"Przebłyski" w 580EX

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Woodland
    Bywalec
    • 2006
    • 106

"Przebłyski" w 580EX

Używam od jakiegos czasu lampy jak w stopce. Mam jednak pewien problem: lampy uzywam gdy w około jest mało światła :razz: (czasami nawet bardzo mało) i wtedy mój 350d ma problem ze złapaniem ostrości. Używając wbudowanej lampy miałem wspomaganie focusa "przebłyskiem" z lampy. Czy można tak ustawić 580ex aby zachowywała sie tak samo? Instrukcję przeczytałem i ... niestety nic nie znalazłem. Proszę o pomoc i wskazówki.
    Czym staram się robić zdjęcia - szczegóły tutaj.
  • APP
    Uzależniony
    • 2006
    • 664

str. 28., 47. i 51. w instrukcji (przynajmniej ang.).
    Sprawdź ustawienie "Custom Functions" > CFn 12 "AF-assist beam OFF"
    (to jest właściwe wspomaganie AF w tej lampie - dużo osób ceni to sobie ponad "spawarkę")
    Ewentualnie, jeśli zależy Ci na użyciu palnika - to może CFn 6 i 10 - "Modelling flash" ? (tyle, że to już chyba niewiele ma wspólnego z AF i trzeba kombinować).
    Ostatnio edytowany przez APP; 5125.

Komentarz

• Skipper
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1112

nie masz przeblyskow bo wspomaganie AF jest realizowane poprzez podswietlanie w podczerwieni, spojrz na lampe od przodu i sprawdz czy w momencie nacisniecia spustu nie zaswieca ci sie jedna czy dwie czerwone lampki na przodzie lampy, jesli nie to jak kolega wyzej sugerowal polecam sprawdzic w CF czy nie zostalo to wylaczone, jesli nie zostalo to lampe do sprzedawcy niech wymienia

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• Wats0n
        Uzależniony
        • 2006
        • 996

Zamieszczone przez Skipper
        nie masz przeblyskow bo wspomaganie AF jest realizowane poprzez podswietlanie w podczerwieni (...)
        Kurde, nie wiedziałem, że moje oczy obejmują taki zakres...
        Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

nie masz przeblyskow bo wspomaganie AF jest realizowane poprzez podswietlanie w podczerwieni
          A wg mnie to zwykle czerwone diody klasy "prawie jak laser" a nie podczerwien. W ciemnym pokoju strzel w sciane to powinienes zobaczyc wzorek.

Komentarz

• Skipper
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1112

wiesz to ze swieci to nie znaczy ze nie daje pasma ponizej... ktorego juz nie widac

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

wiesz to ze swieci to nie znaczy ze nie daje pasma ponizej... ktorego juz nie widac
              Ta a mechanizm autofocusa od kiedy taki wrazliwy na podczerwien jest?

Komentarz

• APP
                Uzależniony
                • 2006
                • 664

Nigdzie nie ma wzmianki o wspomaganiu AF przez lampę w IR. Nawet jeśli dioda "sieje" w IR, to co niby miałoby odbierać i analizować taki sygnał (jeszcze dla 45 pól AF, hehe)? To coś za czerwoną plastikową szybką?
                Wyemitować taki wzorek, to jeszcze nie problem, gorzej potem z jego zebraniem i odczytaniem :wink: Dlatego wszystko odbywa się w zakresie widzialnym -obiekt jest oświetlany i zwykły czujnik AF, będący już przecież w aparacie, dostaje kontrast, którego potrzebuje, koniec kropka.

Komentarz

• Skipper
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1112

Zamieszczone przez Vitez
                  Ta a mechanizm autofocusa od kiedy taki wrazliwy na podczerwien jest?
                  to po jaka cholere pisza w specyfikacjach jedynek czy piatki iz maja wspomaganie AF poprzez IR madralo? ja sie scieral nie bede nie znam sie na tym az tak dobrze ale skoro tak pisza to cos musi w tym byc

Komentarz

• APP
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 664

Jeśli tak faktycznie jest, to detekcja jest wtedy z góry wbudowaną funkcją aparatu, nie lampy i zaiste może to być zrealizowane mniejszym wysiłkiem, modyfikując tylko istniejący układ czujników.
                    Lecę doczytać ;-)
                    Tak czy siak, w 350D nici z zabawy w IR-AF.

EDIT:
                    Skipper, bądź tak miły i pokaż nam paluchem gdzie napisane jest o tym wspomaganiu AF przez IR, bo na polskiej, amerykańskiej i europejskiej stronie Canon'a wszędzie w specyfikacjach jest tylko "AF assist beam with external Speedlite", zajrzałem też do instrukcji od 5D, 1Ds mkII i oczywiście 580EX, wszędzie to samo, ani słowa o IR.

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

To ja tez poprosze o wskazanie palcem tego IR w specyfikacjach bo jakos nie zauwazylem.

Komentarz

• APP
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 664

W specyfikacjach tego raczej nie uświadczymy (patrzyłem też na dpreview), ale jak tak patrzę, to pies może być pogrzebany w tym, że niektórzy mogą stosować bardzo płynne rozgraniczenie między pasmem widzialnym a NIR? (Jak opisać kolor/jasność tego wzorku?)

Komentarz

• ewg
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1079

"On some cameras this is a relatively discreet patterned red light from a bright red LED. [...] The red light is sometimes described as being “near infrared,” though it is in fact visible."

źródło: http://photonotes.org/articles/eos-f....html#afassist

Komentarz

• Greyadder

Zamieszczone przez ewg
                            "sometimes described as being “near infrared”
                            prawie jak infrared. ale prawie robi wielka roznice

Komentarz

Pracuję...