*... chociaż i tu można by dyskutować bo fotki z 30D będą mniej zaszumione :-)
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Bierz 30D, te dodatkowe 2 mln pixeli niewiele Ci dadzą... no chyba że chcesz ze swoich zdjęć robić fototapety* :-) Różnica w rozdzielczości, pomiędzy 8 a 10 MPx, dla przeciętnego użytkownika, który ogląda zdjęcia na monitorze i robi z nich odbitki (10x15, 13x18, 15x21 etc) jest niezauważalna.
[/SIZE]
Czy to oznacza, że to jednak jest krok w tył (i utrata jakości) tyle że akceptowalna ?
Czy to oznacza, że to jednak jest krok w tył (i utrata jakości) tyle że akceptowalna ?
Nie, to oznacza po prostu bezsensowny (z użytkowego punktu widzenia, z marketingowego jest inaczej) wyścig zbrojeń na megapixele. 400D to puszka z niższego segmentu, w którym w zasadzie nikt się nie przejmuje tym że powyżej ISO 400 zdjęcia są zaszumione.
Dochodzi tutaj również kwestia rozdzielczości optycznej obiektywów: co z tego że zdjęcie ma dużo pixeli skoro w pełnym rozmiarze (zoom 100%) nie jest do końca ostre.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Nie, to oznacza po prostu bezsensowny (z użytkowego punktu widzenia, z marketingowego jest inaczej) wyścig zbrojeń na megapixele. 400D to puszka z niższego segmentu, w którym w zasadzie nikt się nie przejmuje tym że powyżej ISO 400 zdjęcia są zaszumione.
Dochodzi tutaj również kwestia rozdzielczości optycznej obiektywów: co z tego że zdjęcie ma dużo pixeli skoro w pełnym rozmiarze (zoom 100%) nie jest do końca ostre.
No prosze ! Mądrego to i przyjemnie posłuchać...
Wygląda na to, że zaczynam sie rozglądać za 30d :grin:
dzieki za info i pomoc
brodafidela
Polecam, poza jakością, 30D da Ci przede wszystkim dużo wyższą swobodę i komfort fotografowania.
co do tego nie mam żadnych wątpliwości: budowa/ergonomia, waga, kółko, duży wizjer, ekranik na górze, spot, kelviny, etc. możnaby wymieniać jeszze długo.
Jednak żeby sie przekonac jakie to ważne trzeba na własnej skórze ...
Bałem sie tylko pogorszenia jakości fotek i "kroku w tył" - bo cyfra to nie analog, gdzie wystarczyło by piszka była szczelna, dobrze odmierzała czasy migawką i poprawnie mierzyła światło. To sie już skończyło - teraz puszka a raczej cała elektronika w niej "decyduje" jak wyjdzie to co strzelisz.
Ale wyglada na to, że bezpodstawnie sie bałem.
dzieki za pomoc
Fotografuję również zarobkowo. Sprzedaję zdjęcia czasem do dużych tytułów na druk - dzienniki. Dla swojej firmy zwykle robię na najmniejszym rozmiarze S - fine (publikacja w necie). Rzadko przełączam na M lub L do zleceń - chyba, że trzeba. Publikują mi bez mrugnięcia małe rozmiary, to około 5 mln pixeli, więc nie przesadzajmy.
Moim zdaniem wymiana 400D na 30D nie ma sensu.
Chyba, że zajmujesz się fotografią zawodowo i robisz naprawdę dużo zdjęć. Wtedy docenisz lepszą ergonomię, zasilanie i trwałość. Lepszych zdjęć tym aparatem nijak nie zrobisz.
Moim zdaniem wymiana 400D na 30D nie ma sensu.
Chyba, że zajmujesz się fotografią zawodowo i robisz naprawdę dużo zdjęć. Wtedy docenisz lepszą ergonomię, zasilanie i trwałość. Lepszych zdjęć tym aparatem nijak nie zrobisz.
Moim zdaniem ma (dlatego poruszyłem temat). Bałem sie tylko że cofam sie technologicznie w zakresie matrycy o nią tu wszak chodzi przede wszystkim. Nie robie dużo fot i nie żyje z tego - to moje hobby. Ale aktualnie stosunek cenowy jest taki, że jak sprzedam 400d z gripem i kitem to mam w zasadzie na 30d.
Poza tym uważam, że nie trzeba być zawodowcem, żeby:
- docenić ergonomie i trwałość (nie mam łap jak Podolski Złodziej a i tak musze sie nagimnastykować paluszkami przy 400d);
- odczuwac brak spota kiedy sie go miało wczesniej w analogu;
- zapragnąć wizjera większego niż dziurka od klucza kiedy w torbie leży Zeiss Planar 50mm i trzeba manualnie wyostrzyć;
- docenić mały ekranik na górze do ustawień i kółko zamiast telewizora i plejady przycisków;
Po prostu uważam, że przetestowałem 400d i chyba potrzebuję czegoś wygodniejszego. A że przy okazji nie trzepnie mnie to po kieszeni to chyba ok.
Większa liczba pixeli to większe szumy przy niższym ISO, o ile w 30D ISO na poziomie 800 - 1000 jest w pełni użyteczne to w 400D sam wiesz. Moim zdaniem jeśli foty nie będą lepsze jakościowo (mniejsze szumy, lepsza ostrość) to napewno ale to napewno nie będą gorsze!!! Pozatym wyminiłeś wyżej przynajmniej kilkanaście zalet 30D, które przemawiają za jego zakupem. Nie ma się nad czym zastanawiać tylko brać jak nadaża się taka okazja.
Komentarz