Przejściówki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dziwna_dziewczyna

Przejściówki

Jestem dumną posiadaczką Canona D400 oraz killkunastu obiektywów Zenita (gwint). Potrzebuje przejścia na bagnet. Czy moglibyście doradzić gdzie znajdę niezbędne informacje na ten temat i jaki sprzęt polecacie?
  • Olszewski
    Uzależniony
    • 2006
    • 782

Na pewno jesli nie masz wyczucia w ustawianiu ostrości to adapter z potwierdzeniem ostrości EOS/M42 - około 200zł kosztuje.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• grzbiet
      Bywalec
      • 2006
      • 180

Podaj do jakich zastosowań, i czy na dużo Cie będzie stać.
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Prosze modera o usunięcie - pomyłka z mojej strony
      Ostatnio edytowany przez grzbiet; 8581. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Peri Noid
        Uzależniony
        • 2006
        • 604

Zapraszam na to forum. Wystarczy użyć tam wyszukiwarki i wszystko będzie jasne jak słońce :-)
        Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Zamieszczone przez dziwna_dziewczyna
          Jestem dumną posiadaczką Canona D400 oraz killkunastu obiektywów Zenita (gwint). Potrzebuje przejścia na bagnet.
          Prosisz i masz :-)
          http://www.allegro.pl/search.php?str...8863&country=1

Zamieszczone przez dziwna_dziewczyna
          Czy moglibyście doradzić gdzie znajdę niezbędne informacje na ten temat i jaki sprzęt polecacie?
          Jesli możesz poświęcić około 200zł, to warto wybrać adapter z chipem zapewniającym potwierdzenie ostrości.

Tak na marginesie, z nieznanych przyczyn chip ten jest zwany dandelionem; kiedy tenże dandelion to wg wikipedii zwykły dmuchawiec
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• nagor
            Uzależniony
            • 2007
            • 522

jeśłi posiadasz dużo szkieł od zenita to podejrzewam że umiesz ostrzyć manualnie (choć na zenicie jest matówka z klinem co pomaga..) a na 400D niestety jej brak wiec najlepiej powiedz skąd jestes a ktoś się znajdzie z okolic z przejściówką zwykła lub z dadelionem i albo je porównasz albo pobawisz się zwykł ai zobaczysz czy ci wychodzi jeśli nie to znak ze będziesz potrzebowała z potwierdzeniem ostrości... i po sprawie
            Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
            zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• senner
              Początki nałogu
              • 2007
              • 328

mój dadelion tzn sama eektornika się połamała na pół (2 cześci - ta z 6 stykami osobno i ta z 2 osobno) ale skleiłem ją na pierścieniu kropelką i.. działa

in film we trust

Komentarz

• dziwna_dziewczyna

Bardzo Wam wszystkim dziękuje, wybrałam zwykły adapter bez potwierdzania ostrości, koszt niewielki a wreszcie będzie można coś więcej popostrykać

Komentarz

• inkah

ja jednak poleciłabym kupno dandeliona - duzo wiekszy komfort użytkowania obiektywów M42 - przy jakiejkolwiek wadzie wzroku nie ma sie 100 procentowej pewności że zdjecie bedzie ostre - przynajmniej ja nie odważylabym sie sama ostrzyc zdjec..

Komentarz

• Kaworu
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 149

Oj tam, ja mam +0.5 na obu oczach i ostrzenie na M42 idzie praktycznie doskonale, brat ma -1 i tez mu dobrze idzie; Osobiscie wolałbym matówkę z kinem, dokladniejsza do manuala.

Komentarz

Pracuję...