Problem z aparatem 400D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zaper

Problem z aparatem 400D

NIe wiem co si stalo.Wyszedlem na dwor i bylo dosc zimno no ok 10 C i nie wiem czemu ale jak patrze przez migawke to wszystko jest ciemne... i jak robie zdjecie to wyskakuje blad 99 ktory mowi ze z bateria cos jest nie tak.Ale nawet jak aparat jest wylaczony to migawka jest caly czas ciemna...
  • maxbmx
    Początki nałogu
    • 2006
    • 364

Temperatura 10st to żadne zimno.
    Nie "migawka" tylko WIZJER...
    Ciemne to znaczy że coś widać?
    Prawdopodobnie przysłona się zamknęła i z jakiegoś powodu nie chce się otworzyć. Napisz jaki masz aparat i jaki obiektyw.
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• arturs
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4196

Błąd 99 to nie mówi nic o baterii to kod błędu typu "inny błąd"

Myślę że jakbyś podał jeszcze takie informacje jak:
      1. Jaki aparat
      2. Jaki obiektyw
      3. Czy z gripem czy bez
      4. Jak z gripem to czy bez gripa też ten sam błąd
      5. Jak patrzysz przez migawkę?
      6. Czy czyściłeś styki przy obiektywie
      7. Co widać jak odłączysz obiektyw? Znaczy w jakim stanie jest lustro?

ciemność w wizjerze sugeruje że lustro jest podniesione - może zablokował się słynny bolec czy coś takiego,

bez podstawowych informacji byłoby trochę łatwiej coś powiedzieć, na razie mogę napisac że Ci współczuję..

Pozdrawiam
      Artur
      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Zaper

1. Jaki aparat Canon 400D
        2. Jaki obiektyw 18-55
        3. Czy z gripem czy bez
        4. Jak z gripem to czy bez gripa też ten sam błąd
        5. Jak patrzysz przez migawkę?
        6. Czy czyściłeś styki przy obiektywie NIe
        7. Co widać jak odłączysz obiektyw? Znaczy w jakim stanie jest lustro? w dobrym . NIe ma na nim zadnych plam

Wspolczujesz.. jak myslisz to cos powaznego ?
        Ostatnio edytowany przez Gość; 12987. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• arturs
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4196

Odnośnie lustra pytanie było w sensie czy jest podniesione i nie opuszcza się?
          Bo skoro piszesz że w wizjerze czarno to znaczyłoby że jest podniesione a to niedobrze bo może się przyblokowało..
          Czy o ciemnościach pisałeś w sensie że na zdjęciach widzisz ciemność - bo nie wiem co miałeś na myśli pisząc że patrząc przez migawkę nic nie widzisz?

Pozdrawiam
          Artur
          5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• janmar
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3468

Zamieszczone przez Zaper
            NIe wiem co si stalo.Wyszedlem na dwor i bylo dosc zimno no ok 10 C i nie wiem czemu ale jak patrze przez migawke to wszystko jest ciemne... i jak robie zdjecie to wyskakuje blad 99 ktory mowi ze z bateria cos jest nie tak.Ale nawet jak aparat jest wylaczony to migawka jest caly czas ciemna...
            Dekielek A tak na powaznie czy próbowałes wyjac i włozyc akumulator?
            Jesli masz drugi spróbuj zmienić ,gripa odepnij, jesli masz drugi obiektyw tez zmień.Co widzisz bez obiektywu patrzac przez wizjer na oswietlony kadr?Czy robiłes cos w custom functions np."sensor clean?"Jezeli masz lustro opuszczone do kąta 45 stopni i zdjety obiektyw musisz w wizjerze widziec jasno.Moze widzisz nie lustro a matrycę [jest pionowo]
            Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Co znaczy stwierdzenie:
              nie wiem czemu ale jak patrze przez migawke to wszystko jest ciemne...
              , bo to może sporo wyjaśnić. Czy oznacza to, że w wizjerze mimo opuszczonego lustra nic nie widać?
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• Zaper

Prawdopodobnie chyba przeslona w obiektywie nie chce sie otworzyc:/Wiecie moze jak to naprawic ??

Komentarz

• Hellfire
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 414

Ale przysłona się całkiem nie zamyka i zawsze przez nią widać.

Komentarz

• Zaper

wiem ale sluchaj jak sprawdzilem w innym obiektywie przeslona jest otwarta a w tym moim jest tylko taka mala kropeczka tzw nie dokonca jest zamknieta

Komentarz

• RNz
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 708

moim zdaniem padła przysłona, pora na nowe szkło :-)

Komentarz

• andymis
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 113

Błąd 99 mówi o zawieszeniu się obiektywu, czasami wystarczy przetarcie styków, bardzo dobrze zrobić to ppierem. Jesli masz ciemność pawdopodobnie , przepraszam za zwrot, staneła ci migawka. Czyszczenie moze pomóc, a jeśli nie to znaczy, że sterowanie obiektywu nie współkra z aparatem. Czasami można wgrać soft w serwisie, powodzenia
                        andymis

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18793

Zamieszczone przez andymis
                          Błąd 99 mówi o zawieszeniu się obiektywu, czasami wystarczy przetarcie styków, bardzo dobrze zrobić to ppierem. Jesli masz ciemność pawdopodobnie , przepraszam za zwrot, staneła ci migawka. Czyszczenie moze pomóc, a jeśli nie to znaczy, że sterowanie obiektywu nie współkra z aparatem. Czasami można wgrać soft w serwisie, powodzenia
                          andymis
                          Jak ma ciemno w wizjerze to mu pomoże wymiana migawki albo wgranie nowego softu ? Bez checy.
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...