Matówka z klinem vs. potwierdzenie ostrosci...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Peri Noid
    Uzależniony
    • 2006
    • 604

EDIT: można poprosić o odśmiecenie?
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• oranvag
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 45

A ja z kolei powiem, że dandelion pozwala złapać ostrość bardzo zgrubnie i to nawet na tym dokładniejszym, centralnym punkcie ostrości. Używam go z pancolarem 1,8, i dandelion podpowiada tylko, gdzie powinienem zacząć szukać ostrości - naciśnięcie spustu to w większości przypadków zdjęcie nieostre. Jak chcę naprawdę ostre, to zostaje mi... oko.

Komentarz

• Peri Noid
        Uzależniony
        • 2006
        • 604

Zamieszczone przez oranvag
        A ja z kolei powiem, że dandelion pozwala złapać ostrość bardzo zgrubnie i to nawet na tym dokładniejszym, centralnym punkcie ostrości. Używam go z pancolarem 1,8, i dandelion podpowiada tylko, gdzie powinienem zacząć szukać ostrości - naciśnięcie spustu to w większości przypadków zdjęcie nieostre. Jak chcę naprawdę ostre, to zostaje mi... oko.
        Częściowo masz rację. Trzeba wyczuć obiektyw. Przykładowo, moje obiektywy zwykle dają mi lekki BF jeśli kręcę "od nieskończoności" i ostrzą mniej więcej w punkt, jeśli kręcę "od minimum". Nauczyłem się więc, że należy ostrzyć "od minimum" i będzie dobrze (a przynajmniej prawie).
        Poza tym im krótsze szkło i większa liczba przysłony (= większa GO) tym trudniej mi idealnie złapać ostrość. Dlatego zwykle i tak ostrzę na maksymalnej dziurze, a dopiero potem przymykam.
        Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• DarekG
          Dopiero zaczyna
          • 2005
          • 32

Witam,
          mam pytanko, jak się ma focenie na matówkach Andeego obiektywami lustrzanymi (konkretniej interesuje mnie MTO 500/8).
          Gdzieś widziałem posta (kurka już nie pamiętam gdzie to było), że dandelion przy lustrzanych i przesłonie 8 może nie potwierdzać,
          a czy z taką matówka nie będzie za ciemno, aby wyostrzyć ?

Heh... z tego co widziałem to rośnie konkurencja dla Andeego w postaci Warewolfa
          Czy testował już ktoś te matówki ? Jak się one mają do matówek Andeego ?
          Pozdrawiam
          Canon S1 IS / 400d + kit + 50/1.8

Komentarz

• piast9
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3267

f8 na deluxie od Andee'go z obiektywem soczewkowym widać jeszcze.

Skoro puszka z dandelionem przy 8 nie daje rady to pewnie już ciemny jest czujnik AF. To też przecież klin optyczny.
            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• DarekG
              Dopiero zaczyna
              • 2005
              • 32

Przy okazji sprawdzając linki Haoda podane przez Frikmena wychodzi na to, że takie same są na allegro http://allegro.pl/item202777532_mato...r_okazja_.html
              (hmmm... Warewolf, czy to nie Twoja aukcja ? ale dlaczego na forum cena ponad 25% drożej ?)

Czy zamawiał ktoś samodzielnie coś od Haody, czy oprócz ceny + deklarowanej przez nich wysyłki międzynarodowej 8$ są dodatkowe koszty ? Jak długo się czeka na przesyłkę ?

A tak w ogóle szukając więcej info na temat tych matówek znalazłem coś ciekawego na:
              http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=17305116
              Autofocus (AF) indicators: as Haoda notes, the black AF "boxes" are not present on his screen. The red AF LED lights are also obscured - the center one is completely invisible, while the others are just dull diffuse glows. Reportedly the LEDs (other than the center) can be made to glow by marking the screen with a pencil, but I don't have any interest so I didn't try it.
              Hihi, a więc wychodzi na to, że "zaawansowaną technologią" (czyt. ołówkiem) można nanosić punkty AF na matówce (szkoda tylko, że działa to poza centralnym )

Przy okazji znalazłem zdjęcia z wizjera z takiej matówki http://home.kc.rr.com/educ/screen/ht...der_views.html
              Ech, i przy f6.3 dolna połowa klina jest czarna, a więc klin na MTO500/f8 to porażka ...
              Pozdrawiam
              Canon S1 IS / 400d + kit + 50/1.8

Komentarz

• piast9
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3267

Zamieszczone przez DarekG
                Przy okazji znalazłem zdjęcia z wizjera z takiej matówki http://home.kc.rr.com/educ/screen/ht...der_views.html
                Ech, i przy f6.3 dolna połowa klina jest czarna, a więc klin na MTO500/f8 to porażka ...
                Skoro dolna jest czarna a górna biała to najprawdopodobniej kamerka robiąca "screenshota" była przesunięta w bok. Przez pewien czas uzywałem standardowej matówki od Andee'go. Przy 5.6 czy 6.2 trzeba było odpowiednio i dość precyzyjnie ustawić oko aby były widoczne obrazy na dwu połówkach.
                650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

Pracuję...